Imagine simbol

Buletinul de identitate, permisul de conducere sau pașaportul – în format digital, în telefon. Când va fi lansată aplicația EVO

Autoritățile Republicii Moldova intenționează să lanseze aplicația mobilă EVO, care își propune să facă conexiunea dintre cetățean și stat mai facilă, până la sfârșitul acestui an. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat din cadrul Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Mihai Lupașcu, pe 6 septembrie. Oficialul susține că, în prima etapă, aplicația va pune la dispoziția cetățenilor actele de identitate digitalizate. La fel, direct din telefon, vor putea fi procesate plățile guvernamentale.

„În prima instanță o să avem identitatea digitală. Adică buletinul de identitate, permisul de conducere, pașaportul și alte acte de identitate vor fi disponibil pe telefon. Aplicația ne va permite să utilizăm aceste acte fără să le purtăm cu noi în format hârtie. Așadar, actele disponibile vor fi echivalate cu actele clasice, pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Mihai Lupașcu.

Oficialul susține că, inițial, aplicația va pune la dispoziția cetățenilor, pe lângă actele de identitate digitalizate, și moduri de plăți guvernamentale, pentru serviciile prestate de stat. Ulterior, aplicația ar urma să fie completată cu noi funcții, care să faciliteze interacțiunea dintre stat și cetățean. Aplicația mobilă a fost gândită și creată după o aplicație similară, disponibilă în Ucraina, care s-ar bucura de mare succes în rândul utilizatorilor.

„Avem exemplul Ucrainei, care are o asemenea aplicație și are un succes foarte mare. Vrem să îi dăm cetățeanului un instrument simplu de interacțiune cu statul, la fel cum se întâmplă asta în Ucraina”, a menționat secretarul de stat Mihai Lupașcu.

De altfel, potrivit oficialului, digitalizarea completă a serviciilor în Republica Moldova este unul dintre obiectivele Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizări, pentru următoarea perioadă. „Avem un scop – de a crea un viitor complet digital, unde toate serviciile vor fi complet digitalizate”, a mai precizat Lupașcu.

Amintim că ministrul Economiei Dumitru Alaiba a anunțat în martie că autoritățile lucrează la lansarea unei aplicații, responsabilă de interacțiunea statului cu cetățenii. Oficialul le-a solicitat cetățenilor să aleagă denumirea viitoarei aplicații, din mai multe nume disponibile. Ulterior, Alaiba a anunțat că, conform votului, aplicația se va numi „EVO”: „Ne va ajuta să ne desfășurăm activitatea cu mai multă ușurință și eficiență. Și asta ne apropie și mai mult de rezultatul final”, a scris Alaiba atunci pe Facebook.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: