Cavcaliuc a apărut la ședința Consiliului Audiovizualului și a cerut sancționarea postului TV8

Fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, a avut o intervenție live la ședința din 23 decembrie a Consiliului Audiovizualului (CA). Cavcaliuc a depus o sesizare prin care a solicitat sancționarea postului TV8 pentru difuzarea imaginilor video cu basarabenii, care luptă pe frontul din Ucraina. Acesta a învinuit postul de televiziune de „propagandă de război”. 

Avocata Fulga Grabovschi și deputatul PSRM Vlad Bătrâncea au depus o sesizare la CA pentru a atrage la răspundere furnizorul de servicii media „AO Media Alternativa” (TV8) pentru adresarea video difuzată de post pe 5 noiembrie, în care legionarii moldoveni apar cu armele în mână și țin un discurs de aproape șapte minute pentru cetățenii Republicii Moldova. Potrivit acestora, TV8 a încălcat articolul 17, alineatul 3 a Codului serviciilor media audiovizuale.

Mai mult, în acest sens a depus o plângere și fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc.

„Gheorghe Cavcaliuc a menționat că este vizat direct în materialul video și solicită atragerea la răspunderea legală a furnizorului pentru servicii media pentru săvârșirea faptei prevăzute în articolul 17, alineatul 3”, a informat membra CA, Svetlana Secrieru.

După ce avocata Fulga Grabovschi și-a exprimat punctul de vedere în acest sens, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a întrebat dacă se va mai expune cineva la acest subiect, iar ulterior a rugat ca Gheorghe Cavcaliuc să fie apelat pe viber.

„Bună ziua tuturor. Mulțumesc pentru că mi-ați oferit posibilitatea să mă expun asupra acestui subiect pentru care am înaintat o petiție. Stimați membri ai comisiei”, a intervenit Cavcaliuc în cadrul ședinței CA.

„A Consiliului”, l-a corectat Liliana Vițu.

Fostul șef-adjunct consideră că TV8 a făcut propagandă de război prin difuzarea acelei adresări video.

„Stimați membri ai Consiliului, în contextul în care șase posturi de televiziune din opoziție au rămas fără licență, licența de emisie fiindule suspendată, sper că astăzi o să fiți profesionaliști pentru a da o apreciere corectă și legală referitor la propagarea războiului prin violență la TV8”, a declarat liderul PACE.

Ulterior, intervenția lui Cavcaliuc a fost deconectată, întrucât s-a descărcat bateria calculatorului Consiliului Audiovizualului.

Când calculatorul a fost reconectat, Cavcaliuc și-a continuat discursul.

„Sper foarte mult că Consiliul Audiovizualului va lua act de toate probele prezentate și va acționa în conformitate cu legea”, a precizat Gheorghe Cavcaliuc.

„Dacă nu o să acceptăm o să fim insultați iar”, a răspuns Eugeniu Rîbca la întrebarea dacă se acceptă această sesizare.

După o pauză de 10 minute, dar și o serie de dezbateri dintre avocata Fulga Grabovschi și membrii CA, liderul PACE a intervenit din nou.

„O să vă ajut cu anumite aspecte cum am putea demostra că acest reportaj a fost organizat, făcut și difuzat pe resursele și de către TV8. Vă sugerez să vedeți ce contract de muncă are reporterul și operatorul care a luat acest interviu, cine a suportat cheltuielile de deplasare, cine a suportat cheltuielile de cazare pentru această echipă”, a adăugat el.

Liliana Vițu a remarcat că textul celor două sesizări depuse este identic.

„Am o întrebare retorică, cum de se face că textul dumnevoastră coincide 99 la sută cu textul doamnei Grabovschi. A, e publică și domnul Cavcaliuc a făcut copy paste”, a remarcat Vițu.

Pentru această remarcă, avocata Fulga Grabovschi a cerut recuzarea președintei Consiliului Audiovizualului. Solicitarea va fi examinată la ședința din 29 decembrie. Tot atunci, va fi examinată și solicitarea privind tragerea la răspundere a postului TV8.

Pe 5 noiembrie, TV8 a publicat o adresare din partea unui grup de basarabeni care luptă pe frontul din Ucraina. Bărbații îi îndeamnă pe cetățenii Republicii Moldova să nu participe la protestele organizate de Partidul „ȘOR”, socialiști, dar și de liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc. Pe 7 noiembrie, video inițial a fost șters de pe contul de Telegram al tv8.md, iar pe site adresarea a fost scurtată.

TV8 nu a comentat deocamdată acuzațiile aduse.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: