ialovenionline.md/imagine simbol

Cazul copilului bătut și electrocutat la un gimnaziu din Ialoveni: Minorul a fost externat, iar directoarea riscă să își piardă funcția

Elevul din clasa a IX-a, care a fost bătut și electrocutat de către un alt elev, în ograda gimnaziului Malcoci, a fost externat din spital, unde i-a fost efectuată intervenția chirurgicală la nas. Mama copilului spune că acesta se află la evidența medicului ORL și încă nu știe când și dacă copilul său va continua studiile în același gimnaziu sau nu, scrie presa locală.

Nina Podoleanu, mama copilului agresat, spune că nu știe când copilul său va reveni la ore și declară că îi este frică să își lase copilul să frecventeze gimnaziul din Malcoci.

„Nu știu ce să fac. E clasa a IX-a și nu știu. Depinde de ce o sa ne spună medicul, dar el a spus din start că fractura pe care o are, rana de la nas se va prinde complet peste două luni. Ca fiecare mamă, mi-i foarte în grijă, dacă cineva iar îl atinge, chiar nu știu ce să fac”, a declarat femeia, citată de IaloveniOnline.

Femeia a declarat pentru sursa citată că directoarea gimnaziului – mama băiatului care i-a agresat copilul – i-a propus să suporte toate cheltuielile ce țin de intervenția chirurgicală la nas, pe care a suportat-o băiatul. Familia minorului a refuzat, însă, oferta.

„În acea zi eu am sunat-o de vreo trei ori și ea nu mi-a răspuns. Tocmai seara ea a sunat și și-a cerut scuze telefonic. Dar aici nu este caz de telefon, e ceva mai serios. Nasul rupt și electroșoc asta nu e un caz simplu. Noi i-am spus să vină cu băiatul ei să ne lămurim. Dar ea parcă nici nu a auzit. A doua zi, când a aflat că suntem la spital, și că e caz mai grav, unde e necesară intervenție chirurgicală, deja s-a pus pe gânduri. Deja voia să vină la spital, să își ia toate cheltuielile asupra ei. Eu nu am acceptat, pentru că propunerea asta de bani însemna ca eu să închid ochii la tot ce s-a întâmplat. Dar eu din start am spus că nu am nevoie de bani. Pur și simplu, dumnealor, directoarea și cadrele didactice, nu s-au uitat la mine ca om. Și nici la copilul meu. Nu m-au sunat imediat să îmi spună ce s-a întâmplat. Nu au apelat la nimeni, pur și simplu i-au pus un bandaj la nas și l-au mai ținut o lecție. El singur a cerut să i se schimbe bandajul, că era plin de sânge. Apoi l-au trimis acasă. Ei au vrut să ascundă. Să spună că asta s-a petrecut nu la școală, dar pe drum, sau nu știu ce au vrut”, a povestit Nina Podoleanu.

Contactat de IaloveniOnline, șeful Direcției Generale Educație din cadrul Consiliului Raional Ialoveni, Ion Scutaru, a declarat că pe caz au fost luate măsurile ce depind în acest moment de Direcția Educație. Pentru luarea unei decizii finale, însă, spune alesul local, este nevoie de o decizie a polițiștilor.

„Noi am avut ședința extinsa de examinare cazului, dar așteptăm organele competente sa ne trimită decizia lor, ca și noi sa luăm o decizie. Așteptăm de la ei răspunsul. Oricum, noi pași în vederea nerepetării a unui astfel de caz, deja am făcut. Am adus la cunoștința tuturor celor implicați în procesul educațional cu privire la tehnica securității, vom avea și o ședință cu managerii să ne asigurăm că toți au înțeles ce trebuie să facă pentru ca astfel de cazuri să fie evitate”, a declarat Ion Scutaru.

Alesul local a menționat pentru sursa citată că, dacă va fi demonstrată neglijența directoarei gimnaziului, atunci aceasta riscă sancțiune, inclusiv cu demiterea din funcție. În același timp, Scutaru spune că astfel de incidente nu au mai avut loc la Gimnaziul Malcoci. „Până acum nu au fost astfel de cazuri în acest gimnaziu”.

Amintim că un copil de 15 ani a ajuns la spital, după ce ar fi fost bătut și electrocutat de către un alt minor, în vârstă de 14 ani. Incidentul ar fi avut loc în curtea gimnaziului din satul Malcoci, raionul Ialoveni. Mama minorului susține că copilul său a fost lăsat să plece singur acasă, după ce ar fi fost agresat chiar de fiul directoarei instituției de învățământ.

De menționat că NM a încercat să ia anterior legătura telefonic cu directoarea instituției pentru a confirma declarațiile mamei, potrivit cărora în incident a fost implicat fiul său, dar și pentru a obține mai multe informații referitor la acest caz, însă fără succes.

Între timp, Avocatului Poporului pentru drepturile copilului a anunțat pe 11 septembrie că s-a sesizat pe acest caz, acesta urmând a fi investigat după competență.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: