„Cei care se opun azi acestui demers – apără Rusia”. Reacții la proiectarea filmului „Siberia din oase” în școli

Ordinul Ministerului Educației și Cercetării privind difuzarea obligatorie a filmului „Siberia din oase” în toate școlile din Republica Moldova, începând cu clasa a V-a, a provocat un val de reacții pe rețelele de socializare. În timp ce unii aprobă inițiativa MEC, calificând-o drept „curajoasă”, alții spun că aceasta ar fi „teroare ideologică”. NM vă prezintă o selecție a comentariilor apărute la acest subiect.

Fostul premier Vasile Tarlev a catalogat decizia privind proiectarea filmului „Siberia din oase” în școli drept „o palmă dată memoriei colective” și „o provocare cinică” lansată înainte de Ziua Victoriei asupra nazismului. „Nu este o coincidență. Este o acțiune distructivă calculată, cu scopul de a rescrie istoria, de a semăna ură și dezbinare într-o societate care încă își plânge eroii căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei”, a adăugat acesta.

Cu un mesaj asemănător a venit și Mark Tkaciuk, fost comunist și actual lider al Blocului „Alternativa”.

Aceasta nu este o comemorare a tragediei deportărilor și a victimelor acestora, ci o încercare de a șterge memoria zilei de 9 mai 1945. Nimic mai mult. (…) Manevrele inventive ale ministrului Perciun și ale întregii echipe creative PAS sunt previzibile până la absurd: menținerea în țară a unei atmosfere de ură, provocări, suspiciuni reciproce, un fel de „război civil rece” și violență nepedepsită”, a transmis Tkaciuk.

De cealaltă parte, președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur, a salutat inițiativa.

Decizia lui Dan Perciun de a impune vizionarea filmului “Siberia din oase” în instituțiile de învățământ este, poate, una dintre puținele decizii curajoase ale unui guvern PAS atât de șovăielnic în fața adevărului istoric. În fața tragediei deportărilor staliniste, tăcerea este complicitate.

Cei care se opun azi acestui demers – Irina Vlah, Mark Tkaciuk și cohorta de acoliți nostalgici după URSS – nu apără copiii. Ei apără moartea istoriei. Apără Rusia. Apără tăcerea”, a menționat liderul PNM.

Activistul Vlad Bilețchi a declarat că producția cinematografică este „fără propagandă politică sau de partid”. „Opinia mea este una formată în cunoștință de cauză, atât în calitate de spectator a acestui film încă de la lansarea lui, cât și de profesor de educație pentru societate, unde urmărim formarea competențelor sociale și civice: eu sunt PENTRU vizionarea acestui film! Și cred că Ministrul Perciun – are dreptate aici”, mai spus Bilețchi.

Victor Stepaniuc, ex-deputat comunist, a sugerat că proiectarea filmului în instituțiile de învățământ ar încălca drepturile copiilor.

După vizionarea împreună cu elevii a filmului lui Perciun, îmi scrie o profesoară de istorie… „Dle Stepaniuc! În mare parte așa-zisele subiecte cu foamete și deportări sunt niște mituri care pot fi ușor dezasamblate. Mobilizați societatea, părinții să nu mai tolereze tortura ideologică a copiilor. Cei responsabili de tortura ideologică a copiilor trebuie să facă pușcărie, le violează conștiința. Vă rog, verbalizați hotărât acest mesaj”.

Eu un mesaj a multor pedagogi buni, morali, curajoși către societate, către părinți, în apărarea copiilor minori de teroarea ideologică. Trebuie trimiși în demisie nu doar ministrul Perciun, dar și Avocatul Copilului și alți șefi responsabili de protecția drepturilor copiilor”, a spus el.

Iar deputata PAS Liliana Nicolăescu-Onofrei a transmis: „Cred că absolut toti colegii deputați cunosc ororile trăite de basarabenii deportaţi în Siberia. Unii le cunosc din mărturiile părinților, alții – ale bunicilor, iar unii – prin propria experiență de a se fi născut și trăit în barăcile reci… Și atunci nu-mi pot explica ipocrizia și nesimțirea cu care opoziția contestă importanța filmului „Siberia din oase”.

Le-am recomandat azi, dacă nu l-au văzut, să-l vadă neapărat. Noi toți, părinți și copii, bătrâni și tineri, avem ocazia și trebuie să cunoaștem mărturiile prin viu grai ale celor care au fost săltați pe sus în dricul nopții şi trimişi forţat în Siberia. Tragedia prin care au trecut ei este greu de imaginat. De aceea trebuie să vedem asta, prin ochii lor. Trebuie să trăim asta, prin emoțiile lor. Pentru ca să nu se mai repete. Și pentru ca Siberia (citește: frica) din oase să dispară. Măcar din oasele generațiilor viitoare”.

Amintim că pe 5 mai, ministrul Educației, Dan Perciun, a emis un ordin privind vizionarea obligatorie a filmului „Siberia din oase” în toate școlile publice și private din țară, pentru elevii claselor V–XII, pe 8 mai, ora 12:00. Documentul prevedea și organizarea de discuții adaptate vârstei elevilor, după proiecție.

Decizia a fost criticată de PSRM, care acuză guvernarea de „propagandă politică” și de încercări de „rescriere a istoriei”, în ajunul aniversării a 80 de ani de la victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial.

De asemenea, un grup de părinți, susținuți de comuniști, a depus o plângere în instanță prin care solicită suspendarea ordinului privind obligativitatea difuzării filmului. Părinții califică ordinul drept „ilegal” și „abuziv” și susțin că filmul ar expune elevii la scene considerate „traumatizante”.

***

Siberia din oase” este un film documentar, dedicat basarabenilor deportaţi în Siberia în perioada anilor 1941-1949. Filmul e construit pe mărturiile a patru protagonişti care au fost ridicaţi şi trimişi forţat în Siberia în cel de-al doilea val de deportări, în noaptea din 6 spre 7 iulie 1949.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: