Maia Sandu a solicitat în plenul Adunării Generale a ONU retragerea trupelor și a munițiilor rusești din Transnistria (LIVE)
Full Article 4 minutes read

Maia Sandu a solicitat în plenul Adunării Generale a ONU retragerea trupelor și a munițiilor rusești din Transnistria (LIVE)

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a susținut un discurs în plenul Adunării Generale a ONU. Maia Sandu se află la New York, SUA, unde se desfășoară în aceste zile Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite. Șefa statului s-a referit la patru probleme principale, inclusiv la diferendul transnistrean.

Maia Sandu le-a mulțumit partenerilor internaționali și în special țărilor UE, OMS și „familiei ONU”, pentru susținerea în lupta cu pandemia.

„Nu există nicio îndoială că pandemia Covid-19 a fost, până acum, cea mai mare provocare a generației noastre. Ca și majoritatea altor state, Republica Moldova a fost puternic lovită de pandemie. Dar propria noastră experiență de a face față crizei a fost plină de speranță și de recunoștință. Recunoștință pentru imensul efort global de solidaritate, care a sprijinit munca țării mele de a opri virusul. Și speranța că solidaritatea ne poate face pe toți mai rezistenți.”, a menționat șefa statului.

Președinta țării s-a referit și la schimbările climatice.

„Pe măsură ce vorbim – vreme extremă, temperaturi-record, inundații care afectează fiecare țară. Pentru Republica Moldova, schimbările climatice înseamnă secete severe la fiecare câțiva ani, culturi distruse și mijloace de trai ale oamenilor pierdute. Amprenta lăsată de Republica Moldova în fenomenul schimbărilor climatice a fost una scăzută și ne angajăm să o menținem astfel. Deoarece încercăm să ne modernizăm economia, ne angajăm să facem acest lucru într-un mod durabil. Extinderea pădurilor, trecerea la o economie verde și circulară, promovarea energiei curate, conservarea resurselor de apă și a terenurilor, promovarea unei producții și a unui consum responsabil și durabil este calea noastră de urmat”, a declarat președinta țării.

Maia Sandu s-a referit și la problema securității globale.

„Suntem serios preocupați de deteriorarea situației de securitate din zona Mării Negre. Aici aș dori să subliniez încă o dată că Republica Moldova este un stat angajat pentru pace. Rămânem ferm dedicați identificării unei soluții politice pașnice pentru conflictul din regiunea transnistreană a țării noastre, soluție bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional. De asemenea, vom continua să promovăm măsuri de consolidare a încrederii, cu un accent puternic pe protejarea drepturilor și libertăților fundamentale în regiunea transnistreană – o problemă urgentă pentru țara mea. În spiritul neutralității constituționale a Republicii Moldova și al dreptului internațional, aș dori să reiterez că poziția noastră cu privire la retragerea completă și necondiționată a forțelor ruse rămâne neschimbată. Aceasta include îndepărtarea sau distrugerea munițiilor din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare pentru securitatea și mediul din regiune în ansamblu. Mizăm pe sprijinul comunității internaționale în acest demers”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului s-a referit și la principiile democrației.

„Democrația este amenințată de mai mulți factori. Unul dintre aceștia este răspândirea dezinformării. Deși noile platforme de social media au reprezentat un instrument important pentru mobilizarea și diseminarea practicilor democratice în multe regiuni ale lumii, tot ele sporesc și dezinformarea care, în cele mai proaste scenarii, poate perturba serios procesele democratice-cheie, cum ar fi alegerile. Avem nevoie de o conversație globală la acest subiect și avem nevoie să căutăm împreună soluții concrete pentru pericolele pe care dezinformarea le reprezintă la adresa ordinii internaționale bazate pe reguli”, a declarat Maia Sandu.

Președinta țării a vorbit și despre corupție, drept factor care erodează democrația:

„În trecutul recent, corupția a transformat Moldova într-un stat capturat. Corupția a devenit o amenințare la adresa democrației și a securității noastre naționale. Escrocii ne-au folosit ca țară de tranzit pentru a spăla bani prin instituțiile noastre înainte de a-i depune în străinătate. Am reușit să dărâmăm aceste regimuri corupte, iar acum sarcina noastră principală este să ne consolidăm justiția și sistemele de aplicare a legii. Ne-am angajat să facem acest lucru, însă rezolvarea unui capăt al problemei nu face ca problema să dispară”.

Discursul integral al președintei țării îl puteți citi AICI.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: