Candidatul anti-Sandu. Cum caută opoziția „candidatul unic” pentru Președinție și ce șanse sunt să-l găsească
Full Article 10 minutes read

Candidatul anti-Sandu. Cum caută opoziția „candidatul unic” pentru Președinție și ce șanse sunt să-l găsească

Cu cât mai aproape sunt alegerile prezidențiale, cu atât mai mulți oameni de pe scena politică moldovenească vorbesc despre un singur candidat din partea opoziției . Partidele creează blocuri, organizează întâlniri, fac propuneri, încercând să ajungă la un acord „împotriva lui Sandu”. NM vă povestește cum opoziția de pe segmente diferite caută un „candidat unic” și care este probabilitatea ca acesta va fi găsit și nominalizat.

Dodon, Filat, Vlah și alții

Jurnalista Natalia Morari a publicat pe 19 mai o fotografie de la o întâlnire a politicienilor de opoziție pe care a organizat-o. La întâlnire au participat fostul președinte al Republicii Moldova, liderul socialiștilor Igor Dodon, fostul prim-ministru, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM) Vlad Filat, un alt fost premier, lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării  Moldovei (PDCM) Ion Chicu, fostul guvernator al Găgăuziei Irina Vlah, fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene Tudor Ulianovschi și deputatul Gaik Vartanian, care a reprezentat partidul primarului Chișinăului Ion Ceban „Mișcarea Alternativă Națională” (MAN).

La întâlnire au fost prezenți și politologul Ian Lisnevschi, fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep, avocatul Stanislav Pavlovschi și avocatul Fulga Grabovschi (are un canal de Telegram despre politică). Ei au fost observatori la întâlnire pentru a asigura „transparența dialogului”, a spus Morari. Ea a mai menționat că dialog între opoziție există și este necesar. „Sper că vor mai fi și alți participanți la următoarea întâlnire. Am decis că trebuie să continuăm discuțiile”, a scris Morari după întâlnire. Morari nu a răspuns la apelurile NM.

Sunt puține detalii despre această întâlnire în spațiul public. Dodon a spus că au discutat „o strategie comună pentru viitoarele alegeri prezidențiale și referendumul din 20 octombrie”. Socialiștii, potrivit lui Dodon, sunt gata să susțină un singur candidat de opoziție, dar această persoană trebuie să fie apolitică. Un astfel de candidat, după cum a remarcat Dodon, ar putea fi fostul procuror general Alexandr Stoianoglo. Candidatura acestuia socialiștii sunt gata să o susțină. Stoianoglo însuși nu a comentat aceste declarații și nu și-a manifestat dorința de a candida. Fostul procuror general nu a răspuns la apelurile și mesajele NM.

Dacă nu vor putea desemna un singur candidat, Dodon i-a invitat pe toți cei interesați din opoziție să își propună candidaturile, dar cu condiția să nu concureze între ei, ci să lupte împotriva actualei președinte Maia Sandu, iar în turul doi toată lumea va susține adversarul lui Sandu.

Vlad Filat a confirmat la TVC21 că opoziția discută despre nominalizarea unui singur candidat, deși aceste discuții s-au cam lungit. Liderul PLDM nu este sigur că opoziția va putea ajunge la o înțelegere și presupune că vor fi mai mulți candidați la alegeri.

Tudor Ulianovschi, care și-a anunțat deja intenția de a participa la alegerile prezidențiale, a declarat la TV8 că nu au existat la întâlnire discuții speciale despre un singur candidat. Potrivit informațiilor pe care le deține NM, participanții la întâlnire nu au ajuns la subiectul unui singur candidat, iar dacă și au discutat acest lucru, a fost doar în termeni generali, fără a vorbi despre candidați reali.

Ion Chicu, într-un comentariu pentru NM, a menționat că partidul său a luat deja o decizie: vor merge la prezidențiale cu candidatul nostru. Partidul îi va anunța numele mai târziu. Fostul premier a adăugat că a venit la întâlnire pentru a discuta „acțiunile unite ale opoziției”, inclusiv „în caz de fraudă electorală”, iar problema candidatului partidul său a rezolvat-o deja.

Сum Maia Sandu a comentat întrevederea

Președinta Maia Sandu a comentat întrevederea moderată de Natalia Morari. Potrivit șefei statului, Republica Moldova este o țară democratică și oamenii se pot întâlni și pot discuta în orice format și orice subiect. „Atât timp, evident, cât aceste subiecte nu contravin intereselor cetățenilor Republicii Moldova și securității naționale”, a adăugat Sandu.

Pe 23 mai, solicitată de NewsMaker să comenteze întrevederea moderată de Natalia Morari, la care au participat mai mulți politicieni în vederea desemnării unui candidat comun la alegerile prezidențiale, Maia Sandu a declarat:

„Republica Moldova este o țară democratică, oamenii se pot întâlni, pot discuta în orice format și orice subiect. Și noi în continuare o să lucrăm ca să creăm condiții pentru ca oamenii să poată să se întâlnească și să discute orice își doresc atât timp evident cât aceste subiecte nu contravin intereselor cetățenilor Republicii Moldova și securității naționale”, a precizat șefa statului.

Opoziție multi-vector

Este de remarcat faptul că participanții la ultima întâlnire au orientări geopolitice diferite. Astfel, Igor Dodon și socialiștii sunt considerați o forță pro-rusă (ei înșiși se numesc „pro-moldoveni”) și, de exemplu, Irina Vlah a afirmat în repetate rânduri că este un politician pro-european, dar poziția sa este una mai mult centristă. În același timp, Vlah a câștigat primele alegeri pentru funcția de bașcan în 2015 cu sloganuri pro-ruse și cu sprijinul socialiștilor. Mai târziu, cooperarea dintre Dodon și Vlah a încetat.

Un alt „fost prieten” al lui Dodon este primarul Chișinăului, Ion Ceban. Este un fost socialist, iar în campania prezidențială din 2020 și-a luat chiar concediu de la primărie pentru a-l susține pe candidatul la Președinție Dodon. Mai târziu, Ceban a părăsit formațiunea socialiștilor și și-a creat propriul partid, MAN, care se poziționează ca pro-european. Deputatul Gaik Vartanian, care a reprezentat MAN la întâlnire, a refuzat să  facă vreun comentariu pentru NM.

PLDM, condus de Vlad Filat, s-a declarat întotdeauna pro-european. Când Filat era prim-ministru, socialiștii erau în opoziție și organizau proteste antiguvernamentale. Recent, însă, Filat a început să vorbească mai critic despre integrarea europeană a Moldovei și chiar mai dur despre actuala guvernare.

Tudor Ulianovschi a făcut parte din guvernul democratului Pavel Filip. Acest guvern a fost „răsturnat” de socialiști împreună cu blocul ACUM (platforma PAS și DA), expulzându-l pe Vladimir Plahotniuc din politica moldovenească și din țară. Ulianovschi neagă orice legătură cu Plahotniuc. „Nu am fost niciodată, nu sunt și nu voi fi persoana lui Plahotniuc”, a spus el la TV8.

Iată așa politicieni diferiți s-au adunat pe o platformă închisă de discuții. Totuși, aceasta nu este prima întâlnire a opoziției.

Încercările anterioare

În decembrie 2023, opoziția a organizat o conferință privind rezultatele alegerilor locale din Moldova. La ea au luat cuvântul reprezentanți ai opoziției de stânga și de dreapta, iar în urma discuțiilor au adoptat o rezoluție în care au declarat instaurarea unei „dictaturi PAS” în Moldova. După cum a aflat mai târziu NM, nu toți participanții la conferință au semnat această rezoluție. Lista exactă a semnatarilor nu a fost niciodată publicată.

Cu un an înainte, în toamna lui 2022, reprezentanți ai opoziției multi-vector din Republica Moldova s-au întâlnit pe platforma „Agendă comună”. Participanții au spus că platforma include opt partide politice. S-a presupus chiar că vor organiza proteste comune. Dar după mai multe întâlniri, „Agenda comună” a dispărut.

Cine mai pledează pentru unificarea opoziției?

Între timp, politicianul fugar Ilan Șor a organizat în aprilie la Moscova un „congres al partidelor de opoziție din Moldova”. Ulterior s-a dovedit că acestea erau partide controlate de Șor: „Renaștere”, Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei (FASM), „Victorie” și partidul neconstituțional „ȘOR”. La congres a participat și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, care colaborează activ cu Șor. La congres a fost anunțată crearea blocului politic „Victorie”.

Este de remarcat faptul că Șor și-a asumat anterior rolul de „unificator al opoziției”. În diferite perioade, a creat mișcarea „Viața Nouă”, „Mișcarea pentru Poporul Moldovei”, blocul S.O.R. Dar toate aceste proiecte au fost de scurtă durată. Dacă blocul „Victorie” va avea o altă soartă, iar partidele care fac parte din acesta vor propune un singur candidat pentru alegerile prezidențiale, atunci problema înregistrării acestuia rămâne deschisă din cauza întrebărilor legate de finanțarea acestor partide. Deputata și vicepreședintele partidului neconstituțional „ȘOR”, Marina Tauber, a fost scoasă din cursă la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Bălți pentru cheltuieli nedeclarate, iar activitățile partidului „Șansă” ar putea fi suspendate din cauză că formațiunea nu a pus la dispoziția Comisiei Electorale Centrale toate informațiile necesare privind finanțarea partidului.

Așadar, chestiunea nominalizării și înregistrării unui singur candidat din partea „Victorie” rămâne deschisă. NM a scris mai multe despre acest bloc aici .

Pro-europenii merg „Împreună”

Forțele extraparlamentare proeuropene se unesc și ele în ajunul alegerilor. Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (Platforma DA), Partidul Schimbării, Partidul Liga Orașelor și Comunelor (LOC) și Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) au anunțat crearea blocului politic „Împreună”.

Aceștia au anunțat că vor desemna un singur candidat la alegerile prezidențiale și au cerut tuturor partidelor pro-europene să semneze un pact similar cu Pactul de la Snagov (semnat în 1995 de partidele pro-europene din România, prin care se declară ireversibilitatea integrării europene a României) .

Liderul Platformei DA, Dinu Plângău, a declarat pentru NM că pactul va fi semnat duminică, 26 mai. Printre semnatari se numără și Mișcarea Alternativa Națională (MAN), fondată de către primarul capitalei Ion Ceban, a precizat pentru NM Gaik Vartanean, care a amintit că formațiunea din care face parte a propus această inițiativă.

Acordul va fi semnat și de către Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), a declarat pentru NM deputatul Radu Marian. Iar secretarul general al PAS, Artur Mija, a precizat: „Noi o sa susținem inițiativele de promovare a Uniunii Europene și vom semna”.

Va reuși opoziția să ajungă la un acord?

Fostul reprezentant permanent al Moldovei la ONU și Consiliul Europei, analistul politic Alexei Tulbure consideră că întreaga opoziție (stânga, dreapta, centru) nu va putea nominaliza un singur candidat, iar toate acestea nu sunt altceva decât vorbe. „Nu văd cum oamenii care cred în diferiți zei vor putea nominaliza un singur candidat care să corespundă aspirațiilor tuturor”, a spus expertul.

În opinia lui, aceste partide nu vor putea oferi o idee comună în afară de ideea de „a o da afară pe Sandu”, iar ideea de „a o da afară pe Sandu” nu va aduce rezultatele electorale dorite. „Trebuie să existe o idee [constructivă]. Ce pot oferi dacă ajung la putere. Dar ei nu vor putea prezenta nicio idee comună”, este sigur Tulbure.

Directorul executiv al WatchDog, Valeriu Pașa, nu este încă pregătit să prognozeze dacă va exista sau nu un candidat comun al opoziției, dar pentru aceasta, potrivit lui, „există atât contextul, cât și acordul curatorilor”. „Federația Rusă va decide totul, oligarhii fugari Platon, Plahotniuc și Șor vor fi de acord cu totul. Totul se rezumă la incapacitatea partidelor de a ajunge la o înțelegere”, a conchis expertul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: