Noul Cod Electoral, aprobat joi, 28 iulie, de Parlamentul Republicii Moldova, prevede tipărirea buletinelor de vot într-o singură limbă – cea română. În schimb, în limba rusă, dar și alte limbi vorbite de minoritățile etnice care locuiesc în Moldova, vor fi tipărite materialele electorale informative. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postică, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.
„Într-o singură limbă – în română. Vor exista materiale informative nu doar în limba rusă, dar inclusiv în alte limbi, pentru acele persoane care nu posedă limba de stat. Vorbim despre pliante care sunt la intrarea în secția de votare, care conțin informații despre modelul buletinului de vot, despre procedurile electorale, informații cum se completează un buletin de vot. Toate aceste aspecte pot fi traduse și au fost traduse în diferite limbi, nu doar în rusă, pentru a facilita integrarea tuturor minorităților”, a declarat Pavel Postică.
Postică spune că buletinul de vot nu conține informații atât de complicate, încât să nu poată fi înțelese de orice cetățean al Republicii Moldova. Potrivit vicepreședintelui CEC, instituția electorală va avea grijă ca procesul de vot să fie explicat minorităților etnice prin materiale informative. De asemenea, instituția va asigura traducerea și asistență pentru persoanele care vor avea nevoie.
„Eu cred că este destul de simplu pentru că orice cetățean al Republicii Moldova să citească numele și partidul care candidează și în limba română, pentru că alte informații în buletinul de vot nu este în afară că e buletin de vot, tipul alegerilor și data la care are loc scrutinul. Nu sunt niște informații foarte complicate, care nu ar putea fi analizate citite de alte persoane. (…) Nu cred că trebuie să facem tragedie din acest lucru”, a mai spus Postică.
De menționat că, printre prevederile noului Cod Electoral, votat d deputați în prima lectură, se numără posibilitatea ca, în situații excepționale, cum ar fi pandemie, stare de urgență, în unele circumscripții electorale, alegerile să se poată desfășura pe parcursul a două zile (sâmbătă și duminică), prin derogare de la regula generală. Acest lucru urmează să fie stabilit prin hotărârea Comisiei Electorale Centrale, cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor.
De asemenea, inițiativa legislativă vizează finanțarea activității grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale. Astfel, se va limita posibilitatea efectuării donațiilor în numele unor terțe persoane, prin plafonarea acestora din suma venitului anual al donatorului și sancționarea contravențională a persoanelor care comit abateri.
Proiectul de lege mai oferă claritate în procedurile aferente modului de examinare și soluționare a contestațiilor, prin corelarea prevederilor Codului administrativ cu cele ale Codului electoral, în vederea înlăturării carențelor.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!