Ce se va întâmpla dacă moldovenii nu vor vota în favoarea aderării la UE, la referendum? Mazeiks: „Ar fi o dezamăgire mare”
Full Article 4 minutes read

Ce se va întâmpla dacă moldovenii nu vor vota în favoarea aderării la UE, la referendum? Mazeiks: „Ar fi o dezamăgire mare”

Uniunea Europeană (UE) va respecta decizia cetățenilor Republicii Moldova, dacă aceștia nu vor vota în favoarea aderării țării noastre la blocul comunitar, la referendumul inițiat de președinta Maia Sandu. Declarația a fost făcută de șeful Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks, în cadrul emisiunii „Realitatea te privește”, de la Rlive. Diplomatul a precizat, totuși, că un rezultat negativ „ar fi o dezamăgire mare” pentru autorități și UE.

„Dacă răspunsul va fi pozitiv, acest efort va fi continuat și de guvernele care vor urma. M-ați întrebat ce se va întâmpla dacă rezultatul va fi negativ. Desigur, noi vom respecta dorința, voința poporului și vom continua să cooperăm, colaborăm în continuare cu Guvernul, în ce măsură Guvernul va fi pregătit și va dori să continue această colaborare. Dar, desigur, rezultatul negativ ar fi o dezamăgire mare pentru noi, deoarece aici, în Republica Moldova, au fost prezenți atâția lideri europeni, care au fost atât de mult încurajați de aspirațiile cetățenilor și a conducerii Republicii Moldova de a schimba țara spre bine. Din acest motiv, eu cred că parcursul spre calitatea de membru va fi un parcurs spre bine”, a declarat Janis Mazeiks.

Întrebat de ce este nevoie ca un referendum privind aderarea la UE să fie organizat la această etapă, când abia a fost dat start negocierilor, și nu mai târziu, Janis Mazeiks a declarat că, din experiențele precedente, „practic toate statele candidate, care au aderat la Uniunea Europeană, au desfășurat referendumuri”.

„Unele au făcut-o din motiv că trebuiau să desfășoare un referendum, din motive juridice, legislative, alte țări au optat în favoarea referendumului pentru că subiectul era atât de important, încât au dorit să aibă opinia cetățenilor în acest sens. A fost alegerea lor liberă. Eu înțeleg că în cazul Republicii Moldova este exact a doua variantă. Cu adevărat, se dorește să se afle care este opinia cetățenilor. Din această perspectivă, eu consider că ideea este una bună”, a explicat diplomatul european.

Șeful diplomație UE în Moldova a fost întrebat, inclusiv, ce crede despre modificarea Codului electoral, care permite organizarea referendumului în aceeași zi cu un alt scrutin.

„Noi am înțeles argumentul președintei, din ce motiv ea a propus să fie combinate referendumul cu alegerile prezidențiale. Este vorba de prezența la vot. Din experiența precedentă a Republicii Moldova, s-au desfășurat niște referendumuri în trecut, însă ele au întrunit fie că doar 1/3 din alegătorii înregistrați, alte ori, mai puțin de 1/3, și da, la alegerile prezidențiale, de obicei, prezența la vot este una dintre cele mai înalte. Eu sper că o să avem și o prezență înaltă la referendumul următor, deoarece este chiar important să înțelegem dacă această determinare puternică a președintei, a Guvernului, a Parlamentului, dacă această determinare de avansare pe parcursul european este împărtășită și de cetățeni”, a mai declarat ambasadorul UE, Janis Mazeiks.

***

Președinta Maia Sandu a solicitat desfășurarea, în toamna anului 2024, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană, pe 24 decembrie 2023. Șefa statului i-a cerut atunci Parlamentului să demareze procedurile de organizare a plebiscitului. În aceeași zi, la trei ani de mandat, șefa statului a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024.

Câteva zile mai târziu, pe 28 decembrie 2023, deputații au votat în lectura a doua modificări la Codul electoral, care permit organizarea referendumului republican în ziua desfășurării alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale. NM a analizat recent cât de justificat este acest exercițiu, ce spun experții independenți și cum s-au desfășurat plebiscitele privind aderarea la UE în alte țări. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: