bugetul.ro

Câștig pentru România: gimnasta Ana Maria Bărbosu, lăsată fără bronz la Jocurile Olimpice, își recapătă medalia 

Gimnasta română Ana Maria Bărbosu va fi medaliată totuși cu bronz la Jocurile Olimpice de la Paris. Decizia a fost luată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care a analizat contestația depusă de Federația română de gimnastică. Pe 5 august, sportiva a avut al treilea cel mai bun rezultat și a obținut medalia de bronz, însă doar pentru circa un minut. Reprezentanta SUA, gimnasta Jordan Chiles, și-a contestat nota și a urcat pe locul trei iar Ana Maria Bărbosu a fost retrogradată pe locul 4. 

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat în seara zilei de 10 august că s-a făcut dreptate în cazul gimnastei Ana Maria Bărbosu.

„Am reuşit să obținem, în fața instanței sportive, medalia de bronz pe care Ana Maria Bărbosu a câştigat-o pe merit la sol! Bravo, Ana Maria, este răsplata firească a unei performanțe pentru care ai muncit atâția ani! Mă bucur că, până la urmă, adevărul a ieșit învingător, așa cum ar trebui să fie într-o competiție care are la bază valorile olimpismului”, a menționat Ciolacu.

Oficialul român a adăugat că „rămâne o umbră de tristețe pentru că de aceeași decizie nu beneficiază și Sabrina Voinea, așa cum era normal”.

„Însă pentru mine şi cred că pentru fiecare român, Sabrina rămâne o câștigătoare! Pentru că prin toată atitudinea ei demnă și frumoasă a demonstrat lumii întregi că românii sunt conștienți de valoarea lor și că știu să lupte pentru asta! Cred că aceasta este o lecție importantă pe care gimnastele noastre olimpice ne-o transmit – să nu renunțăm niciodată să luptăm atunci când știm că avem dreptate!”, a scris Ciolacu pe o rețea de socializare.

Ulterior, Comitetul olimpic și sportiv român a anunțat că a primit decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care a analizat contestațiile depuse de Federația Română de Gimnastică pentru Ana Bărbosu și Sabrina Voinea Maneca.

Astfel, Tribunalul a decis că „cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parțial admisă” și că „contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efec”. În același timp, Tribunalul a decis să respingă cererea în privința Sabrinei Maneca Voinea.

„Ca urmare a acestei decizii, TAS decide că Ana Maria Bărbosu va obține medalia de bronz, în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiția pe locul 4. Jordan Chiles este acum pe locul 5”, a relatat Comitetul olimpic și sportiv român.

***

Pe 5 august, la Jocurile Olimpice de la Paris, a avut loc proba de gimnastică artistică la sol. Au participat două reprezentante ale României: Ana Maria Bărbosu, care a primit nota 13.700 și Sabrina Maneca Voinea, care a obținut 13.700 (dar a avut mai puțin la execuție). Ana Maria Bărbosu a avut al treilea cel mai bun rezultat, obținând medalia de bronz însă doar pentru circa un minut. Reprezentanta SUA, Jordan Chiles, și-a constestat nota, care ulterior a fost mărită, de la 13.666 la 13.766, și americana a urcat pe locul trei. Iar Ana Maria Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea au fost retrogradate pe locul 4 și, respectiv, 5.

Pe 6 august, Marcel Ciolacu declara că nu va participa la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, în semn de protest, după ce gimnastele române Ana Maria Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea au fost retrogradate de pe locul III și, respectiv, IV în proba la sol, după contestația concurentei SUA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vagoane, proiecții video și realitate virtuală: Expoziția despre deportările staliniste revine în PMAN

Expoziția de vagoane dedicată memoriei victimelor regimului stalinist revine în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru al treilea an consecutiv. Inaugurarea va avea loc sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 20:00, potrivit Guvernului.

Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” va include două vagoane asemănătoare cu cele în care erau deportați oamenii în Siberia și se va desfășura până pe 27 iulie, potrivit Guvernului.

În unul din vagoane vor fi prezentate documente, fotografii, cărți și diverse obiecte ce ilustrează experiența tuturor celor represați de regimul sovietic, iar în cel de-al doilea vagon, vizitatorii vor putea urmări o expoziție dedicată foametei din 1946-1947 și mai mult conținut multimedia. De asemenea, vizitatorii vor putea urmări o expoziție virtuală prin intermediul tehnologiei de VR.

Duminică, 6 iulie, de la ora 20:30, în preajma expoziției din Piața Marii Adunări Naționale, cetățenii sunt invitați să participe, împreună cu actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”, la o acțiune de comemorare prin care vor aprinde lumânări în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. 

Programul expoziției include, pe lângă vizitarea zilnică de la 9.00 la 21.00, câteva evenimente speciale. Pe 13 iulie, vor fi prezentate filme tematice din rezervele Arhivei Naționale despre represiunile sovietice, iar pe 20 iulie va avea loc proiecția lungmetrajului „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu. Pe 25 iulie, actorii de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți vor juca spectacolul „Tema pentru acasă” – o dramă inspirată din deportările staliniste. 

Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 a fost cea mai amplă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Operațiunea a cuprins 11.281 de familii, contingentul strămutaților forțat în vagoane de vite alcătuind 35.796 de persoane, dintre care 11.889 de copii, 14.033 de femei și 9.864 de bărbați.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: