Libertatea.ro

Bucureștiul: Un român, care era ostatic în Fâșia Gaza, a murit. Încă trei cetățeni ai României se află în captivitate

O persoană cu cetățenie română și israeliană, care era ostatic în Fâșia Gaza, a decedat. Informația a fost confirmată de Ministerul de Externe de la București, într-un comunicat din 2 decembrie. Între timp, încă trei români rămân ostatici în enclava controlată de gruparea teroristă palestiniană Hamas.

În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatic în Fâșia Gaza. Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiei îndoliate”, se arată în comunicat.

Potrivit MAE-ul de la București, în prezent, trei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, se mai află ostatice în Fâșia Gaza.

Presa de peste Prut scrie că, de la începutul războiului dintre Israel și Hamas – provocat de gruparea teroristă – șase persoane cu cetățenie română și israeliană au murit. Însă decesul confirmat astăzi este primul caz în care victima era ostatic.

În total, șase persoane cu dublă cetățenie, română și israeliană, au fost luat prizoniere de Hamas, din informațiile MAE-ului de la București. Două dintre acestea au fost eliberate pe 26 noiembrie, în cursul armistițiului temporar.

***

Precizăm că Israel și Hamas au încheiat recent un acord privind un armistițiu de patru zile pentru eliberarea ostaticilor israelieni și livrarea de ajutor umanitar și combustibil în Fâșia Gaza. Acesta a intrat în vigoare în dimineața de 24 noiembrie și a expirat în dimineața de 28 noiembrie. Între timp, armistițiul temporar a fost prelungit de două ori, pentru două zile și, respectiv, o zi. Armistițiul dintre Israel și Hamas nu a mai fost prelungit, în dimineața de 1 decembrie, iar cele două părți s-au învinuit reciproc de încălcarea termenilor acordului. De atunci, se dau lupte grele în Fâșia Gaza, care au produs aproape 200 de victime în rândul palestinienilor, potrivit Hamas.

În ciuda luptelor, eforturile internaționale pentru eliberarea de ostatici aflați în captivitatea Hamas continuă. Un oficial israelian a declarat, pentru Wall Street Journal, că Israelul este dispus să ia în considerare viitoarele pauze în războiul din Gaza pentru a permite eliberarea cât mai multor ostatici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Olesea Stamate a contestat în instanță decizia prin care a fost exclusă din PAS

Deputata neafiliată Olesea Stamate a contestat în instanță decizia prin care a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Aceasta consideră că hotărârea a fost aprobată ilegal. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 13 iunie a podcastului „Subiect incomod”.

Olesea Stamate a declarat că decizia Biroului Politic Național al PAS privind excluderea sa din partid a fost aprobată „într-un mod prin care se încalcă flagrant” prevederile Statutului Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputata a menționat că a contestat în instanță hotărârea.

Am depus cererea, încă nu am primit notificarea că ar fi fost pusă pe rol. Fiindcă inițial am cerut anumite clarificări din partea partidului, răspuns la mai multe întrebări. De exemplu, cum a fost anunțată ședința Biroului Politic Național, deoarece în cadrul acestei structuri poate fi luată decizia cu privire la excluderea unui membru a Biroului Politic Național. Or, aceștia nu au fost anunțați. A fost convocată o ședință a fracțiunii la Președinție. Ședința Biroului Politic Național nu a fost nici anunțată, nici convocată. Mai multe decât atât, în cazul excluderii unui membru al Biroului Politic Național există o anumită procedură prevăzută de Statut: trebuie să fie convocată neapărat Comisia de integritate. Comisia de integritate nu a fost convocată. Cel puțin mie nu mi s-a comunicat și eu n-am putut să vin în fața Comisiei de integritate să-mi expun poziția. Astea sunt doar așa, câteva, la suprafață. Ele sunt mai multe. Și aceste întrebări le-am adresat conducerii partidului. Am așteptat termenul legal să primesc răspuns și am adresat o cerere de chemare în judecată”, a spus deputata.

Amintim că, pe 4 aprilie, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că Olesea Stamate a fost exclusă din formațiune și i-a cerut să-și depună mandatul de deputat. Decizia formațiunii de guvernământ a venit în contextul scandalului referitor la eliberarea mai multor condamnați pe viață. PAS susține că Stamate, pe vremea când era președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, a introdus trei amendamente la Legea amnistiei, care, într-un final, ar fi permis eliberarea deținuților.

Olesea Stamate și-a anunțat pe 16 aprilie retragerea din fracțiunea parlamentară PAS. Totodată, ea a menționat că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat. Parlamentara spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective.

Olesea Stamate a propus crearea unei comisii de anchetă care să investigheze Legea amnistiei și amendamentele acesteia. Pe 29 mai, Parlamentul a respins proiectul privind crearea comisiei de anchetă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: