Cât ne-a costat auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom? Parlicov: compania de audit a înaintat o factură suplimentară
Full Article 3 minutes read

Cât ne-a costat auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom? Parlicov: compania de audit a înaintat o factură suplimentară

Pentru auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom, Republica Moldova a achitat 850 mii de euro, însă pentru lucrul suplimentar efectuat de compania de audit cheltuielile Chișinăului se ridică la 1,1 milioane de euro. Precizările au fost făcute pe 6 septembrie de ministrul Energiei Victor Parlicov. 

„Acest audit ne-a costat până acum 850 mii de euro, dacă nu greșeșesc. Dar mai căutăm soluții, pentru că compania de audit a făcut lucru suplimentar. (…) Vom căuta soluții pentru a mai achita, să vedem cum rezolvăm problema, pentru că ei au înaintat și o factură suplimentară. (…) În total era 1 150 000 euro”, a comunicat Parlicov.

„Eu consider că pentru volumul de lucru care s-a făcut, este o sumă foarte-foarte… Când plătești un milion de euro și ai o bază juridică solidă de a reduce datoria cu vreo 700 de mln…”, a adăugat ministrul.

Pe 6 septembrie, Parlicov a anunțat că auditul a arătat că cea mai mare parte a datoriei Moldovagaz față de Gazprom nu este confirmată prin documente. Potrivit lui Parlicov, recunoașterea a 709 mln de dolari înseamnă că fiecare gospodărie este datoare cu 1000 de dolari.

Gazprom pretinde datorii de 800 milioane de dolari, iar Chișinăul propune concernului rus 8,6 milioane de dolari. Potrivit ministrului Energiei Victor Parlicov, autoritățile moldovenești admit că rezultatele auditului nu vor fi aprobate de consiliul de observatori ai Moldovagaz.

***

Pe 15 august 2023, ministrul Energiei Victor Parlicov anunța că auditul datoriei Moldovagaz față de Gazprom a fost finalizat. Președinta Republicii Moldova Maia Sandu contestă pretinsa datorie a Republicii Moldova față de concernul rus Gazprom, care s-ar ridica la circa 800 milioane dolari. Șefa statului a declarat zilele trecute că se bazează în declarațiile sale pe rezultatul prezentat de auditorii externi, contractați de Moldova pentru a elucida datoria istorică pretinsă de Moscova, pe care țara noastră ar fi acumulat-o pentru livrările de gaze naturale.

Reamintim că, în cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” s-a constatat că „Moldovagaz” a acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Guvernul a decis ca Agenția Proprietăți Publice să realizeze un audit asupra datoriei S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. În august 2022, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom și Factoring-Finance. Este vorba despre două companii străine: una din Marea Britanie și alta din Norvegia.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: