CC a declarat neconstituționale modificările la legea cu privire la CSM
Full Article 2 minutes read

CC a declarat neconstituționale modificările la legea cu privire la CSM

Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituționale modificările la legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). O decizie în acest sens a fost luată astăzi, 10 iunie, în urma unei sesizări depuse de deputații Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca.

De asemenea, a fost declarată neconstituțională și hotărârea parlamentului nr.53/2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba despre Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

În cadrul unui briefing de presă, președinta CC, Domnica Manole, a explicat că „până la adoptarea legii în discuție, CSM era constituit din 12 membrii. După adoptarea acestei legii, numărul membrilor CSM s-a modificat în 15”.

„Curtea a constat că pe 4 decembrie 2019, guvernul a aprobat proiectul de lege și l-a prezentat parlamentului pentru examinare. Curtea a observat că hotărârea guvernului de aprobare a proiectului de lege a intrat în vigoare pe 6 decembrie 2019, adică la data publicării în Monitorul Oficial. Deși hotărârea guvernului prin care a fost aprobat proiectul legii contestate și prezentat parlamentului spre examinare a intrat în vigoare pe 6 decembrie 2019, acest fapt nu a împiedicat parlamentul să examineze proiectul și să-l voteze în prima lectură pe 5 decembrie 2019. Atunci, parlamentul a votat un act inexistent”, a spus Domnica Manole.

Amintim că în decembrie 2019, cu 51 de voturi, deputații au adoptat, în lectura finală, un proiect de modificare a legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Astfel, numărul membrilor CSM a fost extins de la 12 la 15.

Potrivit modificărilor operate, cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari urmau să fie numiți de parlament, cu votul majorității deputaților aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, numiri și imunități, în urma unui concurs public.

În martie 2020, parlamentul a aprobat numirea a patru membri noi ai CSM din rândul profesorilor titulari de drept. Este vorba despre Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: