Oamenii legii au deschis o cauză penală, urmare a acțiunilor fermierilor. Anunțul a fost făcut pe 24 noiembrie de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu. Potrivit lui Cernăuțeanu, „unele persoane și-au permis să atenteze la bunurile statului”. Prin urmare, el a cerut organizatorilor „să desfășoare întrunirea care au planificat-o conform declarației prealabile”.
În timpul unor declarații pentru jurnaliști, Cernăuțeanu a spus că fermierii „și-au neglijat propriile declarații, care trebuiau să și le asume”.
„De la bun început, noi am mizat pe buna încredere și responsabilitatea organizatorilor conform declarației prealabile cu referire la măsura de întrunire a acestui grup de fermieri. Cu regret s-a constatat că atât organizatorii, cât și o parte din participanți sau acest grup de manifestanți cumva au neglijat propriile declarații, care trebuiau să și le asume. Este regretabil. (…) Pe parcursul zilei de ieri și zilei de 22 noiembrie au fost constatate o serie de încălcări, admise atât de organizatori cât și de participanții la întrunire. (…) Noi în continuare vom asigura buna desfășurare a acestei întruniri și noi în continuare cerem organizatorilor să respecte legea cu privire la întruniri și să desfășoare întrunirea care au planificat-o conform declarației prealabile”, a menționat șefia IGP.
Întrebat dacă „sunt fermieri documentați urmare a protestelor”, Cernăuțeanu a răspuns: „Trebuie să delimităm, nu au fost fermieri documentați pentru proteste. Forma de protest este o formă liberă de expunere. (…) Au fost constate contravenții pentru faptele admise care nu au fost reflectate în declarația prealabilă de desfășurare a întrunirilor și anume legate de contravenții – dacă o să luăm ziua de 22: blocarea căii de acces, ceea ce nu era în declarație, nu era prevăzut așa ceva, și automat cade sub incidența codului contravențional ca încălcare a regulamentului circulației rutiere. În afară de aceasta, nu doar pentru blocare, sunt și alte contravenții care au fost constatate de nesubordonare, în partea ce ține de organizatori – pentru neasigurarea procesului și respectarea cadrului legislativ în partea ce ține de buna desfășurare și respectarea declarației prealabile ca organizator.
„Atât timp cât unele persoane își permit ca să atenteze la bunurile statului, care după cum spunem sunt la fel bunuri procurate din impozitele tuturor cetățenilor, nu are dreptul nimeni de a atenta la aceste bunuri. Pentru aceasta a fost intentată o cauză penală pentru persoanele care au fost instigatori la aceste acțiuni”, a conchis șeful Inspectoratului.
***
Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că va ieși la un protest masiv, împreună cu Federația Națională a Fermierilor. Manifestanții intenționau să desfășoare un protest non-stop, în PMAN, în perioada 21 noiembrie – 31 decembrie și un marș la fel zilnic în perioada 22-26 noiembrie. Potrivit unei declarații prealabile a Asociației Forța Fermierilor și Federației Naționale a Fermierilor din Moldova către Primăria Chișinău, circa 1 000 de protestatari intenționau să iasă la protest, cu 500 unități de tehnică agricolă. De ce sunt „supărați” pe Guvern și ce spun autoritățile, vezi AICI.
Pe 22 noiembrie, fermierii s-au deplasat cu tractoarele spre capitală. Circulația rutieră pe șoseaua Hîncești, la intrarea în Chișinău, a fost blocată în seara zilei de zeci de fermieri care au ajuns la Chișinău pentru a protesta împotriva Guvernului în raport cu problemele lor. Poliția a făcut apel la agricultori să elibereze strada și a menționat că îi va sancționa pe toți cei care periclitează libera circulație. Ulterior, oamenii legii au deblocat șoseaua.
În dimineața zilei de 23 noiembrie, agricultorii au pornit cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Manifestația s-a lăsat, însă, cu incidente. Pe șoseaua Hîncești, un agricultor și un șofer, nemulțumit de ambuteiajele create de fermieri, s-au luat la îmbrânceli. La scurt timp, pe rețelele de socializare au fost distribuite imagini video în care mai mulți manifestanți atacă o mașină a poliției. Pentru a dispera mulțimea, la fața locului au intervenit mascații de la Fulger.
Inspectoratul General al Poliției a condamnat acțiunile agricultorilor prezenți pe șoseaua Hîncești. Oamenii legii au dat asigurări că toți fermierii implicați în incident, cât și organizatorii, vor fi documentați corespunzător.
În reacție, președintele Asociației „Forța Fermierilor” Alexandr Slusari a acuzat poliția că ar fi primit „ordine de sus” pentru a provoca fermierii și a-i împiedica să ajungă în PMAN. În cele din urmă, tractoarele fermierilor au ajuns în seara zilei de 23 noiembrie în Piața Marii Adunări Naționale.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!