Socialiștii și comuniștii bat din nou la ușa Curții Constituționale. Sunt nemulțumiți că alegerile și referendumul ar putea avea loc în aceeași zi
Full Article 2 minutes read

Socialiștii și comuniștii bat din nou la ușa Curții Constituționale. Sunt nemulțumiți că alegerile și referendumul ar putea avea loc în aceeași zi

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) cu privire la constituționalitatea desfășurării referendumului privind aderarea la UE, anunțat de Maia Sandu, în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale. Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea susține că modificările operate de fracțiunea PAS ar „sfida normele constituționale”.

„Parlamentul a modificat Codul electoral în grabă politică, caracteristică celor din PAS. Noul text este o absurditate juridică, pe motiv că dacă autorii acestei modificări recunosc că referendumul nu poate fi desfășurat cu 60 de zile înainte și după scrutinul electoral, care este logica să îl desfășori în aceeași zi cu scrutinul electoral? Noi considerăm că acest lucru înseamnă confuzie. Dânșii încearcă prin acest referendum național, din banii publici, cumva să o poziționeze mai bine pe Maia Sandu ca candidat la funcția de președinte de țară. Înțelegem că sunt jocuri politice, dar iarăși, este o bătaie de joc și o sfidare a normelor legale și constituționale”, a declarat Vlad Bătrîncea.

Amintim că președinta Maia Sandu a solicită desfășurarea, în toamna anului 2024, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului a cerut Parlamentului să demareze procedurile de organizare a referendumului, pe 24 decembrie. În aceea zi, Sandu a anunțat oficial că va candida pentru un nou mandat de președinte al țării.  Între timp, autoritățile au modificat Codul Electoral, așa încât alegerile prezidențiale de la toamnă să poate fi organizate în aceeași zi cu referendumul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: