Câte o mie de lei, la Dondușeni, pentru a vota „Șansa” lui Șor. Doi oameni au luat banii și… i-au dus la poliție
Full Article 4 minutes read

Câte o mie de lei, la Dondușeni, pentru a vota „Șansa” lui Șor. Doi oameni au luat banii și… i-au dus la poliție

Două persoane, dintr-o localitate din nordul țării, au predat benevol polițiștilor banii pe care i-ar fi primit în schimbul voturilor la alegerile locale. Acestea ar fi primit câte o mie de lei de la reprezentanții unui partid politic. Cu precizări în acest sens a venit Poliția Republicii Moldova pe 1 noiembrie. Potrivit surselor NewsMaker, alegătorii au fost mituiți în favoarea partidului „Șansa”, iar tentativa de mituire a avut loc în raionul Dondușeni. 

Oamenii legii au anunțat că „două persoane dintr-o localitate din nordul țării au predat, astăzi, benevol Poliției mijloace bănești primite în schimbul voturilor la alegerile locale”.

Bărbatul și femeia care au venit la sediul Poliției au declarat că au primit câte 1000 de lei de la reprezentanții unui partid politic pentru a vota în favoarea acestuia la alegerile locale din 5 noiembrie. Aceștia declară că s-au adresat benevol poliției fiindcă au conștientizat caracterul ilicit al faptei și au decis să predea banii, pentru a nu deveni subiecți ai răspunderii penale”, se arată într-o declarație a polițiștilor.

Oamenii legii au declarat că potrivit „articolului 181 prim din Codul Penal, coruperea alegătorilor se pedepsește cu amendă în mărime de la 37 500 lei la 57 500 lei sau cu închisoare de la un an la 5 ani, aplicată persoanei fizice”.

Poliția Națională îndeamnă toți cetățenii să își exprime propria voință prin vot liber și să respecte toate măsurile și restricțiile stabilite de actele normative în timpul alegerilor locale”, au adăugat reprezentanții Poliției.

***

După declararea neconstituționalității Partidului Șor, în locul său a apărut o altă formațiune politică, cu același nume – Blocul Ș.O.R., format din două partide necunoscute până atunci: Partidul Moldovenesc „Ai Noștri” și Partidul Politic „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Anunțul despre crearea blocului a fost făcut de Ilan Șor, fostul lider al Partidului Șor.

Între timp, partidul „Ai noștri” a fost redenumit în Partidul Politic „ȘANSĂ”, iar în mai puțin de două săptămâni, la cârma partidului s-au succedat doi lideri. După câteva zile în care președintă a partidului a fost o oarecare Olga Ursatîi, noul președinte al partidului „ȘANSĂ” a devenit jurnalistul Alexei Lungu. Recent, Partidul „Șansă” a anunțat că își unește oficial forțele cu echipa politicianului fugar Ilan Șor.

Reamintim că Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Acesta s-ar afla în Israel, de unde a „orchestrat” mai multe proteste anti-guvernamentale plătite, la Chișinău. Șor a fost condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în dosarul „Frauda bancară”. Autoritățile de la Chișinău au cerut extrădarea politicianului în Moldova – cerere la care Israelul nu a răspuns, deocamdată.

Mai precizăm că Procuratura Anticorupție investighează finanțarea ilegală a partidelor politice de către fugarul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda Bancară”. În cadrul investigațiilor, deputații Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi au fost lipsiți de imunitate parlamentară, iar ulterior reținuți, pe 21 septembrie 2023. Aceștia sunt acuzați că ar fi acceptat finanțări ilegale în favoarea Partidului „Renaștere” din partea grupului criminal Șor, spălare de bani și corupere pasivă.

Pe 26 octombrie, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat pentru NewsMaker că, în Găgăuzia, la sediul Partidului „Șansă” au avut loc percheziții. Partidul „Șansă”, apropiat lui Ilan Șor, a declarat că „toate acțiunile ilegale vor fi contestate” și că acestea sunt „încercări” ale PAS de a-i împiedica să participe la alegeri. PAS a numit acuzațiile „aberații” și a declarat că așteaptă finalitate pe toate dosarele.

Ulterior, Poliția Republicii Moldova a declarat că au avut loc 65 de percheziții în mai multe localități din țară. Se menționa că perchezițiile s-au desfășurat în cadrul unui dosar de finanțare ilegală a unui partid politic, dar și a unor reprezentanți independenți ghidați de același stuff, în cadrul alegerilor locale. Potrivit imaginilor filmate cu camera ascunsă și publicate de oamenii legii, perchezițiile au avut loc la reprezentanții Partidului „Șansă”. Trei persoane au fost reținute, reprezentanți ai partidului vizat.

Poliția a menționat că aproape la toți figuranții percheziționați au fost găsite carduri bancare PYYPL, telefoane și tablete în care a fost instalată aplicația mobilă pentru gestionarea tranzacțiilor, liste cu înscrisuri cu participări la diferite evenimente și sumele achitate participanților.

***

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: