„Calea spre dictatură”. Un institut din Moldova susține că se încearcă de a controla politic și supune puterea judecătoarească
Full Article 4 minutes read

„Calea spre dictatură”. Un institut din Moldova susține că se încearcă de a controla politic și supune puterea judecătoarească

Orice încercare de a controla politic și supune puterea judecătorească de către guvernare este calea spre dictatură și totalitarism, susțin reprezentanții Institutului Justiției Constituționale (IJC), care se prezintă o asociație obștească neguvernamentală și apolitică din Republica Moldova. Precizările au fost făcute în contextul hotărârilor de anulare de către Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a 21 de decizii ale Comisiei Pre-Vetting și „manifestările publice ale conducerii autorităților centrale ale puterilor executive și legislative” la acest subiect. 

Institutul Justiției Constituționale a declarat că „își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu manifestările publice ale conducerii autorităților centrale ale puterilor executive și legislative referitor la hotărârile de anulare de către CSJ a 21 de decizii ale Comisiei Pre-Vetting – Comisie independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, dispunând reevaluarea candidaților”.

Reprezentanții Institutului au menționat că „regretă aprecierile denigratoare ale conducătorilor autorităților centrale naționale, care numesc deciziile CSJ „decizii pe bandă rulantă”, „set de argumente generice, trase la indigo”, „practică de aplicare neuniformă și interpretare ambiguă a legii”, dar și „metodă prin care se încearcă sabotarea reformei””.

Experții Institutului consideră drept inadmisibile și „reflecțiile-amenințări ale conducerii țării care declară oficial, că cazul dat „nu este primul obstacol pe care judecătorii corupți îl creează”, că „deciziile CSJ de anulare a hotărârilor Comisiei de evaluare externă a integrității judecătorilor sunt ilegale” și public avertizează judecătorii care au luat aceste decizii, că „vor răspunde conform legislației în vigoare””.

Institutul Justiției Constituționale a menționat că „poziționarea în contradictoriu a autorităților centrale naționale din puterile legislative și executive, denotă nerespectarea prevederilor art.1 alin.(3), 4, 6, 16, 18, 20, 21, 24, 32, 55, 77, 79, 96, 101 și 114-123 ale Constituției, dar și existența unui conflict între ramurile puterii de stat, care în Republica Moldova ar putea evolua într-o criză constituțională cu efect direct asupra întregii societăți”.

Reprezentanții Institutului au mai spus că „orice încercare de a controla politic și supune puterea judecătorească de către guvernare – este calea spre dictatură și totalitarism”.

Astfel, Institutul a solicitat organului legislativ și executiv „să înceteze orice acțiuni de ingerință în activitatea instanțelor judecătorești și să asigure respectarea garanțiilor constituționale ale statutului independent al judecătorilor, dar și al întregului sistem judecătoresc din Republica Moldova”.

Institutul Justiției Constituționale este o asociație obștească neguvernamentală din Republica Moldova. Institutul se mai prezintă ca asociație „apolitică, nonprofit, care a fost constituită în 2022 de un grup de experți în dreptul constituțional”. Printre membrii Consiliului sunt: ex-președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere, ex-judecătorul Curții Europene a Drepturilor Omului Stanislav Pavlovschi, președinte al Consiliului de Administrație al DAAC-Hermes Grup Vasilii Chirtoca, inclusiv fostul deputat în parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Comuniștilor Victor Stepaniuc.

***

Pe 1 august, CSJ a anulat deciziile Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procuraturii (CSP). În total 21 candidați la funcția de membru al CSM și al CSP, care nu au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting, vor fi reevaluați, conform deciziilor completului de judecată special al CSJ.

Premierul Dorin Recean a criticat hotărârea CSJ și a dat asigurări că toți cei care stau în spatele acestor decizii vor fi trași la răspundere conform legislației.

Președinta Comisiei parlamentare juridică, numiri și imunități, deputata PAS Olesea Stamate a calificat hotărârea completului de judecători drept o nouă încercare de a bloca evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor.

Situația din jurul CSJ a fost comentată, inclusiv, de Ambasadele Statelor Unite ale Americii, ale Regatului Țărilor de Jos și Uniunii Europene. În mesajele postate de cele trei diplomații în Moldova, trase la indigo, ambasadorii SUA, UE și al Olandei se arată convinși că, Comisia de evaluare va analiza în detaliu decizia CSJ și va reevalua cei 21 de candidați independent, cu respectarea legii.

Curtea Supremă de Justiție a venit ulterior cu precizări, menționând că „pornind de la principiul supremației legii în activitatea Comisiei de Pre-Vetting, CSJ a reținut probleme serioase de legalitate în privința deciziilor Comisiei de Pre-Vetting, atât pe dimensiunea legalității substanțiale, cât și celei procesuale.

În ajun, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a constatat „cu regret”, că în ultima perioadă, politicul „a depășit limitele admisibile ale libertății de exprimare” și, cu derogare de la dispozițiile art. 120 din Constituție, pune în discuție legalitatea și temeinicia unor decizii irevocabile ale Curții Supreme de Justiție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: