captură foto/PACE

Cavcaliuc și alți doi membri ai PACE au revenit la Chișinău. Au fost întâmpinați cu flori la aeroport (VIDEO)

Liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE) Gheorghe Cavcaliuc și alți doi membri ai formațiunii, care ar fi fost reținuți în Aeroportul „Sheremetyevo” din Moscova, au revenit în Republica Moldova. Aceștia au fost întâmpinați cu flori la aeroportul din Chișinău, de către colegii lor de partid. 

Membrii PACE au scandat „Victorie”.

„În fiecare moment m-am gândit că sunt puternic și că o să mă întorc și vom continua lupta pentru Moldova. Trebuie să arătăm că noi suntem o generație de altfel de politicieni, altă echipă”, a menționat Cavcaliuc.

Cu câteva ore mai devreme, acesta a publicat pe pagina sa de Facebook o adresare din avion. Acesta a menționat că a stat timp de 16 ore în izolatoarele Poliției de Frontieră a Federației Ruse, fără a beneficia de susținere din partea instituțiilor Republicii Moldova.

„Fără niciun suport din partea Ministerului de Externe, Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Cu ajutorul Domnului, zburăm spre casă. Le mulțumesc celor care m-au susținut”, a spus Cavcaliuc.

***

Trei membri PACE, în frunte cu liderul formațiunii Gheorghe Cavcaliuc ar fi fost reținuți, pe 4 iulie, la Moscova, pentru verificări suplimentare, în urma controlului de pașapoarte de la Aeroportul „Sheremetyevo”. Aceștia urmau să participe la o întâlnire cu alegătorii din Rusia. Într-o conferință de presă organizată la Chișinău, membrii PACE au declarat că nu dețin informații despre locul aflării lui Cavcaliuc.

Ulterior Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a anunțat într-un comunicat de presă că, preliminar, cele trei persoane vizate nu ar fi respectat regulile de intrare pe teritoriul Rusiei. MAEIE venit ulterior cu precizări și a anunțat că „unul din cei trei cetățeni moldoveni cunoscând faptul că dispune de o interdicție de intrare în Federația Rusă, în mod deliberat a mers la Moscova, fiind conștient de consecințele acestei decizii”.

De asemenea, reprezentanții instituției au calificat cele întâmplate drept „o provocare pusă la punct și realizată premeditat de către reprezentanții unui partid politic” și au scris că pretinsa întâlnire cu alegătorii a fost programată la Sankt Petersburg pentru 4 iulie curent, în aceeași zi ca și biletele de retur a grupului.

„Ministerul de externe mai precizează că nu se confirmă faptul reținerii abuzive a persoanelor vizate. La momentul de față toți trei cetățeni se află în zona internațională a aeroportului din Moscova, urmând a reveni în Republica Moldova în seara zilei de astăzi, fiind constatat faptul că până la plecarea la Moscova, grupul avea rezervate biletele pentru zborul spre Chișinău pentru aceeași zi, 4 iulie ora 22:50”, se arată în comunicatul MAEIE.

De cealaltă parte, PACE  a acuzat MAEIE că „minte cu tupeu” și a publicat un bilet de avion pe numele lui Cavcaliuc, în care este indicată data de 5 iulie.

Membrii PACE au protestat în fața Comisiei Electorale Centrale, Președinției, Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, dar și în fața sediilor Partidului Socialiștilor și a „Partidului Nostru”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

LIVE Conducerea UE a ajuns la Reședința de Stat din Chișinău. Primele imagini

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Antonio Costa, au ajuns la Reședința de Stat din Chișinău, unde urmează să participe la primul summit Republica Moldova – UE. Liderii Uniunii Europene au fost întâmpinați de președinta țării, Maia Sandu.

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană va fi găzduit de președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Dorin Recean. În timpul reuniunii, participanții vor aborda subiecte legate de procesul de aderare la UE, extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un punct important pe agenda summit-ului va fi Planul de Creștere pentru Moldova.

Acesta reprezintă sprijin financiar european în sumă totală de 1,9 miliarde de euro. Este vorba despre o componentă de grant în valoare de 520 de milioane de euro, care este destinată pentru investiții, asistență tehnică și pentru garantarea creditelor. De asemenea, țara noastră va primi împrumuturi în valoare de 1,5 miliarde de euro, care vor fi debursate în funcție de progresele înregistrate în procesul de implementare a reformelor asumate.

Suportul financiar va fi acordat în baza unor condiționalități, care se regăsesc în Agenda de reforme a Planului de Creștere pentru Republica Moldova, care a fost aprobată de Guvern. Aceasta conține 153 de măsuri și 56 de reforme, care urmează a fi implementate până la sfârșitul anului 2027. Agenda de reforme vizează șapte sectoare-cheie: competitivitate economică și dezvoltarea sectorului privat; conectivitate și infrastructură digitală; guvernanță economică; capital social; tranziția verde și capitalul natural; securitate și eficiență energetică; valori fundamentale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: