maternityandmidwifery.co.uk

„Ce a mai rămas din sufletul ei?” Un nou-născut a fost găsit în congelator și vina e a noastră. Editorial

O femeie de 20 de ani din Moldova a devenit mamă. Cel mai probabil, singură, într-un apartament închiriat din Chișinău. Copilul a fost găsit în congelator de poliție. Dacă era mort sau nu în momentul în care a fost pus acolo urmează să afle legiștii. Din primele informații, mama nu a mințit, pe corpul micuțului nefiind depistate semne de moarte violentă. Nu că imaginea ar deveni mai puțin grotească datorită acestui detaliu. Avem dreptul să o judecăm? Eu zic că trebuie să ne judecăm pe noi.

Cazul a ieșit la suprafață după ce tânăra a mers la medic pentru ajutor. Doctorului i s-a părut ciudat faptul că proaspăta mamă a venit fără copil și a anunțat poliția. Mai departe, știți ce a urmat de la știri. Un detaliu important este faptul că fata a închiriat apartamentul, nefiind originară din capitală. De cei de acasă și-a ascuns sarcina, spune poliția.

Și acum, mă întreb: ce a fost în sufletul ei? Ce e în suflet ei acum, când o țară întreagă vorbește despre ce s-a întâmplat, comentează, analizează, aruncă înjurături sau blesteme în direcția ei. Cine suntem noi, cei din jur, societatea, publicul, cei care au dreptul să fie șocați, indignați, să blameze, să dea sfaturi, să acuze și să scuze. Oare nu ochiul nostru veșnic deschis spre viața altora, durerea sau căderea altuia naște asemenea situații?

***

Acum mulți ani, o fată de 18 ani din familia unor cunoștințe afla că e însărcinată. Disperarea, frica, rușinea au făcut-o să tacă. A continuat să trăiască alături de părinți și cei doi frați și să ignore burta care începea să se rotunjească. A purtat haine mai largi, centuri care să-i sugrume pântecele de gravidă. Iar într-o zi, un apel a schimbat totul.

– Felicitări, ați deveni bunică. Fiica dumneavoastră, V.,  e internată la noi, e bine și ea și fetița.
– E o greșeală. Fiica mea nu putea să nască.
– Nu e nicio greșeală, doamnă. Veniți să vă vedeți nepoata?

Nu era o greșeală. Părinții, în stare de șoc, și-au luat acasă fiica maturizată în doar câteva ore. Și nepoata. Au locuit în aceeași casă, dar relația nu a mai fost niciodată la fel. Și acesta este un caz aparent fericit. Când atât mama, cât și copilul au supraviețuit, iar acum sunt cu adevărat fericite. Ce-i drept, departe de Moldova.

Deci, ce se întâmplă? Cum ne educăm copiii, dacă aceștia preferă să recurgă la gesturi disperate în loc să ceară ajutorul celor apropiați? O fi fost o sarcină nedorită? Cel mai probabil. Avea nevoie de ajutor? La sigur. Ce s-ar fi întâmplat dacă tânăra de 20 de ani le-ar fi spus rudelor că este însărcinată? Ar fi fost finalul mai puțin trist? Ar fi fost mai trist de atât? Nu avem de unde să știm.

Prin ce a trecut o tânără de doar 20 de ani acasă în timp ce năștea? O fi ajutat-o cineva? Cum a fost travaliul, ce a simțit când și-a văzut copilul? În ce stare era – fizic și psihic atunci când l-a privit? Ce a fost în mintea și în sufletul ei când l-a băgat la congelator? Ce a mai rămas din sufletul ei acum?

***

Acum o lună, o altă mamă, deja la al doilea copil, își abandona micuțul de 2 ani într-un bloc din Bălți. De data asta, cu un bilet în care își motiva gestul: Nu pot să îl cresc, nu am bani. I-a lăsat alături o sticlă cu lapte, haine de schimb și a plecat. A privit înapoi?  Dormea? La doi ani, copiii merg și vorbesc. A strigat-o pe mama? Comentariile au curs.

,,Aici l-a lăsat, în scara a III-a. Ea e ultima… nu știu cum să zic. Niciodată în viață. Eu am 7 nepoți și 2 strănepoți. Niciodată nu i-am lăsat, iar ea să își lase copilul, eu idee nu am.

,,A fost lăsat în cărucior lângă scară, acolo a fost lăsată și o scrisoare, că nu are nevoie de copil. Polițiștii au luat copilul și mergeau prin apartamente. ”

,,E foarte rău. Eu nu îmi pot imagina ce fel de mamă poți să fii, e groaznic!”, au spus locatarii.

Mama de 22 de ani, care și-a abandonat copilul pentru că nu are cu ce să îl crească, riscă amendă de până la 27.500 de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii sau chiar până la 2 ani de închisoare.

Cu alte cuvinte, unei tinere care la 22 de ani are doi copii, care e disperată și recurge la un gest extrem cel mai probabil din cauza sărăciei crunte și a lipsei de educație, îi dai o amendă de 1300 de euro sau o trimiți la închisoare. Ce se va alege de soarta ei când va ieși? Ce va face dacă va rămâne din nou însărcinată? Îl va crește până la 2 ani sau va ascunde sarcina și…

Opinia autorului poate să nu coincidă cu cea a redacției.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Procuratura Generala

Doi candidați aspiră la funcția de procuror general: Cine sunt

Doi candidați și-au depus dosarele la concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii Generale. Este vorba despre Alexandru Machidon, care în prezent exercită interimatul funcției, și Victor Furtună, șeful interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) anunță că va înainta demersurile necesare către instituțiile competente pentru verificarea integrității candidaților, iar în termen de 20 de zile lucrătoare de la data-limită de depunere a dosarelor, va examina conținutul acestora în ședință închisă, pentru a decide care dintre cei doi candidați este eligibil pentru funcția de procuror general.

Amintim că funcția de procuror general a devenit vacantă la sfârșitul lunii mai, după numirea lui Ion Munteanu în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Pe 12 iunie, CSP a anunțat concurs pentru ocuparea funcției de șef al PG. Între timp, Alexandru Machidon a fost numit procuror general interimar al Republicii Moldova.

Președintele CSP, Dumitru Obadă, a declarat recent că, potrivit legii, un nou procuror general trebuie numit în termen de cel mult șase luni de la declararea funcției vacante — adică până cel târziu în luna noiembrie, având în vedere că vacanța a fost anunțată pe 27 mai. Totuși, Obadă a menționat că CSP își propune ca noul procuror general să fie desemnat încă din luna septembrie, înainte de alegerile parlamentare.

Precizăm că, pentru a accede la funcția de procuror general, candidații trebuie să îndeplinească mai multe criterii – inclusiv să aibă o experiență profesională de minimum zece ani în domeniul dreptului și cel puțin cinci ani exercitați în funcții-cheie precum judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală. Este obligatoriu ca persoana să dețină cetățenia Republicii Moldova, să cunoască limba română și să nu se afle sub măsură de ocrotire judiciară.

Legea mai prevede că potențialii candidați trebuie să aibă „o reputație ireproșabilă” și să nu fie membri sau activi într-un partid sau organizație social-politică, în ultimii trei ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: