Cel puțin trei persoane cu funcții de răspundere vor fi sancționate în cazul păcurii îngropate la Termoelectrica. Anunțul a fost făcut pe 15 august de directorul general interimar al S.A. „Termoelectrica” Iurie Rozlovan. Cel din urmă a declarat că a fost finalizată o anchetă din cadrul întreprinderii, totodată documentația a arătat că păcura procurată în ultimii doi ani este conformă. „Dacă au fost cumva documente trucate, deja trebuie să lucreze alte organe competente”, a precizat Rozlovan.
În cadrul unor declarații de presă, Rozlovan a spus că a făcut cunoștință cu datele unei anchete din cadrul Termoelectrica.
„Din păcate, unii din factorii responsabili au dat declarații controversate. (…) Persoanele responsabile urmează a fi sancționate”, a spus directorul general interimar. Întrebat despre ce declarații este vorba, Rozlovan a menționat: „Toți, în afară de directorul tehnic actual, deci directorul tehnic adjunct, șef-serviciu gospodărie și ceilalți car erau șefi de tură au declarat că pe 08.11.22, inclusiv directorul tehnic, inclusiv și ei, au fost la fața locului ca să vadă ce s-a întâmplat. Directorul tehnic a declarat că nu a fost. Atunci eu fac concluzia că cineva minte. (…) Urmează să vedem cum gestionăm lucrul acesta”.
Șefia Termoelectrica a mai spus că în presă s-a invocat „precum că era păcură necalitativă”.
„Deci toată documentația din întreprindere am scos-o din contabilitate, am pus-o la mine pe masă. Am lucrat cu colegii și vreau să vă spun că neajunsuri pe partea contabilă de evidență a materialului respectiv cu combustibil de rezervă eu nu am depistat. Deci, păcura care a intrat, care a fost arsă, totul este conform contabilizării”, a menționat el.
Alt lucru care a fost invocat în presă, a adăugat Rozlovan, este că „păcură a fost calitate proastă”.
„Iarăși am luat toate procedurile de achiziții din ultimii doi ani. (…) Toate certificatele sunt prezentate, toate certificatele sunt conform caietului de sarcini. Păcura procurată în ultimii doi ani, conform caietului de sarcini și materialelor prezentate, în documente este conformă. Dacă au fost cumva documente trucate, deja trebuie să lucreze alte organe competente”, a precizat el.
Potrivit lui Rozlovan, scurgerea a avut loc din cauza unei fisuri la o conductă, s-a scurs circa un butoi de păcură amestecată cu aburi (100-200 kg). S-a întâmplat în anul 2022, în noaptea de 7-8 noiembrie, între ora 1:00 și 2:00 dimineața. Termoelectrica a fost amendată cu circa 20 000 lei pentru acest incident. Momentan, păcura respectivă este în saci și urmează a fi preluată de un agent economic, pentru a fi folosită la producerea asfaltului.
Întrebat câte persoane vor fi sancționate. Rozlovan a răspuns că „cel puțin trei persoane”. Acestea sunt cu funcții de răspundere.
La întrebarea ce organe de drept sunt implicate în cazul păcurii îngropate, el a comunicat: „Procuratura am auzit că s-a autosesizat, dar eu nu am vorbit cu nimeni pe tema aceasta”.
***
Un lot de păcură de proastă calitate a fost îngropat în pământ la SA „Termoelectrica”, în pofida posibilelor consecințe negative pentru mediu. Declarația a fost făcută de liderul Partidului „Nostru” Renato Usatîi, care a difuzat imagini video într-o conferință de presă. Contactat de NM, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului Ion Bulmaga a confirmat că autoritățile au fost informate despre acest caz și a dat asigurări că a fost inițiată o anchetă. SA „Termoelectrica” a declarat că filmulețul, în care un tractor îngroapă în pământ volume mari de substanță asemănătoare cu păcura ar putea fi din 2015, când s-a scurs în sol o cantitate de păcură.
Ulterior, Renato Usatîi a venit cu noi dovezi privind lotul de păcură de proastă calitate, care ar fi fost îngropat. Politicianul a arătat că filmulețul ar fi fost înregistrat de pe un telefon performant, care în 2015 nu exista. Într-o reacție, SA „Termoelectrica” a reiterat că nu a avut loc deversări, îngropări sau avarii.
Pe 26 iulie, premierul Dorin Recean a cerut remanieri la Termoelectrica, după scandalul cu păcura îngropată. Potrivit oficialului „este inacceptabilă situația” la întreprindere „ca și atitudine față de mediu, dar ca și procedură de management”.
Pe 27 iulie, ministrul Energiei Victor Parlicov a confirmat că în luna noiembrie 2022 un lot de păcură a fost îngropat la SA „Termoelectrica”. Potrivit ministrului, incidentul s-a întâmplat după ce o conductă de condens a crăpat. Parlicov s-a arătat revoltat că reprezentanții de la Termoelectrica nu au anunțat din start despre situație, iar ulterior nu și-au recunoscut vina. A doua zi, Parlicov a spus că directorul general interimar al S.A. „Termoelectrica”, Vasile Leu, a fost demis și că procesul pentru înlocuirea sa, care ar fi demarat în luna mai, a fost grăbit de scandalul cu păcura îngropată. Funcția de interimar a fost preluată de Iurie Rozlovan.
Pe 2 august, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a declarat că întreprinderii Termoelectrica i-au fost impuse mai multe prevederi obligatorii, în legătură cu păcura îngropată. Potrivit instituției, Termoelectrica trebuie să întreprindă măsuri operative pentru a înlătura solul contaminat și are la dispoziție, în acest sens, 30 de zile lucrătoare. În același timp, Inspectoratul a precizat că Termoelectrica a încălcat prevederile legii, iar organele pentru protecția mediului vor întocmi procese verbale atât pentru întreprindere, cât și pentru persoanele cu funcții de răspundere din cadrul acesteia.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!