Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în alte țări nu vor avea restricții de călătorii dacă nu vor cumpăra poliță de asigurare medicală în țară. Precizarea a fost făcută de către ministrul Sănătății Ala Nemerenco, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului din 12 decembrie, în cadrul căreia au fost dezbătute legile bugetului pentru anul 2023.
„În spațiul public, așa-numiții „bloggeri” spun că dacă cetățenii care locuiesc în diaspora nu vor reuși să-și procure polița de asigurare, nu vor putea traversa frontiera de stat, vor avea restricții de circulație”, a menționat deputatul PAS Dorian Istratii și a rugat-o pe ministrul Sănătății Ala Nemerenco să facă precizări la acest subiect.
În replică, Nemerenco a amintit că conditionalitățile respective au fost impuse de fosta guvernare.
„Aceste restricții au fost introduse pe timpul guvernului Chicu și au rămas în memoria noastră și a diasporei ca un element foarte negativ. Acest lucru nu putea fi acceptat în acel moment, pentru că oamenii se întorceau acasă, în țara lor, în perioada pandemică și nu trebuie să existe nicio restricție pentru a te întoarce acasă, în patria ta. Nu are călătoria cetățenilor cu această majorare a indemnizației fixe. Să vină acasă de câte ori doresc”, a răspuns ministrul Sănătății.
Întrebată care este ponderea cetățenilor care nu au reușit în 2022 să își procure polița de asigurare până pe 31 martie și au fost nevoiți să o achite cu prețul fără reducere, Nemerenco a precizat că, în prezent, 2,6 mln de cetățeni ai R. Moldova sunt asigurați cu poliță medicală.
„1,6 mln sunt persoane asigurate de Guvern, peste 800 de mii sunt persoane care își plătesc contribuția de 9% din salariu. Anul trecut, din ponderea acestor milioane doar 4000 de persoane au cumpărat polița după 31 martie. Ponderea lor este foarte și foarte mică și nu are impact. Noi trebuie să revenim în albia legii și să calculăm lucrurile corect. Nu poate exista o astfel de inechitate socială, ca o infirmieră care are un mic să plătească o contribuție mult mai mare decât cei care își procură polița prin contribuție fixă”, a conchis ministrul Sănătății.
***
Amintim că proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2023 prevede majorarea primei de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă până la 12 636 de lei. Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a îndemnat populația să procure polița de asigurare medicală până pe 31 martie, ca să beneficieze de reduceri și astfel să plătească pentru ea la fel ca și în anii anteriori.
La achitarea primei de asigurare medicală obligatorie în primele trei luni ale anului vor fi aplicate exact aceleași facilități ca și în anul 2022. Astfel:
– 1 014 lei vor achita proprietarii de terenuri cu destinație agricolă
– 1 622 de lei vor achita persoanele fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția mărfurilor supuse accizelor
– 2028 de lei vor achita fondatorii de întreprindere individuală, deținătorii de patentă, arendașii, arendatorii, persoanele fizice care desfășoară activități în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal, alți cetățeni care nu sunt angajați și nu sunt asigurați de Guvern, străinii titulari ai dreptului de ședere permanentă și beneficiarii de protecție internațională, străinii cărora li s-a acordat dreptul de ședere provizorie pe teritoriul Republicii Moldova
– 4056 de lei vor achita mediatorii, notarii, avocații, executorii judecătorești, experții judiciari care activează în cadrul unui birou de expertiză judiciară, interpreții, traducătorii și administratorii autorizați, indiferent de forma juridică de organizare a activității, neangajați, care au obținut atestat, licență sau autorizație în modul stabilit de lege, persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie.
În ultimii ani prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă a constituit 4 056 de lei, ceea ce înseamnă că majorarea aprobată de Guvern este de aproape trei ori. Prima de asigurare medicală obligatorie în formă procentuală din salariu și din alte recompense se păstrează la nivel de 9%.
***
Pe 4 aprilie 2020, prim-ministrul de atunci Ion Chicu a declarat că polița de asigurare medicală rămâne obligatorie pentru toți cetățenii Republicii Moldova, indiferent că se află în țară sau revin din străinătate, iar cei care nu o dețin riscă amenzi usturătoare, în conformitate cu legea.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!