Candidatul Blocului electoral UNIREA la funcția de președinte al țării, Dorin Chirtoacă, a prezentat mecanismul și costurile de realizare a Unirii Republicii Moldova cu România. Într-o conferință care s-a desfășurat pe 22 octombrie, în fața clădirii legislativului, acesta a declarat că cifrele se ridică la 10 miliarde de euro, anual, sau la 200 miliarde de euro pe un termen de 20 de ani.
Potrivit estimărilor candidatului Blocului UNIREA, în total, întreținerea anuală a bugetarilor din Moldova „la un nivel minim de trai” ar costa 1,5 miliarde de euro.
„Alocațiile pentru 600 de mii de copii ne-ar costa 360 mln de euro pe an; 700 de mii de pensionari a câte o pensie minimă de 200 de euro ar fi 1,7 miliarde euro pe an. Profesorii, circa 50 de mii, cu un salariu minim de 500 de euro pe lună ajungem la 300 mln de euro pe an. Medicina – 12 mii de medici plus 24 de mii personal medical ajungem la 200 mln de euro pe an. Poliție, cultură, asistență socială, apărare, justiție – de asemenea sunt cifre de sute și zeci de milioane de euro”, a enumerat Dorin Chirtoacă.
Candidatul Blocului UNIREA a mai spus că subvențiile din agricultură din Republica Moldova ar costa 400-500 mln de euro pe an. Prin urmare, costurile totale pentru alocațiile pentru copii, salariile pentru bugetari, pensiile și subvenții în agricultură ar ajunge la 4-5 miliarde de euro.
„Atât ne-ar costa un trai minim decent al cetățenilor Republicii Moldova. Și este vorba numai de cheltuielile curente. Bugetul Republicii Moldova este de 2 miliarde de euro, deci nu acoperă nici jumătate dintr-un eventual minim care este nevoie pentru supraviețuire. Dacă la cheltuielile curente adăugăm și partea de investiții în apeducte, gazoducte, infrastructură la nivel rural, drumuri… Suma anuală se ridică la 10 miliarde de euro”, a calculat Chirtoacă.
Dorin Chirtoacă a menționat că, pe un termen de 20 de ani, costurile unirii ar fi de 200 miliarde de euro.
„Lucrurile arată grav. Pe termen de 20 de ani este calculat efortul pentru a reduce decalajul dintre Republica Moldova și România. respectiv, costul se duce la 200 miliarde de euro – costul unirii pe 20 de ani, pentru ca și aici să fie la fel de bine ca peste Prut, ca în Europa”, a adăugat Chirtoacă.
Dorin Chirtoacă a ținut să precizeze că unirea ar putea fi realizată timp de un an, dacă la conducerea țării va ajunge un președinte unionist.
„O putem face într-un an, dar pentru asta este nevoie să avem un președinte unionist și un parlament curat, favorabil unirii, cu o majoritate care să dea un guvern, un guvern care să poată implementa pas cu pas unirea”, a precizat Chirtoacă.
Oficialii români nu au comentat deocamdată declarațiile lui Dorin Chirtoacă.
Amintim că Dorin Chirtoacă candidează pentru funcția de președinte al țării, la fel ca alți 7 pretendenți: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon, Violeta Ivanov, Maia Sandu și Octavian Țîcu. Scrutinul se va desfășura pe 1 noiembrie.