Poliția de Frontieră

Bubuituri în nordul țării: două posturi de frontieră, închise temporar. Ministerul Apărării: nu a fost violat spațiul aerian

Ministerul Apărării a declarat, pe 28 noiembrie, că sistemele de supraveghere aeriană, din dotarea Armatei Naționale, nu au detectat nici o încălcare a spațiului aerian al R. Moldova. Precizarea a fost făcută după ce în spațiul public au apărut informații că s-au auzit bubuituri în nordul țării și presupuse observații de rachete. De cealaltă parte, Poliția de Frontieră a declarat că în dimineața zilei patrulele instituției au auzit mai multe bubuituri pe teritoriul Ucrainei. „Potrivit autorităților ucrainene, a fost atacată Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au respins atacul”, a comunicat instituția. Menționăm că atât autoritățile din Ucraina cât și presa ucraineană nu au comunicat despre un atac asupra centralei. Pentru NewsMaker, reprezentanții Poliției de Frontieră au precizat că informația privind atacul asupra hidrocentralei a fost comunicată părții moldovenești pe linie instituțională.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a venit cu precizări, pe 28 noiembrie, „în urma mai multor postări pe rețelele de socializare despre bubuituri puternice auzite în nordul țării dinspre teritoriul Ucrainei și presupuse observații de rachete”.

„Ministerul Apărării informează că sistemele de supraveghere aeriană din dotarea Armatei Naționale nu au detectat nici o încălcare a spațiului aerian al Republicii Moldova”, a comunicat instituția.

Precizările au fost făcute după ce presa a scris că locuitorii satului Bîrnova, din raionul Ocnița, au raportat că patru rachete rusești au traversat, în primele ore ale dimineții, spațiul aerian al Republicii Moldova.

De cealaltă parte, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a declarat într-un comunicat de presă că „în această dimineață, în intervalul orelor 07:58 – 08:10, pe sectoarele de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Briceni, Sectorului Poliției de Frontieră Ocnița și Sectorului Poliției de Frontieră Otaci, pe direcția punctelor de trecere a frontierei „Grimăncăuți-Vașkivțî”, „Bîrnova-Voloșcovo”, Otaci-Moghilev Podolsc”, de către patrule, au fost auzite mai multe bubuituri pe teritoriul Ucrainei”.

„Potrivit autorităților ucrainene, a fost atacată Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, iar sistemele de apărare antiaeriană ucrainene au respins atacul”, au comunicat reprezentanții instituției de la frontieră.

border.gov.md

Menționăm că atât autoritățile din Ucraina cât și presa ucraineană nu au comunicat despre un atac asupra centralei hidroelectrice. NewsMaker a încercat să ia legătura cu serviciul de presă al Poliției de Frontieră pentru a afla sursa informației. Reprezentanții instituției nu au răspuns la apelurile redacției.

În același comunicat, Poliția de Frontieră a adăugat că „de la ora 08:05, Sectorul Poliției de Frontieră Otaci și Sectorul Poliției de Frontieră Unguri și-au sistat activitatea din cauza alertelor aeriene pe teritoriul Ucrainei”. „La 09:20, acestea și-au reluat activitatea”, a adăugat instituția de la frontieră.

Actualizare: Într-un comentariu pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră Ilona Răileanu a precizat că informația privind atacul asupra Hidrocentralei de la Novodnestrovsk a fost comunicată părții moldovenești pe linie instituțională.

***

Trupele ruse au atacat dimineața zilei de 28 noiembrie cu rachete și drone sistemul energetic al Ucrainei. În urma bombardamentelor, „Ukrenergo” – operator de stat al sistemului de transport al energiei electrice din Ucraina – a introdus întreruperi temporare ale electricității. Loviturile au vizat, în special, regiunile Kiev, Sumî, Harkov și Volîn. Între timp Moldelectrica a anunțat că sistemul electroenergetic al Republicii Moldova funcționează în regim stabil, fără întreruperi. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: