„Cât timp statul închide ochii la problema gunoiului, oamenii vor proceda la fel”. În satul Râșcova se realizează un film despre deșeuri
Full Article 6 minutes read

„Cât timp statul închide ochii la problema gunoiului, oamenii vor proceda la fel”. În satul Râșcova se realizează un film despre deșeuri

Dmitri Michitenco din satul Râșcova, raionul Criuleni, a decis acum doi ani să transforme satul său în cea mai curată localitate din Moldova. Inițial, el i-a convins pe consăteni să curețe de gunoi marginile satului, apoi, împreună cu câțiva activiști, a instalat în sat 30 de platforme cu containere pentru colectarea separată a gunoiului. În prezent, Michitenco finalizează filmarea unei pelicule documentare despre toate acestea. Într-un interviu acordat pentru NM, el a spus, de ce a realizat acest film, de unde a luat bani pentru el și dacă încă nu s-au plictisit consătenii săi de colectarea separată a deșeurilor.

„Acesta nu este filmul meu, ci al nostru, despre problema noastră comună”

De ce ați decis să realizați acest film?

Ca și în majoritatea satelor moldovenești, la Râșcova nu au fost niciodată tomberoane, iar localnicii aruncau deșeurile casnice la gunoiștile stihiinice din apropierea satului și pur și simplu în râpele de la marginea localității. În anul 2018, prin eforturile câtorva entuziaști din Râșcova, au apărut containere pentru colectarea separată a deșeurilor. Noi le-am confecționat și le-am instalat de sine stătător, cu mijloacele colectate de către locuitorii satului.

Am decis să turnăm acest film pentru a relata despre una dintre posibilele modalități de soluționare a problemei deșeurilor în sate. Să povestim cum am decis să inventăm, să facem și să instalăm 30 de seturi de containere pentru sortare. Ele sunt comode în exploatare, nu necesită tehnică și utilaj special. De menționat că sinecostul lor este mic, ceea ce contează foarte mult.

„Cât timp statul închide ochii la problema gunoiului, oamenii vor proceda la fel”. În satul Râșcova se realizează un film despre deșeuri

Facebook

Credeți că datorită acestui film se va schimba ceva?

E prea puțin probabil că doar filmul poate schimba ceva. Însă el ar putea să-l ducă pe spectator în atmosfera în care a apărut ideea de a curăța marginea satului de tone de gunoi, iar după aceasta, cu forțe proprii, să organizăm colectarea separată a acestuia. S-ar putea ca filmul să inspire pe cineva și să ajute la organizarea colectării deșeurilor în satul natal, dar s-ar putea și să devină un imbold pentru soluționarea problemei la nivel național. Deocamdată pot spune că oamenii se interesează deja și de proiect, și de film, și îmi spun că noi suntem pe calea cea dreaptă.

Când planificați să încheieți filmările și unde va putea fi vizionat filmul?

Planificăm premiera peliculei pentru începutul anului 2020. Inițial, va fi o prezentare cu ușile închise, apoi îl vom duce prin sate, după care filmul va apărea în acces liber.

Noi am filmat deja cea mai mare parte a materialului, pentru că am început să lucrăm încă în anul 2018, când am lansat lucrările asupra proiectului de colectare a deșeurilor în sat. Iar acum adunăm mijloace care, parțial, vor acoperi cheltuielile pentru montarea și sonorizarea filmului. Noi am lansat o campanie de crowdfunding și am adunat deja peste 50 la sută din  suma necesară.

De ce ați decis să adunați bani cu ajutorul crowdfunding-ului?

Colectarea mijloacelor este pentru mine, în primul rând, confirmarea corectitudinii direcției. Faptul că noi am adunat destul de repede o jumătate din suma necesară bucură foarte mult. La început, donau bani în special cunoscuții mei. Treptat însă la campanie au aderat tot mai mulți oameni. Și eu sunt recunoscător fiecăruia din ei pentru susținere și încredere.

Crowdfunding înseamnă finanțarea populară a unei idei, când fiecare obține propriul beneficiu. Problema deșeurilor mă afectează nu numai pe mine, dar și pe prietenii mei. Și acesta nu este filmul meu, ci al nostru, despre problema noastră comună, iar eu mi-am asumat doar inițiativa.

 

„Dacă s-ar crea condiții elementare, oamenii nu ar mai arunca gunoiul  în râpă”

Să revenim la proiectul care a devenit subiectul filmului. Cum s-a schimbat satul Râșcova datorită lui?

În sat au apărut tomberoane, deci, s-au creat condiții elementare pentru oameni și ei nu mai aruncă gunoiul în râpa din apropiere. Majoritatea consătenilor sortează conștiincios deșeurile, dar sunt și destui iresponsabili. De fapt, ca peste tot. În schimb, cum aruncau ambalajele, hârtiuțele pe marginea drumului, oamenii așa și le aruncă. Crearea condițiilor încă nu înseamnă că oamenii vor deveni imediat mult mai educați.

Și mai rămâne un mare „dar!”: problema reciclării deșeurilor sortate nu este soluționată până la capăt. Pentru a o rezolva definitiv, e nevoie de schimbări și de susținere din partea statului.

Despre ce fel de susținere este vorba?

Este nevoie de susținere din  partea statului și a primăriilor. În satul nostru, noi am instalat cu forțele proprii tomberoane, însă deșeurile acumulate în acestea trebuie evacuate la gunoiște și la reciclare. Pentru aceasta, e nevoie de camion, șofer și hamali. Acest lucru trebuie să fie organizat de stat. În acest sens, noi am fost susținuți de primăria din localitate.

Desigur, inițiativele oamenilor sunt foarte importante. Însă în realitate, populația privește la modul în care statul abordează această problemă. Dacă statul va închide ochii la anumite lucruri, oamenii vor proceda la fel. Și invers. Este nevoie de un program național pe termen lung de reciclare a deșeurilor. Din câte știu, despre aceasta se discută deja. Însă adesea ceea ce arată bine pe hârtie nu funcționează în practică. Iar proiectul nostru și-a demonstrat 100% viabilitatea și eficiența.

De ce, în opinia dvs., problema deșeurilor în sate nu este soluționată?

Eu nu sunt expert în acest domeniu, dar știu că în majoritatea satelor nu sunt tomberoane, de aceea satele sunt înconjurate de gunoiști neautorizate. Iar cei mai mulți săteni sunt gata să sorteze gunoiul, doar că pentru aceasta trebuie să le fie create condiții. Dacă în sat s-ar instala un singur tomberon și s-ar scrie pe el „plastic”, cel mai degrabă, în el ar nimeri orice.

La noi, la Râșcova, în diferite locuri, sunt instalate câte trei containere pentru diferite tipuri de deșeuri. Pe lângă toate, acestea mai au și un aspect atrăgător. Deci, ele formează o imagine exterioară modernă și atrăgătoare a satului.

 

***

Detalii despre proiectul lui Dmitrii Michitenco „Gunoi cu Noi” puteți afla din articolul NM „O viață într-un sat nou. Cum au organizat locuitorii satului Râșcova, cu forțele proprii, colectarea separată a deșeurilor într-un anumit sat” și să audiați podcastul «Люди против мусора. Как в молдавском селе продолжают бороться за сортировку отходов» („Oamenii împotriva gunoiului. Cum într-un sat moldovenesc continuă lupta pentru sortarea deșeurilor”).

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: