Casa din Predeal a lui Boris Gîlcă, percheziționată de procurorii români. Dosarul vizează delapidarea fondurilor europene destinate refugiaților din Ucraina
Full Article 2 minutes read

Casa din Predeal a lui Boris Gîlcă, percheziționată de procurorii români. Dosarul vizează delapidarea fondurilor europene destinate refugiaților din Ucraina

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România au făcut marți, 26 septembrie, percheziții în Predeal, județul Brașov, la o casă aflată în proprietatea fostului șef al Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei Chișinău Gîlcă Boris și a soției acestuia, Rotaru Felicia. Potrivit G4media, perchezițiile au loc în cadrul unei anchete deschise la solicitarea Centrului Național de Anticorupție (CNA) din Republica Moldova.

Potrivit sursei citate, perchezițiile au fost confirmate într-un comunicat al DNA, care nu a făcut însă publice numele celor doi cetățeni.

Dosarul vizează săvârșirea de către funcționari publici din Chișinău a unor infracțiuni de „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe” comise în legătură cu gestionarea fondurilor obținute din surse externe, destinate refugiaților din Ucraina.

De menționat că Boris Gîlcă este vizat într-o anchetă penală în Republica Moldova. El a și fost reținut de procurori în luna mai în acest dosar. Ancheta vizează modul de gestionare a Centrului de Plasament Temporar pentru Refugiați „Patria-Lukoil” din Chișinău, activat în sprijinirea refugiaților ucraineni. Potrivit CNA, administratoarea centrului, Irina Certan, și  complicele Boris Gîlcă ar fi delapidat fondurile externe primite, prin erori la raportarea datelor reale privind numărul de beneficiari și bunurile distribuite. Banii și proviziile destinate refugiaților ar fi fost tăinuite și depozitate parțial la imobilul din Predeal, în loc să ajungă real la cetățenii ucraineni. Ambii urmăreau însușirea ilegală a fondurilor.

Amintim că Gâlcă, considerat un apropiat al primarului capitalei, Ion Ceban, a demisionat din funcția de șef al Direcției sănătate a Primăriei Chișinău, după ce a fost reținut de procurori.

Potrivit sursei citate, DNA verifică dacă există încălcări ale legii prin gestionarea necorespunzătoare a centrului și fraudarea ajutorului umanitar destinat ucrainenilor refugiați în Chișinău. Cazul ar putea avea implicații penale dacă se dovedesc acuzațiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: