sputnik.md

Ce post TV are cel mai mare rating din Moldova și ce privesc moldovenii după suspendarea celor șase canale afiliate lui Șor

Postul TV Cinema 1 a devenit cel mai popular din Moldova la jumătate de an de la suspendarea a șase posturi TV. Cel puțin asta arată datele măsurătorului TV MR MLD, oferite la solicitarea NM. Cinema 1 difuzează inclusiv contentul postului TV RTR-Moldova,care a fost la fel suspendat de autorități acum șase luni.

Astfel, conform datelor TV MR MLD, ratingul postului TV Cinema 1 pentru publicul de peste 18 ani (procentul telespectatorilor pe minut din numărul total al populației) a constituit în iunie 1%, iar cota medie de audiență a acestuia (procentul telespectatorilor din numărul total al populației, care privesc televizorul în acest moment) – 8,79%. Din 1 iulie și până în data de 9 iulie, ratingul Cinema 1 a constituit 1,05%, iar cota de audiență – 8,71%. Este cea mai mare cifră de audiență printre posturile TV din Moldova.  

Curios este faptul că popularitatea Cinema 1 a început să crească după ce la sfârșitul anului trecut Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat șase posturi TV: TV6, Orhei TV, Primul în Moldova, Accent TV, NTV Moldova și RTR Moldova. Premierul de atunci, Natalia Gavrilița, a declarat că aceste posturi TV „au încălcat repetat și în mod grav Codul Serviciilor Audiovizuale, reflectând în mod tendențios și manipulator evenimentele din țara noastră și războiul din Ucraina”.

 

În momentul suspendării emisiei a șase posturi TV, cel mai popular dintre acestea era RTR-Moldova, care după această decizie a anunțat că contentul său local va fi disponibil pe Cinema 1. Ambele posturi TV: RTR-Moldova, și Cinema 1 au tangențe cu casa de vânzări Nova TV căreia îi vindeau timpul de emisie.

La sfârșitul anului trecut, Cinema 1 ocupa a opta poziție în ratingul popularității. Reprezentanții postului explică succesul de acum prin faptul că „după suspendarea celor șase posturi TV pe piață s-a creat un vacuum”, dar și prin difuzarea unui content căutat de telespectatori.

„Până la suspendare cele mai populare posturi TV erau RTR-Moldova, NTV Moldova, Primul în Moldova, dar după interzicerea acestora s-a creat un vacuum. În plus, Cinema 1 difuzează un content care a fost dintotdeauna popular – melodrame. Deja de mai mulți ani serialele suntcel mai popular content în Moldova, dar nu știrile sau talk-show-urile politice, a precizat pentru NM directorul de programe al Cinema 1, Evghenii Sergheev. Acesta a menționat că „postul TV nu face abuz de content politic”. Potrivit acestuia, Cinema 1 difuzează seriale TV, produse în Rusia și Ucraina și analizează posibilitatea difuzării serialelor turcești – posibil din toamnă.

Al doilea după popularitate este acum postul TV Prime: în iunie ratingul acestuia a constituit 0,65%, iar cota de audiență – 5,67%, la începutul lunii iulie – 0,69% și 5,66%. În decembrie anul trecut, postul TV era al treilea în topul popularității.

Prime TV deja de câteva luni nu produce content nou și difuzează în reluare emisiuni vechi. Inițial acest fapt a fost explicat prin „motive tehnice”, acum însă directorul general Petru Jelihovschi nu a răspuns nici la apelurile și nici la mesajele corespondentului NM.  

Pe locul trei se află postul public Moldova 1 cu un rating de 0,53% și cu cota de audiență de 4,62% în iunie. Între 1 și 9 iulie postul TV era al patrulea după popularitate cu un rating de 0,4% și o cotă de 3,35%. În același timp, Jurnal TV ocupa a patra poziție în iunie cu un rating de 0,4% și cu o cotă de audiență de 3,49%, dar la începutul lui iulie – a treia poziție cu ratingul de 0,41% și cota de 3,38%. Moldova 1 a început să fie monitorizat abia la sfârșitul anului trecut. Atunci postul public ocupa a noua poziție în topul popularității. În aceeași perioadă Jurnal TV era pe locul 5 în top.

Acum pe locul cinci în top se află postul TV8. Ratingul acestuia a fost în iunie de 0,36%, iar cota de audiență – 3,13%. La începutul lunii iulie ratingul postului TV era de 0,37% , iar cota de 3,11%. Înainte de suspendarea celor șase posturi TV, TV8 era al zecelea în topul popularității.

În top 10 al celor mai populare posturi TV au mai intrat în iunie Сanal 5, Pro TV, N4, Exclusiv TV și Canal 2.

Ratingul postului Orizont TV, care are tangențe cu businessmanulanunțat în căutare Ilan Șor, a început să fie măsurat abia din 1 iulie. În primele nouă zile din iulie, Orizont TV a ocupat a șaptea poziție în topul popularității cu un rating de 0,36% și cota de 3 %. În februarie s-a aflat că Orizont TV a început să difuzeze contentul posturilor TV suspendate TV6 și Orhei TV.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: