Lilian Carp
Максим Андреев, NewsMaker

Carp susține că formatul 5+2 nu este eficient, fiind nevoie de o misiune internațională: „Ucraina trebuie să fie unul din actorii principali”

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică Lilian Carp susține că negocierile privind soluționarea problemei transnistrene în formatul „5+2” nu ar mai fi eficiente. „Pe parcursul a 30 și ceva de ani, ele au creat mai multe probleme”, a comunicat deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Potrivit lui Carp, Chișinăul are nevoie de o altă misiune – internațională. Astfel, el a menționat că odată cu încheierea războiului din statul vecin, Ucraina „trebuie să fie unul din actorii principali care trebuie să participe în procesul de rezolvare a problemei transnistrene”. 

Actualul format „5+2″ nu mai este viabil în ceea ce privește rezolvarea problemei transnistrene. Punct. Ceea ce este foarte clar și Rusia, dacă ați observat, a fost în câteva încercări de a reanima cumva acest format, 5+2. Într-un fel că problema transnistreană trebuie rezolvată. Eu am spus că atât timp cât Rusia este un stat agresor, noi nu avem de gând să ne așezăm la masă, aceasta e unu”, a menționat Carp, la Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

Doi, noi nu credem că acest format este unul eficient și care poate să dea rezultate, pentru că pe parcursul a 30 și ceva de ani el a creat mai multe probleme decât a oferit instrumente de rezolvare”, a adăugat președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică din cadrul Parlamentului.

Potrivit lui Carp, Chișinăul are nevoie de o altă misiune, iar Ucraina trebuie să participe în procesul de rezolvare a problemei transnistrene, ca fiind „unul din actorii principali”.

Noi am spus tranșant că noi avem nevoie de o altă misiune, internațională, prin care trebuie să se rezolve problema transnistreană. Toate aceste lucruri pot avea loc odată cu terminarea războiului din Ucraina. Deci, Ucraina trebuie să fie unul din actorii principali care trebuie să participe în procesul de rezolvare a problemei transnistrene și nu cred că nu va accepta nimeni din Europa o zonă gri în regiunea transnistreană și soluțiile vor fi găsite. De fapt se discută despre modalitatea cum trebuie rezolvată problema”, a conchis deputatul PAS.

***

Pe 12 februarie 2023, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău Oleg Vasnețov a declarat că partea rusă mizează pe reluarea negocierilor în formatul „5+2”.

Chișinăul consideră că, momentan, negocierile în procesul de reglementare transnistreană ar trebui să continue în format 1+1. Declarația a fost făcută, pe 14 februarie 2023, de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor externe și integrării europene.

Prezent pe 1 iunie la summitul de la Bulboaca, înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell a declarat că Republica Moldova va decide singură și în mod independent soarta conflictului transnistrean. Totodată, el consideră că această situație nu este un obstacol pentru aderarea țării noastre la Uniunea Europeană.

Tot pe 1 iunie, la Bulboaca, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a spus că se va rezolva conflictul transnistrean odată cu victoria Ucrainei împotriva invaziei ruse. Totodată, jurnaliștii l-au întrebat pe Zelenski dacă Ucraina va reconsidera formatul discuțiilor privind reglementarea transnistreană în formatul 5+2.

„Vedeți viață în proiectul 5+2? Vedeți rezultatul? Vom revizui noi ceva? De ce să vorbim despre un proiect care nu este viu? Nu văd care este rostul. Trebuie să vorbim din poziția unei țări învingătoare care și-a recuperat terenul. Acesta este momentul în care ar trebui să vorbim”, a spus liderul de la Kiev.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: