„Cât costă viața unui om?”. Fostul medic-șef al SCR, despre pandemie, vaccinuri, teoriile conspiraționiste și acțiunile autorităților (VIDEO)
Full Article 11 minutes read

„Cât costă viața unui om?”. Fostul medic-șef al SCR, despre pandemie, vaccinuri, teoriile conspiraționiste și acțiunile autorităților (VIDEO)

Descoperită la sfârșitul anului 2019, infecția cu coronavirus a pătruns în Moldova în luna martie 2020. Și chiar din primele zile, a fost clar: țara nu este pregătită de epidemie. Medicii sunt primii care s-au confruntat cu COVID-ul, ei fiind nevoiți să trateze pacienții neștiind nimic despre această maladie. Anatol Ciubotaru era directorul Spitalului Clinic Republican (SCR) când a fost internat primul pacient cu coronavirus. Peste aproape două săptămâni, Ciubotaru a fost concediat de către Comisia pentru Situații Excepționale care abia se formase. În interviul pentru NM, el ne povestește, cum cel mai mare spital din țara noastră (nu) a făcut față pandemiei, din ce cauză crede că a fost concediat din funcția de medic-șef, de ce numărul de cazuri de contaminare continuă să crească și peste un an, cine este vinovat în acest caz și ce se poate face astăzi, pentru a depăși criza cât mai curând.

„De ce dăm prioritate unui bolnav de COVID, iar altul – las-să moară?”

Cum a început pandemia pentru Dvs.? Erați pregătit pentru ea?

Am perceput apariția COVID în Moldova în mod serios, fiind foarte îngrijorat. S-a constatat că noi nu avem practic nimic în afară de combinezoane care au câte 20 de ani. Iată în asemenea condiții am fost nevoiți să lucrăm. Pentru că nimeni în lume nu știa despre acest virus. Eu am decis că noi trebuie să începem să instruim oamenii. M-am adresat către reprezentanții ONG-urilor care interacționează cu Banca Mondială, Banca Europeană, ca să ne ajute să formăm un grup de specialiști pentru instruire. În prima perioadă, am decis să instruim 50 de persoane de la SCR, 50 – din Cahul și 50 – din Bălți. Am creat o clasă de studii, am adus niște manechine de la Universitatea de Medicină. În fostul bloc operator am amenajat o sală de reanimare. Acolo demonstram cum se face corect intubarea, cum să ne schimbăm hainele și să facem dezinfectarea…

În această perioadă, a ajuns la noi o femeie care a venit din Italia. Au adus-o într-o stare foarte gravă. Ne-am grăbit s-o salvăm. A fost internată la etajul 14, în secția pentru pacienții cu boli infecțioase, unde există o secție de reanimare. Am salvat-o. A fost foarte greu, dar ea s-a vindecat. Atunci când ea s-a externat, în Moldova erau deja 6-7 bolnavi de COVID. Dar cum să activăm în asemenea condiții? Cum îi protejăm pe colaboratorii noștri? Cât de protejați sunt ei cu mijloacele existente: combinezoane, măști, ochelari etc.? Am început să caut, cum putem testa colaboratorii. Laboratorul de stat lucra foarte prost. Au utilaje vechi și cozi lungi. M-am adresat la un laborator privat.

În acea zi, dimineața, vin la serviciu și mi se raportează că unul dintre medicii de gardă are febră mare. Am înțeles că nu mai putem aștepta și am dus șase medici de gardă să dea niște analize. Seara, patru dintre ei aveau rezultatul pozitiv al testului. Este groaznic. Doar la unul dintre ei era caz clinic, iar ceilalți cinci se simțeau normal. Cu toate acestea, patru persoane s-au îmbolnăvit. Statistica demonstrează foarte clar: la 20% este caz clinic, iar la ceilalți 80% – simptome slabe sau nu există deloc. Exact la fel a fost și la noi. I-am spitalizat imediat, i-am izolat. Am convenit cu rectorul universității să ne acorde cămin pentru ei. În general, am făcut tot ce am putut, dar nu am convenit cu Ministerul Sănătății. Pentru că înțelegeam că nu am cu cine mă consulta. Ministrul este jurist. Ce înțelege ea? Și nu este vorba despre faptul că aș fi neglijat opinia sa, pur și simplu i-am informat despre acțiunile mele. Pentru că inițiativa este bună.

Cum ați aflat că v-au concediat?

Lucram în birou, scriam mesaje, căutam sponsori. Mă sună fiica. M-a sunat de vreo cinci ori. Îi răspund și o rog să nu mă deranjeze, pentru că sunt ocupat. Ea îmi spune: „Tată, așteaptă! Te-au concediat. Iată, arată la televizor”. Iar eu nu știam. Desigur, e dureros când te dedici în totalitate serviciului. Când înțelegi că niște persoane absolut neprofesioniste s-au confruntat cu o situație epidemiologică gravă. Am considerat de datoria mea să lucrez cu toate puterile.

La 7 martie, a venit primul bolnav, iar la 24 martie, m-au concediat. Din acel moment, am devenit persona non grata la Spitalul Republican. Nimeni nu mai avea nevoie de ajutorul meu, toți șefii mi-au întors spatele… Prin exemplul meu, le-au oferit tuturor o lecție: veți vorbi – veți rămâne fără lucru. A fost o decizie respingătoare a conducerii. A venit timpul când trebuie să te închini angajaților de la vreun partid. Dar dacă sincer, ți-i greață de așa ceva.

Cât de eficient funcționează sistemul medical din Moldova?

Centrul nostru de reanimare constă dintr-un bloc de chirurgie și de reanimare. În acest bloc este o presiune pozitivă, pentru ca vântul să sufle toată infecția, însă aici, infecția este contagioasă. Când se aerisește, aerul de acolo intră în cabinetele asistentelor medicale, ale medicilor și îi infectează. Este contraindicat categoric. Am spus că acest lucru nu trebuie admis. Acesta este unicul spital din republică, care acordă asistență complexă întregii țări. Aici se efectuează intervenții chirurgicale pe cord, pe creier, se face transplantul de organe. Totul e aici. Dacă noi vom „păta” acest spital, oamenii vor muri. Toți oamenii sunt egali în fața Lui Dumnezeu, în fața statului. De ce acordăm prioritate unui bolnav de COVID, iar altul – las-să moară? Nu se poate așa! Ar trebui să se planifice în așa fel, ca ambii să fie salvați. Și pentru că niciun alt spital nu a acordat asistența pe care o acordăm noi, e o crimă să-l dai pentru COVID. Am vorbit cumva despre aceasta la Ministerul Sănătății. Le-am spus că nu este normal când avem spitalul feroviarilor, după renovare, izolat cu un gard mare. 10 la sută din paturile de acolo sunt ocupate, iar restul sunt pustii. Noi avem spital militar, spitalul MAI, Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile. În cel mai rău caz, există spitalul de la Vorniceni, spitalul nr. 1 destinat anume pentru asemenea pacienți… În China, în Rusia, s-au construit câteva spitale cu 1000 de paturi într-o lună, iar aici există totul – paturi, saltele, dar nu este apă. Păi, aduceți câteva cisterne cu apă, aduceți în fiecare zi! Oare aceasta este o problemă?

„Ce atribuție au partidele în acest sens? Este un necaz național!”

Ce s-a schimbat după un an și în ce direcție?

Statistica este îngrozitoare. Incidența este nebună… Sunt internați 160 de bolnavi la 120 de paturi. Patruzeci de bolnavi în plus. La Spitalul Republican, povara pentru un medic ar trebui să fie de 10-12 pacienți. Aici, în zilele de sâmbătă, duminică, la 160 de pacienți sunt doar doi medici și aceia – stagiari. Ei poartă aceste combinezoane. Când poate un medic să deservească acești 160 de pacienți? E și el un om viu. Trebuie și să mănânce, și să meargă la wc. Acești oameni își pierd cunoștința deja. Ei lucrează în niște condiții imposibile. Ar trebui să li se ridice monumente cât sunt în viață. Sunt adevărați eroi, oameni devotați muncii lor. Și ei nu pleacă…

Iată, deputatul Diacov a spus recent că a fost nevoit să aștepte două zile pentru a-i fi internată soția. Bine că el este deputat. Dar ce să mai zică oamenii simpli, pensionarii chinuiți? Nimeni nu se uită la ei. Oare acesta e stat?

Cine este vinovat că numărul de îmbolnăviri crește? Virusul sau atitudinea față de el?

Virusul este peste tot același. Vedeți ce se întâmplă în alte țări. În primul rând, este vinovată conducerea care manipulează: acum e campanie electorală, dacă supărăm cumva pe cineva… Cât costă viața unui om? Nimeni nu se gândește la oameni. Fiecare se gândește doar la sine. Ce și cum să facă doar ca să nu fie în detrimentul partidului nostru. Ce atribuție au partidele în acest caz? Este un necaz național! Este durerea noastră.

Eu merg uneori în jurul lacului de la Valea Morilor. Cu aproape două săptămâni în urmă, mă plimbam cu soția. Dacă la o mie de persoane erau două cu mască, e bine. Absolut toți erau fără mască și umblau în grupuri. În acest moment, trece o ambulanță cu girofarul aprins, transportă persoane în stare gravă la Centrul COVID. Nimeni nu-i acordă atenție, de parcă se aude o muzică la o nuntă. Referitor la întrebarea, cine este vinovat: toți sunt de vină. Pentru că aceasta este atitudinea conducerii. „Este ușor. Ai mirosit, a trecut, a ieșit”. Oamenii așa și percep: dacă primele persoane (în stat) cred așa, noi ce treabă avem.

Vă mai amintiți, câte persoane de la conducere nu purtau măști în primele șase luni? Ministrul nu purta, directorul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nu purta, cei de la Ministerul Sănătății nu purtau, în guvern. Nimeni nu purta mască. Spuneau că nu se transmite, că trebuie doar de spălat pe mâini și de băut apă caldă. Dar ascultați-mă: este de nivelul clasei a treia. Este abecedarul epidemiologiei, dar ei nu știu acest lucru și nu le este rușine de prostia lor. Ce mai poate zice în acest caz un bătrânel sau o bătrânică din sat?…

„Oamenii întreabă care vaccin este bun. Este bun cel care poate fi administrat mai repede”

Ultimele sondaje denotă faptul că unii sunt sceptici față de această boală, iar aproape 60 la sută din populație nu vor să se imunizeze. De ce oamenii nu cred?

Eu urmăresc declarațiile savanților din SUA, din Canada. Sunt întrebați, care vaccin este bun. Ei răspund că este bun cel care poate fi administrat mai repede. Pentru că fiecare zi ratată înseamnă un risc suplimentar de îmbolnăvire și de deces. La noi, oamenii nu sunt informați corect și sunt manipulați. Mă uit pe Facebook: 90 la sută din informațiile despre vaccinuri sunt împotriva acestora. „Sunt cipuri, este Bill Gates…”. Păi, e o tâmpenie, dar la noi, oamenii cred în tâmpenii, pentru că țara este proastă.

Oamenii care s-au confruntat cu decesul rudelor, afirmă adesea că ruda lor a decedat din cauza altei boli, dar diagnosticul COVID este necesar pentru statistică. Ce credeți despre aceasta?

Decedează preponderent oamenii cu maladii conexe. Este vorba despre diabetul zaharat, maladiile cardiovasculare, cele renale, oncologice. Până la aceasta, ei trăiau, de bine de rău, dar în aceste condiții, organismul este foarte slăbit și când se mai contaminează și cu COVID, omul moare. Puțini, dar decedează. Păi, din ce cauză a murit? A diabetului? El a murit din cauza COVID și nu a diabetului său. Este o părere greșită, care se răspândește ușor. Și eu nu exclud că o răspândesc politicienii.

Unii mai distribuie informația precum că COVID a fost creat artificial în laboratoare pentru a reduce populația de pe Pământ. Ce atitudine ar trebui să avem față de astfel de declarații?

Oameni buni, treziți-vă, veniți-vă în fire! Nu vă lăsați pradă acestor provocări. Cineva este interesat de aceasta. Anume pentru a reduce populația planetei, ei lansează aceste fake-uri, ca să vă mintă, ca să nu vă vaccinați și să nu vă protejați. Și veți fi cei care vor pleca din această lume. Nu credeți în aceste informații tâmpite. Trebuie să aveți încredere în specialiști. Dacă noi vom lupta împreună împotriva COVID, vom învinge neapărat. Dar dacă vom fi dezbinați: unul crede, altul nu, vom pierde. Vor muri cei apropiați, rudele, copiii, frații, surorile. Ei vor muri din această cauză. Gândiți-vă măcar la ei dacă voi singuri nu vreți să credeți. Nu se poate să ai o atitudine atât de nechibzuită față de această problemă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: