Câștig pentru România: gimnasta Ana Maria Bărbosu, lăsată fără bronz la Jocurile Olimpice, își recapătă medalia 

Gimnasta română Ana Maria Bărbosu va fi medaliată totuși cu bronz la Jocurile Olimpice de la Paris. Decizia a fost luată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care a analizat contestația depusă de Federația română de gimnastică. Pe 5 august, sportiva a avut al treilea cel mai bun rezultat și a obținut medalia de bronz, însă doar pentru circa un minut. Reprezentanta SUA, gimnasta Jordan Chiles, și-a contestat nota și a urcat pe locul trei iar Ana Maria Bărbosu a fost retrogradată pe locul 4. 

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat în seara zilei de 10 august că s-a făcut dreptate în cazul gimnastei Ana Maria Bărbosu.

„Am reuşit să obținem, în fața instanței sportive, medalia de bronz pe care Ana Maria Bărbosu a câştigat-o pe merit la sol! Bravo, Ana Maria, este răsplata firească a unei performanțe pentru care ai muncit atâția ani! Mă bucur că, până la urmă, adevărul a ieșit învingător, așa cum ar trebui să fie într-o competiție care are la bază valorile olimpismului”, a menționat Ciolacu.

Oficialul român a adăugat că „rămâne o umbră de tristețe pentru că de aceeași decizie nu beneficiază și Sabrina Voinea, așa cum era normal”.

„Însă pentru mine şi cred că pentru fiecare român, Sabrina rămâne o câștigătoare! Pentru că prin toată atitudinea ei demnă și frumoasă a demonstrat lumii întregi că românii sunt conștienți de valoarea lor și că știu să lupte pentru asta! Cred că aceasta este o lecție importantă pe care gimnastele noastre olimpice ne-o transmit – să nu renunțăm niciodată să luptăm atunci când știm că avem dreptate!”, a scris Ciolacu pe o rețea de socializare.

Ulterior, Comitetul olimpic și sportiv român a anunțat că a primit decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care a analizat contestațiile depuse de Federația Română de Gimnastică pentru Ana Bărbosu și Sabrina Voinea Maneca.

Astfel, Tribunalul a decis că „cererea înregistrată de către Ana Maria Bărbosu este parțial admisă” și că „contestația formulată de către Jordan Chiles a fost depusă peste termenul de 1 minut prevăzut de art. 8.5 din Regulamentul Tehnic FIG și este determinată ca fiind fără efec”. În același timp, Tribunalul a decis să respingă cererea în privința Sabrinei Maneca Voinea.

„Ca urmare a acestei decizii, TAS decide că Ana Maria Bărbosu va obține medalia de bronz, în timp ce Sabrina Maneca Voinea încheie competiția pe locul 4. Jordan Chiles este acum pe locul 5”, a relatat Comitetul olimpic și sportiv român.

***

Pe 5 august, la Jocurile Olimpice de la Paris, a avut loc proba de gimnastică artistică la sol. Au participat două reprezentante ale României: Ana Maria Bărbosu, care a primit nota 13.700 și Sabrina Maneca Voinea, care a obținut 13.700 (dar a avut mai puțin la execuție). Ana Maria Bărbosu a avut al treilea cel mai bun rezultat, obținând medalia de bronz însă doar pentru circa un minut. Reprezentanta SUA, Jordan Chiles, și-a constestat nota, care ulterior a fost mărită, de la 13.666 la 13.766, și americana a urcat pe locul trei. Iar Ana Maria Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea au fost retrogradate pe locul 4 și, respectiv, 5.

Pe 6 august, Marcel Ciolacu declara că nu va participa la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, în semn de protest, după ce gimnastele române Ana Maria Bărbosu și Sabrina Maneca Voinea au fost retrogradate de pe locul III și, respectiv, IV în proba la sol, după contestația concurentei SUA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Republica Moldova se confruntă cu o criză tot mai severă a forței de muncă, în ciuda unor salarii aparent competitive. Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, principalul motiv îl reprezintă migrația masivă a tinerilor cu vârste între 18 și 35 de ani. Invitat în emisiunea „Есть вопросы” de la NM, moderată de Nicolae Paholnițchi, Ioniță a declarat că deja 45% din tinerii care fac parte din această categorie locuiesc peste hotare, iar în 2026 procentul ar putea depăși 50 la sută.

„Ei pleacă pentru că sunt foarte mobili. Nu au nimic care să-i lege cu adevărat de Republica Moldova, iar companiile moldovenești trebuie să concureze cu cele europene. (…) Pentru un moldovean, nu este o mare diferență între a lucra aici sau peste hotare. În prezent, suntem cea mai mobilă națiune din lume. Să înțelegeți: cea mai mobilă din lume”, a declarat expertul.

În opinia sa, Moldova a pierdut în doar două decenii avantajul unei forțe de muncă stabile: „Criza din 1998 i-a transformat pe moldoveni. Până atunci, oamenii stăteau la locul de muncă, mergeau la serviciu, chiar și 8 luni fără salariu. Acum, în 2 timpi și 3 mișcări, pleacă”.

Expertul mai atrage atenția că actualul val de migrație nu mai este determinat de lipsuri materiale și sărăcie, ci de dorința de a trăi mai bine.

„Avem oameni care au venituri de 3–4 mii de dolari pe lună în Moldova – nu neapărat salarii, dar venituri – și tot pleacă în străinătate. Pentru că înțeleg că nivelul de trai nu înseamnă doar confort personal, ci infrastructură publică, drumuri, școli, servicii. Oamenii pleacă pentru calitate, iar tinerii – pentru perspective”, a mai precizat expertul.

Veaceslav Ioniță susține că, spre deosebire de alte țări europene care își compensează deficitul demografic prin migrație, Republica Moldova rămâne un donator de forță de muncă. Totuși, în ultimii cinci ani, potrivit lui, numărul străinilor stabiliți în Moldova s-a dublat, ajungând la peste 46.000. Cei mai mulți vin din România, India, Turcia și Nepal — fie ca studenți, fie ca muncitori în construcții, agricultură și servicii. Expertul consideră că statul ar trebui să relaxeze legislația și să ofere facilități pentru a atrage străinii în Moldova.

Potrivit celui mai recent recensământ, realizat în 2024, populația cu reședință obișnuită în Republica Moldova a scăzut cu 13,9% în ultimii zece ani – adică cu aproximativ 400.000 de persoane. Dacă în 2014 erau înregistrați aproape 2,79 milioane de locuitori, în 2024 numărul acestora a ajuns la 2.401.000. Municipiul Chișinău rămâne cel mai atractiv centru urban, fiecare a treia persoană cu reședință obișnuită locuiește în capitală.

Recensământul confirmă și procesul de îmbătrânire a populației. Persoanele de peste 65 de ani constituie 18,2% din totalul populației. Categoria activă (25–64 de ani) a scăzut de la 56,1% la 52%, echivalentul a aproximativ 1,24 milioane de persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Poliția anunță că, din cauza ploilor abundente din această după-amiază și a creșterii debitului de apă, traseul M3 – pe segmentul care face legătura cu R34, între orașul Vulcănești și satul Slobozia Mare, raionul Cahul – a fost inundat.

Deși drumul a fost între timp curățat și deblocat, autoritățile avertizează că pericolul de derapaj sau blocare rămâne ridicat.

Poliția recomandă evitarea deplasării pe acest tronson și prudență sporită în trafic.

În caz de pericol sau urgență, șoferii sunt îndemnați să apeleze la numărul de urgență 112.

Liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a rămas fără buletinul românesc, potrivit G4Media.ro. Sursa citată menționează că fostul jurnalist a obținut în urmă cu câțiva ani cetățenia României, prin redobândire.

Statul Român i-a anulat politicianului buletinul după un control al polițiștilor din Ministerul Afacerilor Interne, care a descoperit că adresa sa din România era într-un imobil la care figurau mulți alți basarabeni.

„Ceea ce s-a întâmplat a fost dubios. La începutul lunii mai eram pe Aeroportul din Iași pe punctul de a urca în avion spre Istanbul când am fost oprit de la îmbarcare de un polițist de frontieră și cred că un domn de la Serviciul Român de Informații care mi-au spus că mi s-a anulat buletinul pe 25 aprilie 2025, fără a-mi comunica și motivul. Nu înțeleg cum de am putut să trec înainte prin Vama Sculeni și prin filtrele de la Aeroport atunci când am prezentat buletinul”, a afirmat Lungu pentru G4Media.ro.

Portalul a precizat că, deși nu mai are buletin, Lungu rămâne, în continuare, cu cetățenia română.

Alexei Lungu a lucrat timp de zece ani în cadrul trustului General Media Group – la Publika TV și, ulterior, la Prime TV, în perioada în care holdingul era controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc. El și-a încheiat activitatea în trustul deținut de Plahotniuc în 2019, la scurt timp după plecarea acestuia din țară.

Ulterior, Lungu s-a angajat în cadrul Societății cu Răspundere Limitată „Exclusiv Media”, afiliată fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon. Compania deținea postul de televiziune NTV Moldova, care retransmitea postul tv „HTB” din Federația Rusă, producând și emisiuni autohtone, dar și alte instituții media afiliate Partidului Socialiștilor.

În 2022, Lungu a „aderat” la trustul media afiliat lui Ilan Șor, iar, unde a moderat emisiunea „PULS” difuzată de Orizont TV, televiziune afiliată lui Ilan Șor, care a preluat mai multe programe ale postului TV6, licența căreia a fost suspendată la sfârșitul anului trecut de către Comisia pentru Situații Excepționale.

În 2023, Alexei Lungu a devenit președintele Partidului „Șansă”.

În luna martie Alexei Lungu a primit citație de la CNA pe Aeroportul Chișinău în legătură cu o cauză penală ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, l-a avertizat din nou pe omologul său rus, Vladimir Putin, într-o postare pe rețeaua Truth Social. Liderul de la Casa Albă a scris că „Putin se joacă cu focul” și că, dacă nu ar fi fost el, Rusia ar fi trecut deja prin „lucruri foarte rele”.

„Ceea ce Vladimir Putin nu realizează este că, dacă nu aș fi fost eu, multe lucruri cu adevărat rele s-ar fi întâmplat deja Rusiei, și vorbesc despre lucruri FOARTE RELE. El se joacă cu focul!”, a scris Trump. 

Declarațiile vin la scurt timp după un val de atacuri masive lansate de Rusia cu rachete și drone asupra orașelor ucrainene, soldate cu moartea a 12 civili. În reacție, președintele SUA, Donald Trump, l-a acuzat pe Vladimir Putin că „ucide oameni fără sens” și a afirmat că liderul de la Kremlin „a înnebunit complet”.

Ca răspuns la aceste acuzații, Kremlinul a transmis că reacția dură a liderului american ar fi fost cauzată de o „suprasolicitare emoțională”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) acuză guvernarea de abuzuri în contextul pregătirilor pentru alegerile parlamentare din septembrie și susține că aceasta ar încerca, pe final de mandat, „să subordoneze definitiv” Curtea Constituțională prin desemnarea anticipată a unor noi judecători. Contactat pentru un comentariu, deputatul PAS Radu Marian a respins acuzațiile, calificându-le drept „o ipocrizie fără margini”.

Acuzațiile au fost formulate în cadrul unei întrevederi pe care deputați ai BCS au avut-o la Parlament cu coraportorii APCE. În timpul discuțiilor, vicepreședintele Legislativului, Vlad Bătrîncea, tot el lider al fracțiunii BCS, a declarat că prerogativa de a numi noi judecători la Curtea Constituțională ar trebui să revină viitorului Parlament.

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul PAS Radu Marian, a respins acuzațiile. Parlamentarul a declarat pentru NewsMaker că membrii Înaltei Curți vor fi numiți cu respectarea prevederilor legale.

„Conform legii cu privire la Curtea Constituțională, membrii Curții se numesc de către cele 3 instituții – Guvern, Parlament, CSM. Membrii sunt desemnați începând cu 3 luni înainte de expirarea mandatului, adică până pe 16 august. Membrii vor fi numiți după criterii profesionale, așa încât să asigure respectarea Constituției”, a declarat Radu Marian.

Parlamentarul a respins acuzațiile venite din partea comuniștilor și socialiștilor, pe care le-a calificat drept „false”.

„Denotă ipocrizia fără margini a socialiștilor. Anume ei sunt cei care în 2021 au încercat să demită membrii ai Curții Constituționale prin hotărâre de parlament – o încălcare flagrantă a Constituției. Anume ei au vrut atunci să declanșeze o lovitură de stat constituțională –  membrii și deputații opoziției pro-ruse din parlament sunt ultimii care să dea lecții despre democrație și Curtea Constituțională”, a mai declarat Marian pentru NewsMaker.

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: