CC a respins sesizarea comuniștilor și socialiștilor în care s-au plâns că alegerile și referendumul vor avea loc în aceeași zi: „Inadmisibil”
Full Article 1 minutes read

CC a respins sesizarea comuniștilor și socialiștilor în care s-au plâns că alegerile și referendumul vor avea loc în aceeași zi: „Inadmisibil”

Curtea Constituțională (CC) a respins sesizarea depusă de Vladimir Voronin, Vlad Bătrîncea și Diana Caraman, deputați în Parlament, cu privire la constituționalitatea desfășurării referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană, anunțat de președinta Maia Sandu, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Înalta Curte a decis pe 21 martie că criticile aduse de parlamentarii comuniști și socialiști sunt nefondate și a declarat sesizarea inadmisibilă.

Amintim că președinta Maia Sandu a solicită desfășurarea, în toamna anului 2023, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului a cerut Parlamentului să demareze procedurile de organizare a referendumului, pe 24 decembrie. În aceea zi, Sandu a anunțat oficial că va candida pentru un nou mandat de președinte al țării.  Între timp, autoritățile au modificat Codul Electoral, așa încât alegerile prezidențiale de la toamnă să poate fi organizate în aceeași zi cu referendumul.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a contestat legalitatea legii votate în parlament, la Curtea Constituțională, pe 30 ianuarie. Parlamentarii au acuzat PAS că ar fi „sfidat normele constituționale”, prin modificarea Codului electoral. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: