CC a decis: Sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului
Full Article 2 minutes read

CC a decis: Sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului

Curtea Constituțională (CC) a decis că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului. Hotărârea a fost citită de către Domnica Manole, președinta CC, astăzi, 15 aprilie.

x

„Curtea Constituțională a adoptat următorul aviz: se constată drept circumstanță care justifică dizolvarea parlamentului imposibilitatea formării guvernului”, a declarat Domnica Manole.

De asemenea, președinta CC a anunțat că au existat două opinii separate: ale judecătorilor Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan.

Politologul Angela Colațchi a declarat pentru NM că după această decizie a Curții Constituționale, conform procedurii, președintele trebuie să emită un decret de dizolvare a parlamentului și să stabilească data alegerilor parlamentare. Decretul va intra în vigoare odată ce va fi publicat în Monitorul Oficial. Colațchi a mai precizat că alegerile trebuie organizate nu mai devreme de 60 de zile după dizolvarea parlamentului și nu mai târziu de 90 de zile.

Menționăm că pe durata stării de urgență, parlamentul nu poate fi dizolvat. Anterior, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate au sesizat CC cu privire la legalitatea instituirii stării de urgență

Amintim că pe 29 martie, președinta Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare a parlamentului. Aceasta a invocat articolul 85 din Constituție, potrivit căruia, șeful statului poate dizolva parlamentul în contextul expirării termenului de 45 de zile de la prima solicitare și respingerea a două solicitări de învestitură a guvernului.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: