Денис Дерменжи / NewsMaker

Când medicina se întâlnește cu politica. Cum moartea unui pacient cu COVID-19 a devenit subiect de dispută între Primărie și Ministerul Sănătății

Pe parcursul săptămânii trecute, în municipiul Chișinău au fost întregistrate 1 594 cazuri de Covid – aproape 700 mai multe față de săptămâna precedentă. De asemenea, a fost înregistrat un deces. Este vorba despre un bărbat de 77 de ani, care era internat la Spitalul de ftiziopneumologie. În cadrul ședinței Primăriei din 25 iulie, șeful Direcției generale asistență medicală și socială, Boris Gîlcă, a declarat că pacientul nu ar fi fost transferat la timp într-un alt spital, pentru a fi internat la terapie intensivă. Gâlcă este contrazis atât de către directorului instituției medicale, cât și de Ministerul Sănătății. Potrivit reprezentanților celor două instituții, transferul fusese acceptat, însă transportarea pacientului era prea riscantă.

În cadrul ședinței serviciilor Primăriei, șeful Direcției asistență medicală Boris Gîlcă a vorbit despre decesul unui pacient internat la Spitalul de ftiziopneumologie. Oficialul a menționat că circumstanțele morții bărbatului urmează a fi investigate, întrucât nu s-ar fi intervenit pentru transferul într-un alt spital.

Decesul a avut loc săptămâna trecută, vineri spre sîmbătă la Spitalul de ftiziopneumologie. Considerăm că cazul trebuie cercetat, vom reveni asupra lui. De ce pacientul nu a fost transferat, nu a fost acceptat și nu a fost transferat pentru tratament în secția de terapie intensivă, la alt spital, așa cum am avut înțelegerea cu Ministerul Sănătății”, a precizat Boris Gîlcă.

Reprezentantul Primăriei este contrazis de către directorului spitalului. Contactat de NM, Vasile Popa a precizat că s-a intervenit conform protocolului medical, fiind solicitat și acceptat transferul la Institutul de Medicină Urgentă. Între timp, însă, starea bărbatului de 77 de ani s-a agravat, acesta nefiind transportabil.

A fost primit acordul penru transfer, însă parametrii vitali s-au agravat. Este o tactică a medicilor reanimatologi, care decid dacă iau sau nu pacientul la drum. Specialistul decide. S-a obținut transferul de la Spitalul de Ftiziopneumologie la Institutul de medicină urgentă. Între timp, starea generală s-a agravat, era o pneumonie extinsă. Nu a fost un refuz”, a precizat directorul instituției medicale și a precizat că, pe parcursul tratamentului, pacientul a beneficiat de trarament antiviral și antibracterian.

Versiunea lui Vasile Popa este confirmată și de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătății, Elena Mudrîi. Contactată de NM, aceasta a precizat că instituția pe care o reprezintă nu a fost informată despre acest caz decât post-mortem.

Noi am primit notă informativă de la spital. Ministerul nu fusese informat despre cazul acestui pacient. A fost obținut acordul de transfer la IMU, reanimobilul s-a prezentat la spital, însă concluzia a fost că pacientul este netransportabil”, a precizat responsabila pentru relații cu presa.

NM a încercat să obțină precizări de la Boris Gîlcă, însă acesta ne-a respins apelul și a menționat că este ocupat.

***

Incidența săptămânală în mun. Chișinău constituie 204 cazuri/100.000 de locuitori, regiunea rămânînd sub cod portocaliu de pericol pandemic. În prezent, în spitalele din capitală sunt internați 129 de pacienți la Spitalul de boli contagioase pentru copii, 48 de gravide la Maternitatea nr. 2, 92 de pacienți la Spitalul de ftiziopneumologie, 60 de copii la Spitalul Ignatenco.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Grosu, despre reținerea lui Plahotniuc: „Urciorul nu merge de multe ori la aeroport”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că reținerea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc în Grecia este rezultatul a „foarte multă muncă” atât din partea autorităților moldovenești, cât și din partea celor elene. Oficialul a declarat că în continuare urmează un proces „laborios” pentru extrădarea lui Plahotniuc în Republica Moldova. Precizările au fost făcute în cadrul ediției din 24 iulie a emisiunii „Vocile Puterii” de la Exclusiv TV.

Instituțiile își fac meseria. Încet, dar sigur. Sigur, în spatele acestui eveniment, a fost și este foarte multă muncă. Pe de o parte, acea informație care a fost pusă la dispoziția autorităților elene, deja munca autorităților elene în cazul dat și care a culminat cu aceste evenimente”, a declarat Igor Grosu.

Acesta a menționat că în continuare urmează procesul de extrădare a lui Plahotniuc, pe care l-a catalogat ca fiind unul „laborios”.

Pentru că sunt proceduri complexe. Sunt sigur că autoritățile elene vor solicita mai multă informație. Ea trebuie pusă la dispoziție foarte atent, minuțios, analizat orice demers, orice informație pusă la dispoziție pentru a obține rezultatul pe care noi cu toții ni-l dorim. Concluzia este că urciorul nu merge de multe ori la aeroport”, a spus el.

Amintim că Vladimir Plahotniuc și fostul deputat democrat Constantin Țuțu au fost reținuți pe 22 iulie pe un aeroport din Grecia, în timp ce încercau să părăsească țara cu destinația Dubai. Pe 23 iulie, oligarhul fugar a fost plasat în arest preventiv, iar pe 24 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a anunțat că a expediat autorităților elene cererea oficială de extrădare în privința lui Plahotniuc.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru presa din România că Plahotniuc ar urma să fie extrădat în Moldova, și nu în Rusia, chiar dacă și Moscova a cerut extrădarea sa, la o zi de la reținerea în Grecia. Potrivit lui Cernăuțeanu, prioritate are țara care a depus prima solicitare, în cazul de față Moldova.

Pe 24 iulie, poliția anunță a anunțat că, în urma reținerii lui Plahotniuc și Țuțu, au fost ridicate mai multe documente ce indică folosirea unor identități multiple. Actele, eliberate de mai multe state, conțin nume, fotografii și date de naștere diferite – unele fiind emise chiar de același stat, dar pentru identități diferite.

Vladimir Plahotniuc este cercetat penal în Republica Moldova pentru săvârșirea unor infracțiuni grave, inclusiv crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, în conformitate cu Codul Penal.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: