VIDEO Câmpurile – pustii, tractoarele – pe traseu. Fermierii au protestat în 20 de locații din Republica Moldova

Agricultorii din toate raioanele țării au scos tehnica agricolă în stradă, în semn de protest. Se întâmplă după ce fermierii au anunțat pe 6 iunie că discuția cu prim-ministrul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, nu s-au soldat cu rezultatele așteptate. La Leușeni, fermierii au claxonat minute în șir și au blocat o bandă de circulație, potrivit imaginilor video făcute publice de ProTV. Contactată pentru informații suplimentare, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco, nu a răspuns, deocamdată, solicitărilor redacției.

Amintim că reprezentanții Asociației Forța Fermierilor s-au întâlnit, pe 6 iunie, la Guvern, cu prim-ministrul Dorin Recean. La discuții a participat și vicepremierul, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Fermierii s-au arătat, însă, nemulțumiți de discuție, în ciuda promisiunilor Executivului, dar și a ajutorului oferit de Guvern în această perioadă. Executivul a chemat agricultorii la masa de discuție și a dat asigurări – problemele din sistem vor fi rezolvate gradual.

„Fermierii vor mai multe subvenții și prețuri mai mari, dar Guvernul reprezintă întreaga societate, inclusiv consumatorii, care vor prețuri mai mici, și agricultorii mici și mijlocii, care de asemenea vor să aibă acces la subvenții de calitate. Prin urmare, Guvernul rămâne deschis la discuții în continuare cu reprezentanții din sector. Așteptăm să vedem revendicările formulate foarte clar”, a declarat purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, Daniel Vodă, pe 7 iunie.

De menționat că Forța Fermierilor a anunțat proteste pentru azi în 20 de locații din întreaga țară. Fermierii susțin, însă, că protestul se va extinde și în capitală, dacă „nu vor fi auziți”.

Reamintim în acest context că Asociația „Forța Fermierilor” îi cere Guvernului de la Chișinău să-și asume public mai multe angajamente față de fermieri, între care alocarea, nu mai târziu de 1 august 2023, a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3 000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă; restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina; obligarea Portului Giurgiulești, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească sau achitarea, până la 1 iulie 2023, a tuturor datoriilor la subvențiilor pentru anul 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: