Ăăăăă… Noile restricții în contextul pandemiei au fost ascunse timp de două zile (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Ăăăăă… Noile restricții în contextul pandemiei au fost ascunse timp de două zile (VIDEO)

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a luat decizia de a prelungi cu o lună starea de urgență în sănătate publică încă pe 26 octombrie. Tot atunci au fost adoptate mai multe restricții în contextul pandemiei de coronavirus. Informația a fost, însă, publicată abia două zile mai târziu, pe 28 octombrie, pe site-ul Guvernului. Asta cu toate că, în ajun, pe 27 octombrie, în cadrul conferinței de presă, ministrul Sănătății Ala Nemerenco le-a spus jurnaliștilor că nu vor fi adoptate restricții.

Potrivit documentului publicat de CNESP, a fost prelungită până pe 30 noiembrie starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În context, toate evenimentele festive au fost interzise, începând din 8 noiembrie. La fel, CNESP recomandă prelungirea vacanței elevilor din mun. Chișinău, Bălți și Găgăuzia. De asemenea, autoritățile își propun atingerea nivelului de vaccinare de 95%, până pe 1 decembrie, pentru mai multe categorii de angajați din prima linie, a căror interacțiune cu cetățenii prezintă un risc înalt de infectare.

Deciziile au fost adoptate încă pe 26 octombrie, însă au fost publicate două zile mai târziu. În ajun, pe 27 octombrie, s-a desfășurat conferința de presă la care a participat și ministrul Sănătății Ala Nemerenco. Întrebată de jurnaliști dacă vor fi adoptate noi restricții, aceasta a răspuns: „Întrebarea dvs – se pregătesc restricții? este o întrebare la care doriți să răspund: „da, se pregătesc!”. Nu, nu se pregătesc”, a declarat Nemerenco.

Menționăm că punctul 10 al hotărârii CNESP prevede că „autorităţile publice vor colabora cu mass-media pentru a informa publicul despre prevederile prezentei hotărâri şi despre necesitatea respectării măsurilor restrictive şi a măsurilor de prevenire şi control al infecţiei COVID-19”.

NM a încercat fără succes să ia legătura cu serviciul de presă al Ministerului Sănătății și cu cel al Centrului Național pentru Sănătate Publică, pentru a afla de ce autoritățile nu au anunțat despre noile restricții.

Purtătoarea de cuvânt  a Guvernului Anastasia Tăburceanu a declarat pentru NM că situația s-a creat în acest mod, întrucât textul hotărârii CNESP a fost redactat abia în seara de 27 octombrie. Potrivit acesteia, Minsterul Sănătății urmează să publice, în scurt timp, un comunicat de presă în care va anunța cetățenii despre noile restricții. Până la ora 16:10, când a fost publicată această știre, comunicatul de presă nu a fost publicat.

Ăăăăă... Noile restricții în contextul pandemiei au fost ascunse timp de două zile (VIDEO)

NewsMaker

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: