Ceban a explicat de ce Moldova va cumpăra în ianuarie gaz la prețul de $1230, pe când în Europa este de $750
Full Article 2 minutes read

Ceban a explicat de ce Moldova va cumpăra în ianuarie gaz la prețul de $1230, pe când în Europa este de $750

Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat prețul înalt de achiziție a gazelor naturale în luna ianuarie. 

Șeful Moldovagaz a explicat că, potrivit clauzelor contractuale de furnizare a gazelor naturale către Republica Moldova între „Gazprom” și „Moldovagaz”, la determinarea prețului contractual al gazelor naturale se aplică noțiunea de „preț de bază”. Acesta se calculează anual pe baza datelor efective ale vânzărilor de gaze „Gazprom” către țările non-CSI pentru perioada aprilie-decembrie a anului precedent. Astfel, „prețul de bază” se calculează în prima lună de furnizare a anului curent.

Ceban a precizat că, deocamdată, „Gazprom” nu a expediat oficial „Moldovagaz” datele pentru determinarea prețului cu privire la gazul furnizat în luna ianuarie 2023.

Amintim că Vadim Ceban a anunțat că, în luna ianuarie, Moldova va cumpăra gaz natural din Rusia la un preț de aproximativ $1230 pentru 1000 de metri cubi. Întregul volum achiziționat va ți direcționat către regiunea transnistreană. În decembrie, prețul a constituit 785 de dolari per mia de metri cubi. 

Pe 2 ianuarie, prețul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai redus nivel de la începutul războiului în Ucraina – până la 72,75 euro pe megawatt-oră (MWh).


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: