Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu reprezentanții agricultorilor și au discutat principalele probleme cu care aceștia se confruntă. Administrația prezidențială a publicat pe 22 iunie un comunicat scurt despre întrevedere.
„Contextul și efectele crizelor în lanț, inclusiv energetice și de securitate, au generat costuri crescânde pentru producătorii agricoli. Președinta Maia Sandu a subliniat că toate instituțiile statului responsabile de domeniul agriculturii sunt în căutarea unor soluții realiste și viabile pentru susținerea producătorilor agricoli”, se arată în comunicatul Președinției.
Amintim că, de trei zile, câteva zeci de agricultori și-au parcat tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea a plecat într-o vizită de lucru la Bruxelles, unde a purtat discuții cu oficialii responsabili de agricultură. Vicepremierul s-a referit la includerea Republicii Moldova în platforma creată de Comisia Europeană de gestionare a crizei cerealelor, alături de cele 5 state (Polonia, România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia). Scopul platformei este de a coordona și optimiza tranzitul și importul cerealelor din Ucraina. Oficialii europeni au declarat că vor analiza și vor informa despre posibilitatea de a include Republica Moldova în acest format de cooperare.
Comisia Europeană va studia calculele oferite de Republica Moldova pentru stabilirea gradului de afectare a agricultorilor moldoveni urmare a războiului din Ucraina. În baza analizelor, vor fi examinate soluțiile de sprijin pentru sectorul agricol din țara noastră.
Ce vor fermierii?
„Forța Fermierilor” cere Guvernului de la Chișinău să-și asume public mai multe angajamente, printre care:
- alocarea, nu mai târziu de 1 august 2023, a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3 000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă;
- restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina;
- obligarea Portului Giurgiulești, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească sau achitarea, până la 1 iulie 2023, a tuturor datoriilor la subvențiilor pentru anul 2022.