„Casa Moscovei” din Riga a fost naționalizată: „Era folosită pentru interpretările pro-Kremlin ale istoriei”

Clădirea „Case Moscovei” din capitala Letoniei, Riga, este transferată în proprietatea statului. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Seimas (denumirea Parlamentului leton – n. r.) pe 11 ianuarie, relatează DW. Parlamentarii din Letonia au argumentat că instituția era folosită pentru a „justifica acțiunile agresive și interpretările pro-Kremlin ale istoriei”.

Proiectul de lege privind naționalizarea „Casei Moscovei” a fost adoptat cu votul a 70 de deputați. 11 parlamentari au votat împotrivă, iar 9 s-au abținut.

Documentul stipulează că sediul „Casei Moscovei” va fi oferit Ministerului Transporturilor de la Riga.

Într-o declarație publicată pe site-ul Seimas-ului, trecerea „Casei Moscovei” în posesia Letoniei se argumentează prin faptul că Rusia a folosit instituția ca „un instrument de politică externă, prin care a răspândit în mod intenționat propagandă pentru a-și justifica acțiunile agresive și interpretările pro-Kremlin ale istoriei”. De asemenea, parlamentul leton a menționat că, chiar și după începerea războiului împotriva Ucrainei, „Casa Moscovei” a găzduit evenimente în sprijinul politicii agresive rusești.

Până acum, clădirea respectivă aparținea Departamentului de proprietate al orașului Moscova.

„Casa Rusă” de la Chișinău

În Republica Moldova există un analog al „Casei Moscovei” din Riga. Este vorba despre „Casa Rusă”, care este amplasată în Chișinău. Potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al „Casei Ruse”, direcția principală a activității instituției este: „interacțiunea cu compatrioții, întărirea poziției limbii ruse, popularizarea culturii ruse în Moldova, colaborarea cu organizațiile neguvernamentale și mișcările de tineret ale țării […] oferirea de consiliere compatrioților și respectarea drepturilor lor civile, politice, economice, sociale, culturale; și alte drepturi și interese legitime în țara de reședință, păstrarea și dezvoltarea relațiilor cu patria istorică.”

În același timp, prin intermediul rețelelor de socializare ale centrului poate fi identificat sprijinul oferit: participarea la organizarea de festivaluri, expoziții dedicate celui de-al Doilea Război Mondial, competiții, proiectarea documentarelor filmate în Rusia. Iar reprezentanții centrului se întâlnesc periodic cu viitorii absolvenți ai liceelor ​​moldovenești, cărora li se vorbește despre condițiile de admitere în universitățile rusești și transmit manuale școlilor din Transnistria. Ultima donație de manuale a fost transmisă pe 20 octombrie 2023.

Menționăm că de la începutul agresiunii militare a Rusiei în Ucraina, „Casa Rusă” și-a continuat activitatea și a devenit în repetate rânduri obiectul atenției în știri: pe 24 februarie 2023, persoane necunoscute au turnat vopsea roșie pe fațada clădirii, pe 5 iunie au scos steagul rusesc de pe fațadă. Iar pe 1 august, Partidul Național Moldovenesc a trimis un apel către administrația prezidențială, Guvern și Serviciul de Informații și Securitate cu cererea de închidere a Centrului rus de Știință și Cultură de la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SIS

SIS, după ce mai mulți politicieni străini au fost interziși în Moldova: „Au scopul de a promova o agendă extremistă”

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat pe 28 iulie, într-un comunicat, că mai multe persoane care urmau să participe la un eveniment organizat în Republica Moldova au primit interdicție de intrare în țara noastră. Conform SIS, organizatorii evenimentului în cauză ar avea legături cu gruparea criminală condusă de oligarhul fugar Ilan Șor, iar unii dintre aceștia, alături de o parte din participanți, aveau drept scop promovarea unei „agende extremiste”, subliniind că printre aceștia se numărau susținători ai invaziei ruse din Ucraina. Precizările vin la scurt timp după ce mai mulți politicieni din SUA și UE, care urma să participe la conferința „Make Europe Great Again”, nu au fost lăsați să intre în țară.

Serviciul de Informații și Securitate a transmis că, în baza monitorizării permanente a activităților cu potențial de destabilizare și interferență străină, a fost aplicată interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Moldova pentru mai multe persoane.

Aceste persoane urmau să participe la un eveniment cu organizatori obscuri, fără transparență de finanțare și cu legături dubioase cu gruparea criminală Șor. În baza informațiilor, unii participanți și organizatori au scopul de a promova o agendă extremistă, de subminare a integrității teritoriale și a democrației din Republica Moldova. De exemplu, unul din participanți este un promotor al războiului Rusiei împotriva Ucrainei, dar și un susținător fidel al ocupației Rusiei în teritorii ce nu-i aparțin, cu utilizarea narațiunii ostile de „protejare a intereselor cetățenilor ruși asupriți”, referindu-se inclusiv la regiunea transnistreană”, a menționat instituția.

SIS a mai spus că, pe fundalul tensionat al securității regionale, se desfășoară un șir de „acțiuni camuflate sub forma unor evenimente civice sau culturale”, care fac parte dintr-un spectru mai larg de acțiuni hibride întreprinse de către Rusia pe teritoriul țării noastre. Potrivit SIS, aceste acțiuni se vor intensifica, iar „instituțiile își vor exercita mandatul legal și vor acționa de fiecare dată în interesul Republicii Moldova și pentru a proteja ordinea constituțională”.

Facem un apel către persoanele publice, precum și către toți cetățenii să manifestă prudență, să analizeze critic când primesc invitații de participare la diverse acțiuni sau evenimente publice, fără a cunoaște adevăratul scop sau finanțatorul din umbră al acestor inițiative, fiind astfel manipulați pentru a servi unor interese ostile străine Republicii Moldova. Participarea, chiar și neintenționată, la astfel de acțiuni orchestrate de forțe externe aduce cu sine potențiale riscuri de legalitate, care sunt documentate de oamenii legii”, a spus SIS.

Amintim că, în perioada 28-29 iulie, la Chișinău este preconizată desfășurarea conferința „Make Europe Great Again”. Mai mulți politicieni controversați din UE și SUA, care urmau să participe la acest eveniment, nu au fost lăsați să intre pe teritoriul Republicii Moldova. Este vorba despre eurodeputatul ceh Ondřej Dostál, purtătorul de cuvânt al partidului suveranist grec NIKI, Dimos Thanasoulas, și activistul suveranist Brian Brown.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: