Cauza unei deținute cu dizabilități locomotorii, examinată de Curtea Europeană
Full Article 2 minutes read

Cauza unei deținute cu dizabilități locomotorii, examinată de Curtea Europeană

La 20 septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recomunicat cauza Machina v. Republica Moldova, anunță Promo-LEX, pe 27 octombrie. Reclamanta este o persoană cu deficiențe locomotorii și la momentul expedierii plângerii aceasta se deplasa doar într-un scaun cu rotile.

Ea s-a plâns Curții de condiții materiale precare de detenție în penitenciarul 13, supraaglomerare (14-16 deținuți în celule mici), hrană de calitate și cantitate insuficientă, lipsă de igienă. De asemenea, s-a invocat detenția într-un penitenciar neadaptat nevoilor persoanelor cu dizabilități. Ea a menționat că fost infectată cu hepatita C în timp ce se afla în detenție și nu i s-a oferit un tratament medical special necesar stării sale. Reclamanta suferă de asemenea de dermatită, bronhopneumonie, otită și fractură de calcaneus.

Potrivit avocatului Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, ”Odată ce persoanele cu dizabilități ajung în detenție, Guvernul este obligat să asigure cele mai înalte standarde de asistență medicală, detenție și acomodare rezonabilă a spațiilor de detenție”.

Potrivit avocatului Asociației Promo-LEX, Vadim Vieru, „odată ce persoanele cu dizabilități ajung în detenție, Guvernul este obligat să asigure cele mai înalte standarde de asistență medicală, detenție și acomodare rezonabilă a spațiilor de detenție”.

În acest caz anterior a intervenit ca terț Equal Rights Trust, organizație specializată în drepturile omului și egalitate, cu sediul în Londra, Marea Britanie.

La moment, în sistemul penitenciar sunt deținute 142 de persoane cu dizabilități severe.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: