Bulgaria se pregăteşte pentru deschiderea sezonului turistic de vară, care începe pe 1 mai. Turiştii vor fi primiţi în staţiunile de pe litoralul bulgăresc dacă sunt fie vaccinaţi împotriva COVID-19, fie s-au recuperat, fie prezintă un test PCR negativ, informează Agerpres.
Măştile faciale vor fi, de asemenea, obligatorii în această vară pentru oricine stă în zone comune închise şi trebuie menţinută distanţarea socială, a declarat Ministerul Turismului din Sofia.
Pe plajă, o umbrelă poate fi folosită de cel mult două persoane sau de membrii unei singure familii. De asemenea, se vor aplica numeroase alte reglementări de igienă.
Industria turistică a Bulgariei a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus în 2020. Numărul turiştilor din străinătate, consideraţi esenţiali pentru industrie, a scăzut, iar turiştii interni nu au putut compensa enormele pierderi.
Înainte de pandemie, turismul a generat 12% din produsul intern brut al ţării.
Alături de Austria, Grecia, Italia sau Spania, Bulgaria susține ideea unui pașaport de vaccinare.
Comisia Europeană va prezenta luna aceasta o propunere pentru crearea unui pașaport digital de vaccinare la nivelul UE. Acesta ar urma însă să fie valabil doar pentru vaccinurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului.
Conform datelor Eurostat, Bulgaria înregistrează cel mai mic salariu mediu din Uniunea Europeană (442 de euro pe lună).
Administrația Națională a Drumurilor a anunțat că, pe 3 iulie, a fost redeschisă circulația pe podul peste râul Bâc, situat pe șoseaua Balcani din municipiul Chișinău, precum și pe pasajul rutier peste calea ferată din zonă și pe drumul de acces către strada Pietrăriei.
Potrivit Administrației Naționale a Drumurilor, implementarea acestui proiect a presupus un volum complex de lucrări, precum:
– construcția a circa 2 km de drum (inclusiv drum de acces zona Pruncul cu o lungime de 920 m (denivelat), str. Pietrăriei, bretele de acces str. Calea Ieșilor, acces s. Ghidighici), înălțimea terasamentelor pe alocuri ajunge la 7 m, iar înălțimea sistemului rutier este de aproximativ 77-97 cm;
– construcția a 2 poduri (un pod de încrucișare cu lungimea de circa 80 m, lățimea circa 14 m, care denivelat asigură traversarea r. Bâc, și a drumului de acces spre str. Pietrăriei;
– construcția a unui pasaj ce traversează calea ferată cu o lungime de cca 60 m și lățimea de circa 14 m, prevăzut cu două benzi de circulație de 3,75 m fiecare la ambele poduri și trotuar pe partea stângă la ambele poduri;
– instalarea unui sistem modern de iluminat electric exterior, cu montarea a 52 de piloni, corpuri de iluminat, pozarea a cca 2 km de cablu pentru acesta;
– regularizarea albiei râului Bâc pe o lungime de cca 500 m, consolidarea acesteia;
– construcția unui zid de sprijin din gabioane, cu o lungime de 150m;
– construcția a 5 podețe;
– amenajarea stației de epurare a apelor pluviale.
„Valoarea actuală a proiectului constituie circa 184,79 milioane lei, dintre care 38,37 milioane lei pentru construcția podului peste râul Bâc, 29,99 milioane lei pentru construcția pasajului peste calea ferată, iar 95,45 milioane lei pentru lucrările de construcție a drumurilor și acceselor, inclusiv drumul de acces spre zona industrială Pruncul (acces nr. 1, 2 și 3), strămutarea albiei râului Bâc și lucrările de racordare cu strada Pietrăriei”, au comunicat reprezentații instituției.
Potrivit Administrației, lucrările sunt finalizate în proporție de 99%. „Până la recepția finală, vor fi efectuate lucrări minore rămase, printre care: aplicarea celui de-al doilea strat de vopsea pe parapetele pietonale, consolidarea conului de acces la pasaj, finalizarea unei porțiuni de zid din gabioane și a trotuarului pe drumul de acces spre strada Pietrăriei, amenajarea zonei mediane pe drumul M1 în zona SAC „VENTO” și consolidarea unei porțiuni de 30 m a albiei râului Bâc”, au precizat reprezentanții Administrației Naționale a Drumurilor.
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că segmentul reabilitat face parte din drumul M1, care leagă vama Leușeni și frontiera cu România de Chișinău, și continuă spre Dubăsari și frontiera cu Ucraina. În același timp, este parte a coridorului de transport Est–Vest, cu impact direct asupra conectivității regionale, comerțului transfrontalier și mobilității cetățenilor.
Administraţia Națională a DrumurilorAdministraţia Națională a DrumurilorAdministraţia Națională a DrumurilorAdministraţia Națională a DrumurilorAdministraţia Națională a DrumurilorAdministraţia Națională a DrumurilorAdministraţia Națională a Drumurilor