Bugetul Republicii Moldova 2025. Mai puțin pentru protecție socială și economie; mai mult pentru securitate și educație
Full Article 5 minutes read

Bugetul Republicii Moldova 2025. Mai puțin pentru protecție socială și economie; mai mult pentru securitate și educație

Veniturile și cheltuielile bugetului de stat al Republicii Moldova pentru anul 2025 vor crește cu aproximativ 8%, însă cheltuielile pentru protecția socială și economie vor scădea, în timp ce alocările pentru securitate și educație vor crește. Acestea sunt prevederile proiectului legii bugetului aprobat de Guvern. NM vă explică cine va beneficia de creșteri salariale, ce sume sunt planificate pentru compensații și pe ce se vor baza veniturile bugetare.

Proiectul bugetului pentru anul viitor a fost aprobat de Guvern în cadrul ședinței din 4 decembrie. Conform documentului, veniturile bugetului de stat vor constitui 71,5 miliarde lei, cheltuielile — 85,4 miliarde lei, iar deficitul — 13,9 miliarde lei.

Veniturile Bugetului Național vor fi de 119,3 miliarde lei, adică cu 8,7% mai mult decât în acest an, iar cheltuielile vor fi de 133,3 miliarde lei, în creștere cu 7,7% față de acest an. Deficitul va crește cu doar 0,5%, ajungând la 14,09 miliarde lei (Bugetul Național include bugetul de stat, bugetele de asigurări sociale și medicale, precum și bugetele locale).

Este de remarcat faptul că Guvernul trebuia să aprobe bugetul săptămâna trecută, dar a amânat examinarea acestuia din cauza majorării tarifelor pentru gaze.

Cum vor fi cheltuiți banii?

Principalele categorii de cheltuieli ale bugetului de stat sunt următoarele:

  • Protecția socială — 20,7 miliarde lei
  • Educație — 19,5 miliarde lei
  • Sănătate — 9,2 miliarde lei
  • Cheltuieli legate de economie — 9,2 miliarde lei
  • Ordine publică și securitate națională — 7,9 miliarde lei
  • Apărare — 1,8 miliarde lei
  • Cultură — 1,6 miliarde lei
  • Cheltuieli generale — 13,6 miliarde lei.

Astfel, anul viitor, cheltuielile pentru protecția socială vor scădea cu 544 milioane de lei comparativ cu acest an, iar cheltuielile pentru economie cu 4,8 milioane lei. În schimb, cheltuielile generale vor crește cu 1,5 miliarde lei, cele pentru educație cu 1,3 miliarde lei, iar cele pentru securitatea publică cu 714 milioane lei.

Deși înregistrează o scădere de 0,5 milioane lei, protecția socială rămâne cea mai mare categorie de cheltuieli. Guvernul propune, printre altele, majorarea cu 15% a salariilor personalului medical, iar salariile profesorilor și ale unor angajați din structurile de forță vor crește cu 9%.

Pensia minimă pentru limită de vârstă, conform planurilor Guvernului, va fi de 3.300 lei începând cu 1 mai 2025. Salariul minim în sectorul bugetar va crește cu 10%, ajungând la 5.500 lei, iar coeficientul de bază pentru calcularea salariilor va crește cu 5%, de la 2.100 la 2.200 lei (conform legii, salariile bugetarilor sunt calculate pe baza coeficientului de bază, ținând cont de vechime, categorie și alți indicatori).

De asemenea, coeficientul de bază va crește pentru angajații din medicina legală și pentru unele agenții guvernamentale — de la 2.100 la 2.500 lei, iar pentru personalul Curții Constituționale, Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție și Consiliului Superior al Procurorilor — de la 2.500 la 2.850 lei.

Cheltuielile pentru sectorul transporturilor vor fi de 4,1 miliarde lei, dintre care 2,6 miliarde lei vor fi direcționate către Fondul Rutier. Cheltuielile pentru agricultură sunt planificate la 3,1 miliarde lei, iar pentru sectorul energetic — 486 milioane lei, dintre care 312,1 milioane lei vor fi utilizate pentru sporirea eficienței energetice a sectorului rezidențial.

Bugetul companiei publice Teleradio-Moldova va fi de 211 milioane de lei, iar bugetul Fondului de Subvenționare a Presei va constitui 5,5 milioane lei.

Pentru compensațiile acordate cetățenilor în sezonul rece vor fi alocate 1,4 miliarde de lei, sumă majorată cu 300 de milioane de lei după creșterea tarifelor pentru gaze.

Pe ce se vor baza veniturile

În structura bugetului de stat, 93% dintre venituri (66,4 miliarde lei) vor proveni din taxe și impozite, care se estimează că vor crește cu 8,7%. În cadrul acestora: 76,3% reprezintă taxe și impozite pe bunuri și servicii, 19,1% provin din impozitele pe venit, 4,2% din taxe și impozite legate de comerțul exterior, 0,1% din impozitele pe proprietate.

Moldova va primi, de asemenea, 1,2 miliarde lei sub formă de granturi, iar alte venituri vor însuma 3,9 miliarde lei.

Previziuni economice

Bugetul include și prognoze ale principalilor indicatori macroeconomici. Astfel, Guvernul prevede pentru anul 2025 o creștere a PIB-ului de 2,5%-3% și o inflație de 5%.

Se estimează că producția agricolă va crește cu 1,5%, datorită sectorului zootehnic, iar industria va înregistra o creștere de 3%. Aceste creșteri sunt explicate prin cererea internă și externă mai mare pentru produsele industriale, sporirea productivității și investițiile externe.

Sectorul construcțiilor ar urma să crească cu 3%, datorită cererii interne pentru imobiliare și condițiilor avantajoase de creditare. Sectorul serviciilor se preconizează că va înregistra o creștere de 3,4%, iar consumul intern va crește cu 3%.

Salariul mediu pentru anul viitor este estimat la 16.100 lei, iar până în 2027 se așteaptă o creștere a acestuia până la 19.500 lei. Astfel, creșterea salariului în 2025 va fi de 12,6% în termeni nominali și de 7,6% în termeni reali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: