Procurorul general interimar Dumitru Robu a solicitat de la tribuna principală a Parlamentului ridicarea imunității parlamentare a deputatului BCS Radu Mudreac. Acesta este bănuit de spălarea banilor în proporții deosebit de mari. Ridicarea imunității se impune în vederea efectuării acțiunilor de urmărire penală urgente în scopul evitării, nimicirii, tăinuirii, modificării, substituirii probelor, împiedicării, înstrăinării bunurilor rezultate infracțiunii și ulterior remiterea în instanța de judecată
Procurorii au administrat probe ce indică asupra bănuielii rezonabile că în perioada noiembrie 2011, Radu Mudreac, în calitatea sa de director al SRL Gradione acționând împreună și de comun acord cu alte persoane a încheiat 8 contracte de împrumut cu diferite persoane fizice, suma totală fiind de peste 3 milioane de lei.
„De asemenea, în noiembrie 2014 același SRL a încheiat pretins contract de împrumut cu altă persoană fizică, obiect al contractului fiind suma acordată cu împrumut de 376 mii lei. La fel, în noiembrie 2014-octombrie 2015, SRL Gradione a încheiat 17 contracte de împrumut cu care a contractat împrumuturi financiare în sumă totală de peste 4 milioane pentru identificarea construcției comerciale situată în municipiul Chișinău pe strada Tighina. Personale fizice menționate nu au avut venituri legale suficiente care ar justifica împrumuturile acordate. Din probele administrate s-a constatat că mijloacele bănești obținute din contractele de împrumut, care au un caracter fictiv menționate supra, au fost investite de către persoanele care gestionate SRL Gardione în construcția, reparația, amenajarea și alte lucrări de acest gen a a imobilului situat pe Tighina 46, bani obținuți din acte civile fictive, fiind astfel integrați și plasați cu ulterioară atribuire a unui caracter legal bunurilor respective”, a explicat Robu.
Potrivit acestuia, organele de drept au suficiente probe pentru a dovedi faptul că prin acțiunile sale, deputatul a săvârșit infracțiunea. Robu a mai accentuat că la această etapă a apărut necesitatea efectuării în privința deputatului a unor acțiuni urgente, de urmărire penală, care ar limita drepturile și libertățile acestei persoane.
Procurorul general interimar a mai precizat că Procuratura va interveni prompt și va investiga orice faptă penală, indiferent cine sunt subiecții supuși investigațiilor.
Reprezentanții Uniunii Avocaților din Republica Moldova s-au întâlnit pe 14 iulie cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, pentru a discuta despre controversatele amendamente la Legea cu privire la avocatură. Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, părțile au convenit să continue consultările în cadrul unui grup de lucru, din care să facă parte inclusiv reprezentanți ai Parlamentului, „pentru a identifica soluții legislative care să răspundă realităților sistemului și interesului public”.
Ministerul Justiției a transmis că discuțiile s-au axat pe conținutul amendamentelor, obiectivele autorilor în urma promovării modificărilor legislative, viziunea avocaților în raport cu acestea, precum și „măsurile care pot fi aplicate pentru gestionarea situației, așa încât drepturile și libertățile cetățenilor să nu fie afectate”.
„Reprezentanții ministerului au subliniat că, în ultimii ani, garanțiile acordate profesiei de avocat au fost consolidate prin modificările aduse legii speciale și Codului penal, precum și prin semnarea Convenției europene pentru protecția avocaților. Obiectivul comun rămâne exercitarea avocaturii la cele mai înalte standarde de profesionalism și calitate. În contextul actual, este esențial ca soluțiile să fie identificate prin dialog și consens, pentru ca cetățeanul să beneficieze de o justiție echitabilă și funcțională.
Deputații prezenți la ședință au precizat că modificările au fost operate pentru a aduce o perspectivă diferită și o viziune nouă în cadrul comisiilor, dar și pentru a spori transparența în accederea profesiei și procedurile disciplinare. În același timp, reprezentanții avocaților și-au manifestat deschiderea pentru luarea unor măsuri care să contribuie la îmbunătățirea activității domeniului”, a precizat instituția.
Ministerul Justiției a menționat că, în cadrul discuțiilor, s-a precizat faptul că amendamentele operate de către Parlament „nu afectează exercitarea activității de avocat”, dar țin exclusiv de aspecte legate de organizarea internă a organelor din cadrul UAM.
„De asemenea, s-a menționat că unele propuneri, cum ar fi diversificarea componenței comisiilor cu membri laici (care nu sunt funcționari sau persoane politice) și nereînnoirea mandatelor, se regăsesc în practica altor state. Deciziile în aceste comisii vor continua să fie luate de majoritatea avocaților (8 din 11 membri). Alte prevederi incluse în amendamente urmează să fie analizate suplimentar și, dacă va fi necesar, îmbunătățite. De asemenea, modificările legislative recente nu vor produce efecte imediate, ceea ce permite desfășurarea unor consultări suplimentare și, eventual, ajustarea reglementărilor.
Un subiect aparte a vizat decizia Consiliului Uniunii Avocaților de a impune participarea obligatorie a avocaților la grevă, sub sancțiunea unor măsuri disciplinare. Reprezentanții CNAJGS au semnalat riscul unor eventuale blocaje care pot apărea în urma grevei avocaților, în special în ceea ce privește accesul persoanelor vulnerabile la asistență juridică garantată de stat și activitatea organelor de drept. Conducerea ministerului a sugerat revizuirea aspectelor din pct. 4-6 din decizia consiliului, subliniind că libertatea de alegere, protejarea interesului public și funcționarea sistemului justiției trebuie să primeze”, a spus ministerul.
Conform sursei citate, părțile au convenit asupra necesității continuării consultărilor în cadrul unui grup de lucru, din care să facă parte și reprezentanți ai Parlamentului și UAM, pentru a identifica soluții legislative care să răspundă realităților sistemului și interesului public.
Facebook/Ministerul Justiției
Amintim că, pe 10 iulie, Parlamentul a adoptat în lectură finală modificări la Lege cu privire la avocatură, în ultima ședință a actualei legislaturi. Pe 11 iulie, Uniunea Avocaților din Republica Moldova a comunicat că proiectul de lege a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Potrivit organizației, amendamentele incluse „afectează grav funcționarea avocaturii ca profesie liberă și independentă”. Astfel, Uniunea a anunțat că, începând cu 15 iulie, avocații intră în grevă generală, în semn de protest. Aceasta este preconizată să dureze până pe 25 iulie.
Pe 14 iulie, și Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a publicat o declarație în care critică procedura de adoptare a controversatelor amendamente la Legea cu privire la avocatură. UNBR și-a exprimat solidaritatea cu Uniunea Avocaților din Republica Moldova și a făcut apel la autoritățile țării noastre să revină la dialogul instituțional. Organizația a subliniat că este disponibilă să susțină „apărarea valorilor fundamentale ale profesiei de avocat” și drepturile colegilor lor din Republica Moldova.
La rândul său, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, s-a declarat îngrijorat față de modul în care au fost adoptate modificările legislative. Acesta a atras atenția că amendamentele la Legea cu privire la avocatură au fost înregistrate în Parlament pe 9 iulie și votate în lectură finală a doua zi, pe 10 iulie, fără consultarea prealabilă a Uniunii Avocaților – principala parte interesată. Potrivit ombudsmanului, „o asemenea abordare încalcă cerințele de transparență decizională și se abate de la standardele naționale și internaționale”.