Moldpres

Cât gaz a fost cumpărat pentru Transnistria din grantul european? Precizările Energocom

Compania de stat Energocom informează că a cumpărat circa 26,5 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru regiunea transnistreană din grantul european de 20 milioane de euro, acordat pentru asigurarea necesităților energetice ale malului stâng al Nistrului în perioada 1-10 februarie. Ajutorul financiar a fost utilizat integral. 

În perioada 1-10 februarie SA Energocom a cumpărat pentru regiunea transnistreană, conform solicitărilor Tiraspoltransgaz și dispoziției nr. 7 a Comisiei pentru Situații Excepționale, 26,456 milioane metri cubi de gaze. Pentru aceste achiziții au fost utilizate integral cele 20 de milioane de euro destinate raioanelor de est din contul grantului de urgență oferit de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Prețul de achiziție a constituit în jur de 57 euro/ MWh (sau aproape 600 euro/ 1000 m3). La acest preț se adaugă taxe regulatorii (care sunt reglementate), alte taxe și cheltuieli logistice și de transport, care în unele cazuri pot ajunge la aproape 25% din costul de achiziție. Tranzacțiile de cumpărare au fost derulate pe bursele din România și Bulgaria, așa cum prevede Dispoziția nr.7 din 1 februarie 2025 a Comisia pentru Situații Excepționale”, se arată într-un comunicat publicat de Energocom.

Compania a precizat că informațiile despre volume sunt estimative, urmând a fi certificate de operatorul sistemului de transport.

Amintim că Republica Moldova, în mod special regiunea transnistreană, se confruntă cu o criză energetică, care a fost provocată după ce, la 1 ianuarie 2025, concernul rusesc Gazprom a oprit livrările de gaz către Moldovagaz. Volumele de gaze naturale erau direcționate către malul stâng al Nistrului.

Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova un ajutor nerambursabil în valoare de 30 milioane de euro pentru asigurarea necesităților energetice, în perioada 1-10 februarie. 20 milioande euro din acest grant au fost destinate pentru stânga Nistrului. Astfel, în perioada vizată, Energocom a achiziționat, zilnic, până la 3 mln/ m3 de gaz, care erau livrate în regiune.

Totodată, Uniunea Europeană și-a exprimat disponibilitatea de a oferi un grant suplimentar de 60 milioane de euro pentru regiunea transnistreană, în vederea asigurării necesităților energetice până la mijlocul lunii aprilie. Însă pentru a beneficia de mijloacele financiare, administrația de facto de la Tiraspol ar fi trebuit să respecte mai multe condiționalități, printre care elaborarea unui plan acceptat de Guvernul R. Moldova prin care vor fi actualizate tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune, dar și excluderea din pachetul de sprijin a consumatorilor industriali cu consum mare de energie.

Tiraspolul nu a reacționat la oferta UE.

Într-un final, pe 10 ianuarie, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului au refuzat sprijinul financiar european. Premierul a declarat că acestea au ales o altă soluție pentru asigurarea regiunii tranistrene cu gaz, care a fost acceptată de Guvernul Republicii Moldova. Mai exact, compania ungară MET Gas and Energy Marketing AG va fi achitată de JNX General Trading L.L.C, din Dubai, și va livra gazul până la hotarul cu Republica Moldova în baza unui contract încheiat cu Moldovagaz. Iar costurile de tranzit pentru gazul transportat de la frontiera cu Republica Moldova spre regiunea transnistreană vor fi achitate în avans, conform unui acord dintre Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.

MET Gas Energy Marketing AG va livra gazul pentru regiunea transnistreană prin Ucraina. Operatorul de sistemului de transportare al gazelor din Ucraina a confirmat pentru NM, 11 februarie, că încă se poartă discuții cu firma maghiară cu privire la tranzitul resursei energetice.

Volumele de gaze naturale vor fi achitate dintr-un credit rusesc acordat Tiraspolului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

cna.md

O nouă reținere în dosarul mitei de la vamă. CNA: este o rudă apropiată a șefului Biroului Centru

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii din Bălți au efectuat percheziții la un complice al șefului Biroului Vamal Centru, Iurie Gorea, reținut anterior într-un dosar de corupție. Bărbatul, considerat intermediar și rudă apropiată a lui Iurie Gorea, a fost reținut pentru 72 de ore, fiind cercetat penal pentru complicitate la corupere pasivă. Informațiile au fost comunicate de reprezentanții CNA.

Pe 25 iunie, CNA a anunțat că, împreună cu procurorii municipiului Bălți, a efectuat percheziții la un complice al șefului Biroului Vamal Centru.

„Bărbatul, care este o rudă apropiată a învinuitului și ar fi avut rolul de intermediar, a fost reținut în această dimineață pentru 72 de ore, fiind cercetat penal pentru complicitate la coruperea pasivă”, au comunicat reprezentanții CNA.

***

Amintim că, pe 21 mai, șeful Biroului Vamal Centru Iurie Gorea și un broker vamal au fost reținuți de CNA într-un dosar de corupere pasivă în circumstanțe agravante. Se menționa că cei doi, împreună cu alte persoane, ar fi primit peste 40 000 de dolari. Potrivit CNA, banii erau destinați „pentru facilitarea trecerii mărfurilor peste frontiera vamală a R. Moldova la importul de mărfuri în țară, destinate segmentului transnistrean, dar și pentru omiterea depistării multiplelor încălcări de legislație”. Ulterior, în cadrul aceluiași dosar a fost reținut șeful Postului Vamal Intern Căușeni, iar în urma acțiunilor de urmărire penală au fost ridicate mai multe telefoane mobile, suma totală a mijloacelor financiare depistate constituind circa 1, 1 milioane de lei.  

Recent, fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu, a recunoscut că are o relație apropiată cu șeful Biroului Vamal Centru. „Mi-a botezat copilul mai mic acum 9 ani”, comunicat Spînu la TV8. Mai mult, el a spus că l-a recomandat pe Iurie Gorea pentru această funcție. Întrebat dacă îl consideră pe Iurie Gorea vinovat sau crede că este ținta unei răzbunări, Andrei Spînu a răspuns: „Tot timpul este natura umană să creadă că nu este adevărat. Și evident că prima reacție este că eu nu cred că asta s-a întâmplat, după care eu încerc să înțeleg ce s-a întâmplat și aici am o singură rugăminte – ca să se facă claritate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: