Poliția de Frontieră

Bubuituri în nordul țării: două posturi de frontieră, închise temporar. Ministerul Apărării: nu a fost violat spațiul aerian

Ministerul Apărării a declarat, pe 28 noiembrie, că sistemele de supraveghere aeriană, din dotarea Armatei Naționale, nu au detectat nici o încălcare a spațiului aerian al R. Moldova. Precizarea a fost făcută după ce în spațiul public au apărut informații că s-au auzit bubuituri în nordul țării și presupuse observații de rachete. De cealaltă parte, Poliția de Frontieră a declarat că în dimineața zilei patrulele instituției au auzit mai multe bubuituri pe teritoriul Ucrainei. „Potrivit autorităților ucrainene, a fost atacată Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au respins atacul”, a comunicat instituția. Menționăm că atât autoritățile din Ucraina cât și presa ucraineană nu au comunicat despre un atac asupra centralei. Pentru NewsMaker, reprezentanții Poliției de Frontieră au precizat că informația privind atacul asupra hidrocentralei a fost comunicată părții moldovenești pe linie instituțională.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a venit cu precizări, pe 28 noiembrie, „în urma mai multor postări pe rețelele de socializare despre bubuituri puternice auzite în nordul țării dinspre teritoriul Ucrainei și presupuse observații de rachete”.

„Ministerul Apărării informează că sistemele de supraveghere aeriană din dotarea Armatei Naționale nu au detectat nici o încălcare a spațiului aerian al Republicii Moldova”, a comunicat instituția.

Precizările au fost făcute după ce presa a scris că locuitorii satului Bîrnova, din raionul Ocnița, au raportat că patru rachete rusești au traversat, în primele ore ale dimineții, spațiul aerian al Republicii Moldova.

De cealaltă parte, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a declarat într-un comunicat de presă că „în această dimineață, în intervalul orelor 07:58 – 08:10, pe sectoarele de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Briceni, Sectorului Poliției de Frontieră Ocnița și Sectorului Poliției de Frontieră Otaci, pe direcția punctelor de trecere a frontierei „Grimăncăuți-Vașkivțî”, „Bîrnova-Voloșcovo”, Otaci-Moghilev Podolsc”, de către patrule, au fost auzite mai multe bubuituri pe teritoriul Ucrainei”.

„Potrivit autorităților ucrainene, a fost atacată Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au respins atacul”, au comunicat reprezentanții instituției de la frontieră.

border.gov.md

Menționăm că atât autoritățile din Ucraina cât și presa ucraineană nu au comunicat despre un atac asupra centralei hidroelectrice. NewsMaker a încercat să ia legătura cu serviciul de presă al Poliției de Frontieră pentru a afla sursa informației. Reprezentanții instituției nu au răspuns la apelurile redacției.

În același comunicat, Poliția de Frontieră a adăugat că „de la ora 08:05, Sectorul Poliției de Frontieră Otaci și Sectorul Poliției de Frontieră Unguri și-au sistat activitatea din cauza alertelor aeriene pe teritoriul Ucrainei”. „La 09:20, acestea și-au reluat activitatea”, a adăugat instituția de la frontieră.

Actualizare: Într-un comentariu pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră Ilona Răileanu a precizat că informația privind atacul asupra Hidrocentralei de la Novodnestrovsk a fost comunicată părții moldovenești pe linie instituțională.

***

Trupele ruse au atacat dimineața zilei de 28 noiembrie cu rachete și drone sistemul energetic al Ucrainei. În urma bombardamentelor, „Ukrenergo” – operator de stat al sistemului de transport al energiei electrice din Ucraina – a introdus întreruperi temporare ale electricității. Loviturile au vizat, în special, regiunile Kiev, Sumî, Harkov și Volîn. Între timp Moldelectrica a anunțat că sistemul electroenergetic al Republicii Moldova funcționează în regim stabil, fără întreruperi. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: