Capitalizarea de piață a Gazprom a scăzut cu aproape $1,6 miliarde timp de o oră
Full Article 2 minutes read

Capitalizarea de piață a Gazprom a scăzut cu aproape $1,6 miliarde timp de o oră

Acțiunile Gazprom s-au prăbușit luni seară la bursa de la Moscova, după ce s-a aflat că societatea nu va plăti dividende pentru activitatea din 2023. Capitalizarea de piață a Gazprom a scăzut în puțin peste o oră cu 144 de miliarde de ruble, echivalentul a aproape 1,6 miliarde de dolari, informează The Moscow Times.

Cotațiile Gazprom s-au depreciat cu aproape 6% și au coborât până la valoarea de 145,03 ruble, ceea ce reprezintă cel mai scăzut prag atins în ultimele 6 luni. Pe fondul deciziei guvernului rus – cel mai mare acționar al monopolului de gaze – de a pregăti o directivă de refuz de plată, capitalizarea de piață a Gazprom a scăzut în puțin peste o oră cu 144 de miliarde de ruble, echivalentul a aproape 1,6 miliarde de dolari.

La modul real, Gazprom nu mai are de unde să plătească dividende. Pentru prima dată în 25 de ani, compania a încheiat anul trecut cu o pierdere netă, a cărei mărime a ajuns la 629 de miliarde de ruble. Această pierdere este un record în activitatea de trei decenii a companiei. După pierderea pieței europene, exporturile Gazprom au scăzut la nivelul anului 1985 – 69 de miliarde de metri cubi. Comparativ cu perioada anterioară războiului, exporturile s-au redus de trei ori.

Incapabilă să vândă gaze, Gazprom a fost nevoită să înghețe o parte din sonde, contractându-și volumul de producție cu un sfert în ultimii doi ani, ajungând la cel mai scăzut nivel din istoria sa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: