Candidați, dar nu-i bătut în cuie? Liderii PSDE și CUB, nemulțumiți de persoanele înaintate la alegerile prezidențiale
Full Article 4 minutes read

Candidați, dar nu-i bătut în cuie? Liderii PSDE și CUB, nemulțumiți de persoanele înaintate la alegerile prezidențiale

Valeriu Pleșca, anunțat de liderul PSDE, Ion Sula, drept pretendent la alegerile prezidențiale, nu este încă oficial candidatul partidului, conform statutului formațiunii. Decizia finală va fi luată de Consiliul Politic Național la sfârșitul lunii august. Declarația a fost făcută de vicepreședintele PSDE, Eremei Priseajniuc, în cadrul ediției din 7 august a emisiunii „Rezoomat” de la RLive. În aceeași emisiune, Igor Munteanu, președintele CUB, a menționat că nu toate organizațiile formațiunii susțin candidatura lui Octavian Țîcu la președinție, iar o decizie va fi luată până la sfârșitul săptămânii.

„O persoană adusă pe ușa din spate”

Vicepreședintele Partidului Social Democrat European (PSDE), Eremei Priseajniuc, a declarat că, din punct de vedere juridic, Valeriu Pleșca încă nu este candidatul partidului la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Prevederile statutare spun că candidatul Partidului Social Democrat European este decis la nivel de Consiliu Politic Național. La moment de față este decizia care spune că domnul Pleșca, care a fost persoana propusă de către președintele Ion Sula către Biroul Permanent pentru a fi discutată persoana pentru eventuala candidatură pentru prezidențiale la Consiliul Politic Național, ceea ce se va decide pe 21 august. După ce vom avea o decizie a Consiliului Politic Național, la care vor fi probabil discutate și alte candidaturi – noi nu vorbim doar despre candidatura dl. respectiv, dar vorbim și despre candidaturi pe intern… Fiindcă Biroul Permanent, pe lângă faptul… În mod prioritar s-a discutat despre candidații pe interior al Partidului Social Democrat European”, a argumentat el.

Eremei Priseajniuc a menționat că candidatura lui Valeriu Pleșca a fost propusă și este promovată de președintele PSDE, Ion Sula. „A fost prezentată Biroului Permanent. Adică a fost o persoană care a fost adusă pe ușa din spate a partidului”, a adăugat politcianul.

Potrivit lui, Valeriu Pleșca a fost prezentat echipei PSDE cu „cinci minute înainte” de reuniunea Biroului Executiv, în cadrul căreia urma să fie examinată candidatura lui Ion Sula pentru funcția de președinte al țării din partea formațiunii.

„Trebuie într-un fel să luăm o decizie până la sfârșitul săptămânii”

La rândul său, și liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, s-a arătat sceptic față de Octavian Țîcu, candidatul înaintat la alegerile prezidențiale de Blocul „Împreună”, din care face parte CUB.

Noi suntem acum obligați să dăm niște răspunsuri la anumite organizații teritoriale, care nu prea sunt fericiți de domnul Țîcu. Acest lucru se întâmplă în cadrul formal al prevederilor statutare. Ne vom consulta pe acest subiect și trebuie într-un fel să luăm o decizie până la sfârșitul săptămânii”, a spus el.

Precizăm că, pe 31 iulie, în cadrul unui briefing de presă, președintele PSDE, Ion Sula, a anunțat că pretendentul formațiunii sale la alegerile prezindențiale va fi ex-ministrul Apărării, Valeriu Pleșca. Acesta a precizat că desemnarea candidatului a avut loc în urma „discuțiilor și consultărilor” cu membrii PSDE. În prezent, Valeriu Pleșca este liderul formațiunii politice Uniunea Creștin-Socială.

La scurt timp, vicepreședintele PSDE a publicat o declarație în care a criticat înaintarea lui Pleșca la funcția de președinte al țării din partea PSDE. Eremei Priseajniuc a argumentat că desemnarea unui candidat din afara partidului „subminează” încrederea în procesul democratic intern al PSDE și îi „devalorizează” pe membrii săi.

De asemenea, în data de 4 august, în cadrul unui briefing de presă, reprezentanții Blocului „Împreună” – format din Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, CUB și Partidul Schimbării – au anunțat că candidatul lor pentru alegerile prezidențiale este ex-deputatul Octavian Țîcu. Acesta a fost desemnat candidat al Blocului „Împreună” în urma alegerilor interne, în cadrul cărora, pe lângă Țîcu, au participat președintele CUB, Igor Munteanu, și liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

Igor Munteanu este singurul lider al celor patru partide care formează Blocul „Împreună” care nu a participat la briefing-ul în cadrul s-a anunțat candidatura lui Octavian Țîcu.

***

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor avea loc în data de 20 octombrie. Concomitent, se va desfășura și referendumul constituțional privind integrarea europeană a țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: