voennoedelo.com

UPDATE Șeful delegației transnistrene la CUC: S-a tras pe teritoriul Ucrainei, nu la Cobasna

Mai multe canale de Telegram care reflectează situația din regiunea transnistreană anunță că în apropierea depozitului de muniții din satul Cobasna s-au produs focuri de arme. Din primele informații, nu sunt victime. Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol deocamdată nu au comentat situația.

UPDATE (10:37) Șeful delegației transnistrene la CUC Oleg Beleakov a declarat pentru NM că, în prezent, situația la Cobasna este calmă. „A fost un singur foc de armă pe teritoriul Ucrainei. Acum acolo nu se întîmplă nimic”, a spus Beleakov. Acesta nu a putut să ne ofere detalii despre cine a tras și în ce direcție.

UPDATE (10:21) Reprezentantul regiunii transnistrene în Comisia Unificată de Control (CUC) a negat informația privind focuri de armă în regiunea satului Cobasna, scrie agenția rusă TASS.

Depozitul se află în satul Cobasna, situat în raionul Rîbnița. Acesta a apărut în anii 1940. Cea mai mare parte a muniției a fost adusă acolo după retragerea trupelor sovietice din fosta Republica Democrată Germană (RDG), Cehoslovacia și alte țări europene. Depozitul este păzit de către trupele rusești de menținere a păcii, care rămân în regiune de 30 de ani, în pofida apelurilor Chișinăului la retragerea acestora.

Acum, conform diferitelor estimări, în depozit ar putea exista între 19.000 și 21.500 de tone de muniție: obuze, bombe, mine, grenade, cartușe. O explozie la un depozit de aprovizionare din Cobasna poate fi comparată cu detonarea unei bombe nucleare de 10 kilotone. Se estimează că aproximativ 57% din provizii sunt în întârziere pentru utilizare și transport.

Autoritățile de la Chișinăul au solicitat în repetate rânduri Federației Ruse să distrugă munițiile din acest depozit. O adresare în acest sens a fost enunțată de către președinta R. Moldova Maia Sandu și în septembrie 2021, în cadrul discursului susținut în plenul Adunării Generale a ONU.

***

În ultimele zile, în regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii. Pe 25 aprilie,  persoane neidentificate au efectuat împușcături dintr-un aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană. Nu au fost înregistrate victime sau persoane rănite. Așa-numitul „Minister al Afacerilor Interne” de la Tiraspol a anunțat că explozia s-a produs în jurul orei 17:00 și a fost sparte geamurile de la etajele superioare ale clădirii responsabile de securitatea regiunii, dar și ale unui bloc din apropiere. La fața locului au intervenit miliția locală, pompierii și medicii de la ambulanță.

În dimineața de 26 aprilie, așa-numitul „Minister de Interne” de la Tiraspol a anunțat că în raionul Grigoriopol s-au produs două explozii: prima la 6:40, cea de-a doua la 7:05. La fața locului au intervenit miliția și pompierii. Deflagrațiile au avut loc pe teritoriul centrului teleradio „Maiak”. Nu au fost înregistrate victime. Tiraspolul a declarat în regiunea transnistreană „cod roșu de alertă teroristă” pentru 15 zile.

Președinta R. Moldova Maia Sandu a convocat în ședință Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană. Șefa statului a declarat că analizele Chișinăului arată că ar exista neînțelegeri între forțele din interiorul regiunii, care sunt interesate de destabilizarea situației. Liderul nerecunoscut al Transnistriei a criticat dur declarația.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Olesea Stamate a contestat în instanță decizia prin care a fost exclusă din PAS

Deputata neafiliată Olesea Stamate a contestat în instanță decizia prin care a fost exclusă din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Aceasta consideră că hotărârea a fost aprobată ilegal. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 13 iunie a podcastului „Subiect incomod”.

Olesea Stamate a declarat că decizia Biroului Politic Național al PAS privind excluderea sa din partid a fost aprobată „într-un mod prin care se încalcă flagrant” prevederile Statutului Partidului Acțiune și Solidaritate. Deputata a menționat că a contestat în instanță hotărârea.

Am depus cererea, încă nu am primit notificarea că ar fi fost pusă pe rol. Fiindcă inițial am cerut anumite clarificări din partea partidului, răspuns la mai multe întrebări. De exemplu, cum a fost anunțată ședința Biroului Politic Național, deoarece în cadrul acestei structuri poate fi luată decizia cu privire la excluderea unui membru a Biroului Politic Național. Or, aceștia nu au fost anunțați. A fost convocată o ședință a fracțiunii la Președinție. Ședința Biroului Politic Național nu a fost nici anunțată, nici convocată. Mai multe decât atât, în cazul excluderii unui membru al Biroului Politic Național există o anumită procedură prevăzută de Statut: trebuie să fie convocată neapărat Comisia de integritate. Comisia de integritate nu a fost convocată. Cel puțin mie nu mi s-a comunicat și eu n-am putut să vin în fața Comisiei de integritate să-mi expun poziția. Astea sunt doar așa, câteva, la suprafață. Ele sunt mai multe. Și aceste întrebări le-am adresat conducerii partidului. Am așteptat termenul legal să primesc răspuns și am adresat o cerere de chemare în judecată”, a spus deputata.

Amintim că, pe 4 aprilie, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat că Olesea Stamate a fost exclusă din formațiune și i-a cerut să-și depună mandatul de deputat. Decizia formațiunii de guvernământ a venit în contextul scandalului referitor la eliberarea mai multor condamnați pe viață. PAS susține că Stamate, pe vremea când era președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, a introdus trei amendamente la Legea amnistiei, care, într-un final, ar fi permis eliberarea deținuților.

Olesea Stamate și-a anunțat pe 16 aprilie retragerea din fracțiunea parlamentară PAS. Totodată, ea a menționat că își va continua activitatea în calitate de deputat neafiliat. Parlamentara spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective.

Olesea Stamate a propus crearea unei comisii de anchetă care să investigheze Legea amnistiei și amendamentele acesteia. Pe 29 mai, Parlamentul a respins proiectul privind crearea comisiei de anchetă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: