Buletinele de identitate, permisele de conducere și certificatele de înmatriculare ar putea fi disponibile în format digital, în Republica Moldova. Un proiect în acest sens a fost votat, în prima lectură, de Parlament, pe 19 octombrie. În timpul dezbaterii subiectului, ministrul Digitalizării, Dumitru Alaiba, s-a referit și la cei peste trei mii de enoriași, care le cer autorităților să le permită să își perfecteze acte provizorii, fără cod numeric, precum și ca evidența acestor să fie ținută manual, pe suport de hârtie. Oficialul a menționat că va supune subiectul discuțiilor publice între cele două lecturi. „O discuție în plus niciodată nu strică” – a precizat el.
„Noi suntem la curent cu aceste obiecții. Cred că o discuție în plus niciodată nu strică. Aceasta este prima lectură. Dacă se identifică … noi nu vedem cum anume putem să ducem evidența populației fără IDNP. Iată sincer, dacă ne explicați acest mister, atunci putem să discutăm, dar… . Încă o dată, o discuție în plus este posibilă, chiar și mai multe, dacă trebuie, însă trebuie să ne gândim dacă noi vrem să avem registre și date de încredere și să oferim informație credibilă și utilă instituțiilor sau nu. Cum această persoană dacă nu are IDNP poate să aibă o asigurare socială, medicală, să achiziționeze un bun imobil sau un automobil, sau să se pună la evidență acasă? Eu nu știu. Eu nu văd o soluție. Lucrurile noi trebuie acceptate și discutate”, a declarat Dumitru Alaiba.
Oficialul a făcut apel în acest context la parlamentari să discute cu peroanele care sunt împotriva codului numeric din buletinele de identitate și a digitalizării acestora, pentru a încerca să îi convingă de beneficiile posedării unui act de identitate. „Poate ne ajutați cu toții să ducem această muncă de explicație. Sunt 3 mii de oameni cu care putem să discutăm și să le explicăm unele chestii. Acesta e răspunsul nostru sincer”, a mai precizat Alaiba.
Deputatul PAS Radu Marian a precizat în timpul dezbaterii proiectului că subiectul privind situația celor peste trei mii de moldoveni, fără buletine de identitate, a fost discutat și la comisia parlamentară de profil. La discuții ar fi participat inclusiv juristul Mitropoliei Moldovei și un grup de enoriași.
„Înțeleg că este un grup de oameni care au un act de identitate provizoriu, care la fel are un cod, nu IDNP, dar altul. Ideea ministerului este de a digitaliza acest act de identitate. Nu în sensul de a le oferi lor un act digital, dar de a avea o evidență digitală a acestor acte de identitate provizorii. Le-am zis că vom discuta acest subiect între lecturi și ne vom ține de cuvânt. Vom chema ministerul și vom vedea ce putem face”, a precizat parlamentarul.
De menționat că inițiativa legislativă votată astăzi în Parlament în prima lectură va reglementa digitalizarea buletinelor de identitate, a permiselor de conducere, a certificatelor de înmatriculare, precum și unele elemente privind generarea și utilizarea acestora. Documentele în format digital ar urma să fie utilizate prin intermediul aplicației guvernamentale integrate a serviciilor electronice.
Ministrul Alaiba susține că, dacă proiectul va fi aprobat, buletinul de identitate digital al cetățeanului Republicii Moldova va fi un act de identitate generat pe telefonul sau tableta titularului și va conține un set de date preluate în regim automatizat și în timp real din profilul persoanei din Registrul de stat al populației și, suplimentar, un identificator electronic (cod QR).
***
Amintim că, anterior, mai mulți enoriași și preoți au protestat în centrul capitalei cerând o alternativă față de codul numeric din buletinele de identitate, format din 13 cifre, numit de ei „numărul diavolului”. Ultimul protest a fost organizat pe 4 octombrie, curent.
Potrivit Agenției Servicii Publice, în Republica Moldova în anul 2022 trăiau fără a avea un cod personal în buletinul de identitate 3071 de persoane. Acest lucru este permis de legislație. Oricine poate refuză eliberarea IDNP-ului. După aceea, el va utiliza un buletin provizoriu, valabil zece ani, care nu conține un număr de identitate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!