chisinau.md Liceul „Elena Alistar”

Cât de pregătite sunt școlile și grădinițele din Chișinău de un nou an de studii? Cinci grupuri de lucru vor desfășura verificări

Cinci grupuri de lucru vor verifica gradul de pregătire a instituțiilor de învățământ pentru noul an de studii 2021-2022. Este vorba despre finalizarea lucrărilor de reparații curente, asigurarea cu produse de igienă și dotarea tehnico-materială, precum și respectarea normelor sanitaro – epidemiologice, a anunțat Primăria Chișinău pe 23 august. 

Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație tineret și sport, a precizat că, la capitolul reparații curente, au fost finalizate lucrările în 56 de grădinițe din 88. În alte 25 de instituții gradul de finalizare a lucrărilor este de 85-95 %, iar în 7 instituții – activitățile înregistrează un progres de 20-69%.

De asemenea, în instituțiile de învățământ secundar selectate în cadrul Proiectului de Eficiență Energetică, sunt desfășurate lucrări de renovare conform graficelor aprobate și vor continua în primele luni ale noului an școlar.

În context, primarul general Ion Ceban a solicitat ca toate instituțiile de învățământ să fie pregătite, astfel ca elevii să beneficieze de condiții optime pentru studii. Până la data de 30 august continuă înmatricularea elevilor în clasa 1. Până în prezent au fost înmatriculați 6707 elevi și urmează a fi procesate alte 2414 cereri.

Edilul a reiterat și despre necesitatea vaccinării cadrelor didactice unul din aspecte de bază care vor asigura începerea noului an școlar cu prezența fizică a elevilor. Potrivit autorităților, rata de vaccinare a angajaților din instituțiile educaționale în Chişinău constituie peste 75%. Comisia locală de sănătate publică urmează să decidă felul cum se vor desfășura orele de studii din 1 septembrie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova va putea exporta mai multă energie regenerabilă în UE. Ministru: „Producătorii vor obține profituri suplimentare”

Capacitatea maximă de export a energiei electrice din Ucraina și Moldova către țările UE a fost majorată la 900 MW. Despre aceasta a anunțat Ministerul Energiei. Potrivit sursei citate, din această capacitate, Republicii Moldova îi revin 15% sau 135 MW.

„Creșterea capacității maxime de export de la 650 la 900 MW va facilita echilibrul sistemului energetic și va permite producătorilor de energie electrică din surse regenerabile din Moldova să exporte mai mult și să obțină profituri suplimentare”, se menționează într-un comunicat al Ministerului.

 La sfârșitul lunii mai 2025, capacitatea totală instalată a centralelor electrice din surse de energie regenerabilă (SER) a ajuns la 689,17 MW, cu peste 109 MW instalate în doar 5 luni.

Limita anterioară pentru capacitatea maximă de export de energie electrică din Ucraina și Moldova către țările Uniunii Europene a fost de 650 MW. Aceasta a fost în vigoare din 1 mai.

Începând cu martie 2025, Operatorii de Sisteme de Transport (TSO) din Europa Continentală reevaluează lunar capacitatea comercială între UE, Republica Moldova și Ucraina și o adaptează la necesitățile și condițiile sistemului.

Menționăm că din 1 ianuarie 2025 este aplicat un mecanism care permite achiziționarea prioritară a energiei regenerabilă din piață de către „Energocom”, pentru acoperirea deficitului, dar care permite și exportul de energie regenerabilă atunci când consumul intern este acoperit.

În prezent, R. Moldova își asigură necesitățile din energia regenerabilă produsă în țară. Pe 29 iunie 2025, Moldova a atins un nou record național în sectorul energetic, cu o pondere de 48% din consumul total de energie electrică acoperit din surse regenerabile interne — fotovoltaice, eoliene și hidro. În anumite intervale orare, aceste surse au generat chiar și peste 82% din energia consumată la nivel național.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: