Andrei Mardari/NewsMaker

CC a declarat neconstituționale modificările la legea cu privire la CSM

Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituționale modificările la legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). O decizie în acest sens a fost luată astăzi, 10 iunie, în urma unei sesizări depuse de deputații Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca.

De asemenea, a fost declarată neconstituțională și hotărârea parlamentului nr.53/2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

În cadrul unui briefing de presă, președinta CC, Domnica Manole, a explicat că „până la adoptarea legii în discuție, CSM era constituit din 12 membrii. După adoptarea acestei legii, numărul membrilor CSM s-a modificat în 15”.

„Curtea a constat că pe 4 decembrie 2019, guvernul a aprobat proiectul de lege și l-a prezentat parlamentului pentru examinare. Curtea a observat că hotărârea guvernului de aprobare a proiectului de lege a intrat în vigoare pe 6 decembrie 2019, adică la data publicării în Monitorul Oficial. Deși hotărârea guvernului prin care a fost aprobat proiectul legii contestate și prezentat parlamentului spre examinare a intrat în vigoare pe 6 decembrie 2019, acest fapt nu a împiedicat parlamentul să examineze proiectul și să-l voteze în prima lectură pe 5 decembrie 2019. Atunci, parlamentul a votat un act inexistent”, a spus Domnica Manole.

Amintim că în decembrie 2019, cu 51 de voturi, deputații au adoptat, în lectura finală, un proiect de modificare a legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, numărul membrilor CSM a fost extins de la 12 la 15.

Potrivit modificărilor operate, cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari urmau să fie numiți de parlament, cu votul majorității deputaților aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, numiri și imunități, în urma unui concurs public.

În martie 2020, parlamentul a aprobat numirea a patru membri noi ai CSM din rândul profesorilor titulari de drept. Este vorba despre Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images

Înotul în râul Sena din Paris – permis din nou pentru prima dată din 1923

Râul Sena din Paris a fost redeschis pentru înotul public pentru prima dată după un secol. Informația fost raportată pe 5 iulie de BBC, care a precizat că în principalul râu al capitalei Franței au fost amenajate trei zone pentru cei care doresc să înoate: lângă Turnul Eiffel, în apropierea Catedralei Notre-Dame și în partea de est a orașului.

Potrivit presei, în aceste zone de înot au fost instalate vestiare și dușuri. De asemenea, vor fi prezenți salvamari care vor veghea asupra siguranței înotătorilor. Toate cele trei zone vor fi deschise până la sfârșitul lunii august, iar accesul la acestea este gratuit.

Înotul în Sena a fost interzis în 1923 din cauza pericolului reprezentat de barje și ambarcațiuni de agrement, precum și din cauza deteriorării rapide a calității apei. Înaintea Jocurilor Olimpice din vara anului 2024, au fost investiți peste 1,4 miliarde de euro în curățarea Senei. În iulie anul trecut, primarul Parisului, Anne Hidalgo, împreună cu alți membri ai Comitetului Olimpic, au intrat în apă pentru a demonstra că este sigur să înoți în râu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: