„Calea Ferată din Moldova” datorează angajaților săi peste 60 milioane de lei. De ce întreprinderea nu plătește salariile
Full Article 5 minutes read

„Calea Ferată din Moldova” datorează angajaților săi peste 60 milioane de lei. De ce întreprinderea nu plătește salariile

Angajații ÎS „Calea Ferată din Moldova” nu-și primesc salariile de mai bine de trei luni. În unele raioane, lucrătorii căilor ferate au ieșit la protest, dar așa și nu și-au primit banii. Datoriile CFM față de angajați depășesc suma de 60 milioane de lei. NM s-a interesat, de ce nu sunt plătite salariile angajaților căilor ferate, când acestea vor fi achitate și dacă instanța ar putea ajuta în această situație.

Ce e cu salariile

Faptul că angajaților Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” nu le sunt plătite salariile deja de câteva luni a devenit cunoscut la sfârșitul lunii decembrie, când aceștia au început să protesteze. La 22 decembrie, lucrătorii căilor ferate din Basarabeasca au ieșit la protest, iar la 5 ianuarie, au protestat feroviarii din Ocnița. Aceștia au declarat că nu și-au primit salariile încă din luna octombrie și că nu au cu ce trăi.

Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, a comunicat pentru NM că CFM nu are bani pentru salarii din cauza unei datorii față de bugetul de stat. Aproape 7 mii de angajați ai întreprinderii din toată republica nu și-au primit salariul încă din luna septembrie 2020. Suma totală a datoriilor este de peste 60 milioane de lei.

„Din cauza pandemiei, s-a diminuat transportul de pasageri și de mărfuri, banii sunt insuficienți. Serviciul Fiscal a acordat facilități întreprinderii „Calea Ferată” – în lunile iulie, august și septembrie, i-a permis să nu plătească impozite și prestații sociale. Dar situația transportului feroviar nu s-a îmbunătățit și din această cauză, s-a format o datorie mare față de bugetul de stat, iar Serviciul Fiscal a pus sechestru pe conturile întreprinderii și a retras mijloacele financiare, pentru a acoperi datoriile. Toți banii care ajung pe conturile CFM sunt preluați de fisc”, a precizat Zaporojan.

Potrivit afirmațiilor sale, ultima oară, angajații și-au primit salariile în luna septembrie. Feroviarii au rămas fără bani la sărbătorile de iarnă. De notat că acest lucru se întâmplă pentru al șaselea an consecutiv. De asemenea, angajaților nu li se plătește pentru șomajul tehnic, a fost suspendată acordarea ajutorului material.

Zaporojan a mai spus că guvernul a promis de mai multe ori conducerii CFM că va acorda asistență pentru achitarea salariilor, dar întreprinderea așa și nu a mai primit ajutor. „Ne-am adresat guvernului nu numai anul acesta, dar și anul trecut, și cu doi ani în urmă. Am solicitat să compenseze măcar cheltuielile pentru transportul local de pasageri, așa cum se face în toate țările”.

Ce spune fiscul

Serviciul Fiscal a comunicat pentru NM că datoria ÎS „Calea Ferată din Moldova” față de bugetul de stat depășește suma de 23,5 milioane de lei. Datoria s-a format din cauza că întreprinderea nu a plătit impozite în lunile octombrie și noiembrie 2020.

Pentru a stinge datoria, Serviciul Fiscal a blocat unele conturi ale CFM și a acoperit parțial datoria întreprinderii față de buget, au spus cei de la Fisc. Totodată, au infirmat declarațiile lui Zaporojan precum că pe conturile întreprinderii s-a pus sechestru. Potrivit Serviciului Fiscal, conturile au fost blocate doar pentru 24 de ore, așa că CFM a avut posibilitatea să folosească mijloacele rămase. Serviciul Fiscal nu a comunicat, ce sumă a fost retrasă de pe conturile CFM.

Ce (nu) comunică Inspectoratul de Stat al Muncii, guvernul și CFM

Filialele Inspectoratului de Stat al Muncii din diferite regiuni ale Moldovei au primit mai multe plângeri individuale și colective din partea lucrătorilor căilor ferate în privința neachitării salariilor. Victor Țurcan, șeful Direcției monitorizarea controlului în domeniul raporturilor de muncă, securității și sănătății în muncă și cercetării accidentelor de muncă, precum și migrației de muncă a Inspectoratului de Stat al Muncii, a menționat că filialele au efectuat deja verificări în cazul câtorva din aceste plângeri și au dat indicații conducerii CFM să plătească datoriile angajaților.

„Calea Ferată nu este de acord cu aceste indicații, cei de acolo spun că situația lor este dificilă. După ce primim asemenea răspunsuri, noi transmitem materialele în instanță și aceasta deja ia o decizie în privința achitării tuturor datoriilor. Unii reclamanți au reușit să-și primească banii prin judecată”, au menționat cei de la Inspectoratul de Stat al Muncii.

Potrivit afirmațiilor lui Victor Țurcan, CFM nu i-a plătit unuia dintre lucrătorii depoului din Chișinău salariul de 75 mii de lei pentru anii 2017-2020. Acum, el încearcă să-și primească acești bani prin judecată.

NM s-a adresat după un comentariu către conducerea ÎS „Calea Ferată din Moldova”. Într-o discuție telefonică, Anna Curocichina, adjunctul directorului general al CFM, a refuzat să comenteze situația privind neachitarea salariilor și să comunice, când întreprinderea intenționează să plătească datoriile. Curocichina a propus să transmitem o solicitare în scris către CFM, ceea ce NM a și făcut. Însă la momentul publicării acestui articol, răspunsul de la CFM nu a venit.

NM a transmis solicitări în scris și către guvern și Agenția Proprietății Publice, în gestiunea căreia este CFM. La momentul publicării articolului, nici răspunsurile acestora nu au venit.

***

La CFM sunt demult probleme mari privind achitarea salariilor pentru angajații. În ultimii cinci ani, întârzierile au devenit permanente. Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, a menționat că războiul din Ucraina este una dintre cauzele insuficienței de bani în întreprindere. „Trenurile trebuie să facă ocoliri mari, să se deplaseze prin Iliciovsk și Nikolaev [pentru a evita zona acțiunilor de luptă]. Anterior, transporturile de mărfuri acopereau toate cheltuielile, dar acum transportul de mărfuri aproape că nu există”, a spus Zaporojan. Potrivit afirmațiilor sale, situația s-a înrăutățit și mai mult din cauza pandemiei de coronavirus.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: