Consiliul Superior al Magistraturii are patru noi membri. Un deputat PPDA susține că știa numele câștigătorilor încă de la începutul concursului
Full Article 2 minutes read

Consiliul Superior al Magistraturii are patru noi membri. Un deputat PPDA susține că știa numele câștigătorilor încă de la începutul concursului

Consiliului Superior al Magistraturii are patru membri noi, din rândul profesorilor titulari de drept. Este vorba despre Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu. Numirea acestora a fost aprobată astăzi, 17 martie, de Parlament, cu 55 de voturi. PPDA, Pro Moldova, PAS și Partidul Politic Șor nu au susținut proiectul.

Deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, a reproșat noii coaliții de guvernare că ar fi partajat politic cei patru membri și a declarat că asupra unora dintre ei planează suspiciuni de lipsă de integritate.

„Printre cei 4 membri pe care îi veți vota astăzi sunt unii cu integritate dubioasă. Unul umbla cu carnetele de note prin universitate și hotăra întrebări (una, de fapt), altul este exponent al unui infractor condamnat la 18 ani de pușcărie de instanțele noastre. Ați verificat integritatea candidaților?”, a invocat Litvinenco.

Deputatul PSRM, Grigore Novac i-a dat replica: „Marii noștri experți își dau cu părerea unul ca unul, cu acuzații rupte de realitate. Vreau să amintesc antivorbitorului că Comisia juridică a prelungit termenul cu încă o săptămână și dvs, domnule Litvinenco, ați votat pentru asta în cadrul comisiei. Dacă ați avut unele informații despre candidați și le-ați ascuns, posibil că ați acoperit pe cineva”.

De asemenea, Novac a remarcat că mai multe ONG-uri au salutat candidaturile celor patru membri noi membri ai CSM.

Deputatul Adrian Candu, președintele Grupului Pro Moldova, a acuzat că regulile concursului au fost schimbate în timpul desfășurării acestuia. Și anume, a fost schimbată componența comisiei în timpul conscursului, iar opoziția nu a fost în niciun fel prezentă la acesta.

Deputatul Platformei DA, Dinu Plângău a solicitat luarea de cuvânt și a declarat că a refuzat să participe la procesul de selectare a candidaților la funcția de membri ai CSM pentru că numele câștigătorilor s-ar fi știut din start.

„Am refuzat să particip la acest concurs, domnule Bolea, din mai multe motive. Am refuzat joi pentru că tot atunci am aflat deja numele câștigătorilor. Nu pot participa la un concurs unde părerea mea nu contează și votul meu este egal cu zero”, a declarat Plîngău.

Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu  nu au fost prezenți în sala Parlamentului, astfel că deputații nu le-au putut pune întrebări.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: