Ion Ceban/Facebook

Cât a costat concertul de Revelion din Piața Marii Adunări Naționale? Cum Ion Ceban (nu) a răspuns

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a comentat în debutul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei din 2 ianuarie costurile suportate de municipalitate pentru organizarea evenimentelor din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) în contextul sărbătorilor de iarnă. Deși nu a oferit o sumă exactă, Ceban a spus că suma cheltuielilor suportată pentru organizarea tuturor concertelor din centrul capitalei în această perioadă nu ar depăși suma de 9 milioane de lei, atât cât ar fi cheltuit Guvernul pentru un eveniment organizat recent la Arena Chișinău.

„Ne-au tot întrebat și suntem întrebați cât ne-a costat evenimentul. Vreau să menționez că evenimentele dedicate sărbătorilor de iarnă includ, printre altele, Târgul de Crăciun, evenimentul mare de la lansarea sărbătorilor de iarnă și aprinderea luminițelor, a evenimentului mare organizat de Revelion și care urmează pe 6 ianuarie. Toate aceste evenimente, timp de o lună organizate, cu sute de mii de oameni, probabil nu va depăși suma unui eveniment organizat de Guvern la Ziua Sportului, la Arena Chișinău, unde au participat câteva zeci de persoane, vreo 400 la număr, dintre care mai mulți funcționari și oficiali decât sportivi. Pe acel eveniment au cheltuit aproximativ 9 milioane de lei, din informațiile pe care le am”, a declarat Ceban.

Edilul a îndemnat jurnaliștii să investigheze, în acest context, nu doar cheltuielile suportate de Primăria Chișinău, dar și de autoritățile centrale.

NM a solicitat un comentariu din partea Guvernului privind declarațiile edilului capitalei. Consilierul premierului Dorin Recean, Daniel Vodă, a declarat: „Primarul general ar fi bine să răspundă de propriile cheltuieli efectuate și transparent să prezinte informațiile solicitate la multiplele solicitări din partea presei, inclusiv celei de investigație”.

Primăria municipiului Chișinău a dat start sărbătorilor de iarnă pe data de 23 decembrie 2023, după ce a lansat Târgul de Crăciun și a aprins luminițele de pe bradul din PMAN. Invitat de onoare a fost cunoscut interpret de peste Prut Ștefan Bănică Junior. În noaptea de Revelion, municipalitatea a organizat un concert în centrul capitalei, la care ar fi participat, potrivit lui Ceban, circa 130 de mii de oameni. Edilul a criticat posturile TV, în special postul public de televiziune Moldova 1, pentru că nu au transmis în direct evenimentul. Pe scenă au urcat atunci artiști emeriți din Moldova, invitatul de onoare fiind Carla’s Dreams.

Următorul eveniment dedicat sărbătorilor de iarnă urmează să fie organizat de Primăria Chișinău în ajun de Crăciun de rit vechi, pe 6 ianuarie, în PMAN. Spectacolul de muzică populară şi obiceiuri de iarnă „Creștini, Crăciunul a Sosit!” va începe la ora 18:00. Pe scena din PMAN vor urca mai mulți artiști autohtoni. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Un act de nesimțire”: Ministrul Culturii critică concertul lui Usatîi cu artiști ruși, desfășurat lângă vagoanele deportării

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a criticat organizarea de către politicianul Renato Usatîi a concertului cu participarea unor artiști ruși, desfășurat recent în Piața Marii Adunări Naționale. Potrivit lui Prodan, evenimentul, desfășurat în apropierea expoziției „Trenul durerii” – dedicată deportărilor staliniste din Basarabia – reprezintă un „act de nesimțire”.

„Aceste evenimente țin de divertisment, și nicidecum de cultură. Cel puțin nu țin deloc de cultura R. Moldova, de aceea nu intră în sfera de responsabilitate a Ministerului Culturii. Totuși, este un act de nesimțire să organizezi concerte cu artiști invitați din Federația Rusă lângă vagoanele care au menirea să fortifice, să educe cetățenii, în vederea memoriei deportărilor care s-au produs. Dar, totodată, părerea mea personală este că în Piața Marii Adunări Naționale trebuie să aibă loc evenimente legate de sărbătorile naționale, de importanță națională, și nicidecum de divertisment. PMAN este o piață în care seriozitatea și abordarea națională trebuie să fie pe măsură”, a declarat Sergiu Prodan.

Întrebat de ce Ministerul Culturii nu a intervenit pentru a împiedica accesul artiștilor ruși, Prodan a explicat că instituția pe care o conduce nu are competențe legale în acest sens.

„Responsabilitatea autorităților locale pentru activitățile care au loc în PMAN este scrisă prin lege. Ministerul Culturii nu tocmai are la dispoziție instrumente care să blocheze intrarea în R. Moldova a unor oameni de cultură. Nu văd cum ar putea interveni Ministerul Culturii pentru a bloca accesul unor artiști la evenimente de divertisment”, a precizat ministrul.

Amintim că, pe 15 iulie, Renato Usatîi a organizat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău al doilea concert din cadrul Festivalului Absolvenților 2025. În cadrul spectacolului au evoluat artiști din Republica Moldova, precum și din Rusia: Leonid Agutin și Liusea Cebotina. Inițial, la concert trebuia să evolueze trupa „Ruki Vverh”, cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate, însă, ulterior, Usatîi a comunicat că aceasta nu va mai participa.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a criticat pe 16 iulie concertul. Acesta a menționat că show-ul, care a avut loc în apropierea expoziției „Trenul durerii”, consacrată deportărilor staliniste din Basarabia, drept „o insultă la adresa memoriei colective”. Reprezentantul Executivului a reproșat Primăriei Chișinău că a autorizat desfășurarea concertului în proximitatea expoziției și a menționat că municipalitatea ar trebui să ofere explicații în legătură cu acest subiect. În replică, consiliera primarului capitalei, Natalia Ixari, l-a acuzat pe Vodă de „manipulare”, menționând că primăria nu autorizează evenimente, ci doar este notificată despre organizarea lor.

La primul concert al Festivalului Absolvenților 2025, care a avut loc pe 2 iulie, la fel au evoluat artiști ruși. Basta (Vasilii Vakulenko) și Macan (Andrei Kosolapov). Basta este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan ar fi cântat recent în regiunea ucraineană Lugansk – anexată ilegal de Rusia.

Prezența lor în țara noastră a atras un val de critici, inclusiv din partea organizației Stop Russian Aggression, care solicitase în ajunul show-ului ca artiștilor să le fie interzisă intrarea.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: