Cârnaț și Corj, „supărați” după ce CSM i-a exclus din concursul pentru funcția de judecător al CCM: Am așteptat mai mult de doi ani
Full Article 2 minutes read

Cârnaț și Corj, „supărați” după ce CSM i-a exclus din concursul pentru funcția de judecător al CCM: Am așteptat mai mult de doi ani

Juristul și profesorul universitar, Teodor Cârnaț, dar și avocatul Mihai Corj, au venit cu o reacție, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) i-a exclus din concursul pentru funcția de judecător al Curții Constituționale a Moldovei (CCM). Cei doi acuză guvernarea că ar fi politizat concursul, pe care îl cataloghează drept o „mascaradă”. Solicitat de NM, PAS a refuzat să comenteze acuzațiile.

„Am așteptat mai mult de doi ani concursul la funcția de judecător la CCM. La ședință s-au prezentat doar șapte din cei 12 membri și au făcut un demers ca să se amâne concursul, fiindcă judecătorul care va fi selectat nu are legitimitate constituțională de a fi membru CCM. (…) În semn de protest, de a nu participa la această mascaradă politică, fiindcă demult puterea, partidul PAS, președintele și-a selectat candidatul pentru funcția de judecător la CCM, eu am boicotat acest concurs. Fiindcă sunt profesor de drept constituțional, trebuie să arăt unde a greșit CSM-ul”, a declarat profesorul universitar, juristul Teodor Cârnaț.

Cu o reacție, după ce concursul a eșuat, a venit și avocatul Mihai Corj, care, potrivit CSM, a fost exclus din concurs de rând cu Cârnaț și alți doi candidați.

„Prin jertfa de sine am zădărnicit planul guvernării de a-și pune lingăii în jilțul de Judecător la Curtea Constituțională”, a declarat Mihai Corj.

NM a solicitat un comentariu de la partidul de guvernământ, Acțiune și Solidaritate. Purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat, însă, că formațiunea politică nu comentează acuzațiile lui Cârnaț și Corj.

Precizăm că un nou concurs pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională a Moldovei din partea Consiliului Superior al Magistraturii a eșuat. Se întâmplă după ce mai mulți din cei 11 concurenți înregistrați în cursă s-au retras din concurs sau fost excluși, iar restul nu au reușit să obțină suportul CSM. Detalii AICI.

Menționăm că Curtea Constituțională are șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt numiți de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: